www.bancherul.ro
Publicatie online stiri bancare



Mugur Isarescu recunoaste disfunctionalitatile in transmiterea mecanismului de politica monetara: chiar daca dobanzile au scazut, creditarea s-a plafonat in ultimele luni si ramane in teritoriu negativ

Autor: Bancherul.ro
2015-06-04 19:13

Mugur Isarescu, guvernatorul BNR, recunoaste disfunctionalitatile in transmiterea mecanismului de politica monetara: chiar daca dobanzile la credite au scazut, dupa ce banca centrala a redus rata de referinta, creditarea s-a plafonat in ultimele luni si a ramas in teritoriu negativ, cu o crestere anuala de -4%.


“Inca exista disfunctionalitati in transmiterea mecanismului de politica monetara. Concret, chiar daca ratele dobanzilor la creditele noi in moneda locala au continuat sa scada (cu aproximativ 2 puncte procentuale pe parcursul ultimelor 12 luni) ca efect al reducerilor dobanzii de politica monetara, cresterea anuala a creditarii sectorului privat s-a plafonat in ultimele luni (la aproximativ -4% in prezent)”, a spus Isarescu, in cadrul unei conferinte organizata astazi la Bucuresti.


Dupa cum se vede si in graficul cu datele evolutiei creditului neguvernamental acordat de banci, soldul imprumuturilor a scazut in aprilie la 210 miliarde lei, cu 11,6 miliarde mai putin fata de finalul anului trecut si cu 18,3 miliarde in minus fata de aprilie 2014.


Ritmul anual al creditarii a ajuns la - 3,8% in aprilie 2015, in crestere de la -3,4% in martie si - 0,8% in aprilie 2014.


Pe de alta parte, volumul de credite noi in lei acordate de banci a accelarat in martie si aprilie, la valori de 3,9 miliarde lei in martie 2015, fata de 3,1 miliarde lei in aceeasi luna din 2014, respectiv 3,2 miliarde lei in aprilie, fata de 3,1 miliarde lei in aceeasi luna a anului trecutj (vezi aici detalii despre volumul de credite noi acordate de banci).


Principala cauza a mentinerii creditarii pe teritoriu negativ, a adaugat guvernatorul, este “continuarea procesului de curatare a bilanturilor bancilor, fara de care cresterea anuala in termeni reali ar fi fost pozitiva si in usoara crestere”.


Scaderea volumului de credite reflecta, de asemenea “impactul unui numar de factori care afecteaza functionarea mecanismului de transmisie monetara (in particular cel al canalului de asumare a riscurilor)”, adauga Isarescu.


“Nivelul inca ridicat, desi in scadere, al creditelor neperformante (putin sub 14% in martie 2015, fata de 20% in urma cu un an), persistenta unei aversiuri ridicate la risc a bancilor, precum si procesul de dezintermediere (deleveraging) al bancilor din zona euro sunt factori care afecteaza si ei oferta de credite. In acelasi timp, insuficienta revenire a increderii, in special in cazul companiilor, afecteaza cererea de credite”, mai spune Mugur Isarescu.


Pe de alta parte, el a subliniat aspectul pozitiv al mecanismului de transmisie a politicii monetare, si anume cresterea ponderii creditarii in lei din totalul imprumuturilor, care a ajuns recent la 45% si ar putea ajunge la 50% la finalul lui 2015.


(vezi aici discursul guvernatorului Mugur Isarescu)