UniCredit Tiriac Bank a anuntat obtinerea unui profit net de 37,3 milioane lei, la nivel individual, in primul trimestru din 2015, in scadere cu 41,6% fata de aceeasi perioada a anului precedent, pe fondul reducerii veniturilor din dobanzi si a diminuarii portofoliului de credite.
Iata ce mai arata banca intr-un comunicat:
Veniturile operationale s-au ridicat la 305,8 milioane lei, in scadere cu 9,7% fata de aceeasi perioada a anului trecut, determinata in principal de scaderea veniturilor din dobanzi.
Cheltuielile operationale aferente aceleiasi perioade au fost de 167,7 milioane de lei, in usoara scadere fata de rezultatul pe anul trecut, conducand la un raport cost-venituri de 54,8%, in crestere cu 5,3pp fata de rezultatul aferent anului trecut.
Costul riscului anualizat este de 219pp, provizioanele reprezinta 10,14% iar rata creditelor neperformante (credite cu intarzieri la plata de peste 90 de zile si credite in cazul carora s-a deschis actiune juridica) este de 12,33%.
Volumul activelor raportat la martie 2015 este de 27,1 miliarde lei, cu 5,5% mai putin decat la finalul anului 2015.
Valoarea bruta a portofoliului de credite a atins 18,6 miliarde lei, in scadere cu 1,6% fata de finalul anului, in vreme ce depozitele reprezinta 14,2 miliarde lei, in scadere cu 12,4% comparativ cu decembrie 2014. Raportul credite-depozite calculat individual pentru banca a fost de 130,8% la sfarsitul lui martie 2015.
UniCredit a incheiat primul trimestru cu un numar de 183 de sucursale, iar numarul angajatilor a ajuns la 3.337 in Romania.
Profit de 52,8 milioane lei la nivel consolidat
Incepand cu aprilie 2014, banca raporteaza rezultatele consolidate incluzand UniCredit Leasing Corporation IFN S.A. (companie de leasing financiar, care furnizeaza servicii catre clienti persoane juridice si persoane fizice) si UniCredit Leasing Romania S.A. Banca controleaza un pachet majoritar de 99,90% din UniCredit Leasing Corporation IFN S.A. si respectiv 99.99% din UniCredit Leasing Romania S.A.
La nivel consolidat, profitul net in primul trimestru a fost de 52,8 milioane lei (11,9 milioane euro) inainte de interesul minoritar, precizeaza banca in comunicat.
Veniturile consolidate s-au ridicat in perioada raportata la 372,9 milioane lei (83,8 milioane euro). Cheltuielile operationale au ajuns la 196,2 milioane lei (44,1 milioane euro).
Banca si-a mentinut abordarea prudenta cu privire la risc, inregistrand provizioane aferente riscului de credit in valoare de 111,7 milioane lei. Rentabilitatea anualizata a capitalurilor proprii (ROE) este de 6,8%, iar rentabilitatea activelor (ROA) de 0,7%. Raportul dintre costuri si venituri este de 52,6%.
Volumul activelor a atins 30,8 miliarde lei (7 miliarde euro) la sfarsitul lui martie 2015. Expunerea bilantiera a portofoliului de credite este de 22,6 miliarde lei (23,6 miliarde incluzand credite externalizate). Depozitele atrase de la clientela s-au plasat la 14 milioane de lei, in scadere cu 11,6%.
Rata de solvabilitate individuala la februarie 2015 este de 14,92%, confortabil fata de nivelul minim reglementat. Rata de acoperire cu provizioane a creditelor din bilant s-a plasat la 10%, in vreme ce costul riscului anualizat a fost de 220pp in martie 2015. Rata creditelor neperformante (credite cu intarzieri la plata de peste 90 de zile si credite in cazul carora s-a deschis actiune juridica) este de 12,48%.
"Continuam sa ne consolidam pozitia de grup bancar de top pe piata locala, acordand atentie tuturor segmentelor noastre de clienti si adaptandu-ne intr-o maniera proactiva oferta de produse si servicii pentru a le raspunde cat mai bine nevoilor si asteptarilor. 2015 a demarat bine, iar rezultatele pentru primul trimestru dovedesc faptul ca UniCredit conduce un business sustenabil in Romania si se implica activ in finantarea economiei, atat prin colaborarea cu companii mari sau IMM-uri, cat si raspunzand nevoilor bancare ale persoanelor fizice. Evolutia segmentului nostru de fonduri europene confirma implicarea UniCredit Tiriac Bank in sustinerea acestui sector strategic al economiei romanesti.” a declarat Rasvan Radu, Country Chairman al UniCredit in Romania si CEO UniCredit Tiriac Bank.
Segmentul de fonduri europene a afisat in primul trimestru o evolutie puternica, in conditiile in care nivelul soldului mediu al utilizarilor creditelor de catre beneficiarii de fonduri europene a crescut cu 21% fata de aceeasi perioada a anului trecut.
Din totalul finantarilor acordate de UniCredit Tiriac Bank segmentului sau de fonduri europene, aproximativ o treime o reprezinta finantarile in domeniul agricol. Pana la data de 31 martie 2015, prin implementarea acordului de garantare semnat intre banca si Fondul European de Investitii pentru Initiativa Jeremie, un numar de peste 300 de IMM-uri au primit finantari bancare care au depasit pragul de 80 de milioane de euro, volum dublu fata de cel inregistrat la 31 martie 2014.