Vineri, a doua zi dupa ce Carpatica a publicat convocarea AGA si AGEA pentru data de 18 iunie in vederea reducerii capitalului bancii cu 65%, prin anularea a 2 miliarde de actiuni, in vederea acoperirii pierderilor de anul trecut, urmata de o majorare de capital de 110 milioane lei, conducerea bancii a convocat o noua AGEA (Adunare Generala Extraordina a Actionarilor), tot in 18 iunie, pentru aprobarea reluarii fuziunii cu Nextebank, esuata anul trecut.
Nextebank, fosta MKB Romexterra, este o banca mica preluata in 2014 de la MKB Bank Ungaria de fondul de investitii Emerging Europe Accesion Fund (EEAF) administrat de Horia Manda, prin firma Axxess Capital.
Piata a reactionat pozitiv la anuntul Carpatica, pretul actiunilor bancii (BCC) crescand cu 6,78% vineri, in ziua anuntului, la 0,0394 lei pe actiune, cu mult sub valoarea nominala de 0,1 lei pe actiune.
Convocarea AGA si AGEA pentru reducerea capitalului bancii, s-a facut la doua zile dupa ce actionarul majoritar al bancii din Sibiu, Ilie Carabulea, care era cercetat sub control judiciar in libertate pentru fapte de coruptie in cazul Carpatica Asig, a fost din nou arestat, marti, fiind acuzat de procurori ca a facut presiuni asupra martorilor din acest caz.
Daca actionarii minoritari aproba reducerea capitalului, Carabulea ar pierde in jur de 10 milioane de euro.
In convocatorul de vineri se arata ca AGEA va avea urmatoarea ordine de zi: “Aprobarea ofertei de fuziune intre Nextebank si Carpatica, primita de la Nextebank si a bugetului de pana la 275.000 EUR, aferent derularii procesului de due-dilligence si pregatirii proiectului de fuziune”.
Primele doua incercari de fuziune au esuat
Fuziunea cu Nextebank a fost schema gandita de BNR inca de la inceputul anului trecut, dupa ce i-a suspendat lui Carabulea dreptul de vot in banca, in urma arestarii acestuia in cazul Carpatica Asig.
BNR chiar a reusit sa-i convinga pe actionarii minoritari ai Carpatica ca fuziunea este singura solutie pentru salvarea Carpatica, astfel ca acestia au aprobat inceperea negocierilor de fuziune in cadrul AGA bancii din aprilie 2014, in ciuda protestelor din inchisoare ale lui Carabulea.
Au urmat, in vara lui 2014, negocierile de fuziune cu Nextebank, proces ce urma sa fie aprobat in cadrul unei AGA a bancii din decembrie 2014.
Planul de fuziune al bancii Carpatica cu Nextebank prevedea ca aceasta din urma sa detina 45% din actiunile Carpatica, astfel ca actionarul majoritar din prezent, Ilie Carabulea, ar fi pierdut controlul bancii.
Dar cu o saptamana inainte de AGA, banca trimite bursei un anunt in care Oprea Carabulea, baiatul lui Carabulea, isi exprima “angajamentul de a incheia o tranzactie de vanzare a unui pachet majoritar de actiuni conform unui scenariu accelerat pentru a asigura bancii platforma necesara pentru a spori baza de capital in vederea dezvoltarii viitoare”.
In consecinta, la loc comanda. In AGA nu s-a mai aprobat fuziunea, asteptandu-se tranzactia lui Carabulea.
BNR raspunde cu represalii
Tranzactie care insa nu a mai venit, astfel ca BNR a raspuns cu represalii: in ultimul trimestru din 2014 a facut curatenie in bilantul Carpatica, soldat cu provizioane pentru creditele neperformante de 233 milioane lei, de 6 ori mai mari decat in tot anul 2013, cand s-au ridicat la doar 38 milioane lei.
Consecinta: pierderile uriase la Carpatica in 2014, de aproape 45 de milioane de euro, pierderi ce trebuie acoperite, conform legii, de catre actionari, fie prin majorare de capital, imprumut subordonat sau diminuarea capitalului, daca primele doua variante nu se aplica.
Cum Carabulea se pare ca a refuzat (sau nu a avut resurse) sa majoreze capitalul Carpatica sau sa-i acorde un imprumut, BNR a decis ca pierderile sa fie acoperite din capitalul bancii, prin anularea unui numar de 65% din actiunile bancii, urmata de o majorare de capital de 30 de milioane de euro, prin emiterea de noi actiuni.
In consecinta, in AGA Carpatica din 28 aprilie 2015 s-au facut aceste propuneri actionarilor minoritari, plus reluarea negocierilor de fuziune cu Nextebank, toate fiind insa respinse, in conditiile in care Carabulea a participat la AGA si chiar a votat in numele unui alt actionar, desi avea dreptul de vot suspendat, dupa cum a spus Nicolae Cinteza, seful supravegherii bancilor din BNR.
La inceputul acestei luni, Carpatica anunta ca face eforturi si pentru atragerea unui imprumut subordonat de pana la 20 de milioane de euro pentru asigurarea functionarii bancii in acest an in conditii de capitalizare adecvata, dar nici aceasta incercare nu a avut succes.