www.bancherul.ro
Publicatie online stiri bancare



Oferta BT pentru clientii Volksbank are succes: 2.000 de programari in prima zi de lansare, fata de numai cateva sute de clienti Raiffeisen care au facut conversia creditelor din CHF in lei, in lipsa unui discount

Autor: Bancherul.ro
2015-05-05 23:38

Luni, in prima zi de lansare a ofertei Bancii Transilvania pentru cei 18.000 de clienti cu credite in franci elvetieni (CHF) in vederea conversiei acestora in lei, cu o reducere a datoriei de pana la 40%, aproape 2.000 de clienti au contactat deja banca pentru a se programa in vederea semnarii documentelor, a spus, pentru Bancherul.ro, Andrei Dudoiu, directorul adjunct al BT care se ocupa de aceasta oferta.


“Reactia clientilor este foarte buna, dat fiind numarul ridicat al celor care ne-au contactat pentru a face conversia inca din prima zi”, a spus oficialul BT. El a precizat ca discountul total oferit clientilor din valoarea creditului in CHF, inainte de efectuarea conversiei in lei, ajunge la 38%, fiind vorba de o reducere a valorii creditului cu 22,5% plus eliminarea comisionului de risc, care are valori diferite.


Discount-ul se aplica la soldul creditului plus datoriile aferente, precum restantele acumulate.


Clienţii au la dispoziţie o perioadă de minim 15 zile pentru a lua decizia de acceptare a conversiei; programarea pentru semnarea efectivă a documentelor se face după acceptarea ofertei, a anuntat ieri Banca Transilvania.


In acelasi timp, clientii Volksbank nu au fost afectati de ultima apreciere a francului fata de leu de la inceputul acestui an, de aproximativ 15%, intrucat banca a luat decizia de a ingheta cursul la nivelul de la finalul anului precedent.


In urma conversiei, clientii Volksbank vor deveni clienti BT cu credite in lei care vor avea dobanzi identice cu cele din oferta actuala a bancii pentru aceste tipuri de imprumuturi, a precizat Dudoiu.


Dupa conversie, clientii vor plati rate mai mici la noile credite in lei, in comparatie cu ratele pe care le aveau pana acum pentru creditele in franci, ca efect al aplicarii discountului substantial.


Raiffeisen nu vrea sa imparta povara cu clientii


Spre deosebire de Volksbank, restul bancilor cu credite in franci elvetieni nu ofera clientilor un discount din credit, ci doar anumite reduceri de dobanda sau ajustari anticipate ale indicelui LIBOR pentru CHF, care a scazut la -0,5%.


In aceste conditii, clientii nu se arata foarte interesati sa-si schimbe creditele din CHF in lei, asteptand o scadere a cursului sau unele masuri administrative sau legale in aceasta problema.


De exemplu, din cei aproape 9.000 de clienti cu credite in franci la Raiffeisen Bank, doar “cateva sute” au facut pana acum conversia in lei, spune banca.


Si asta in ciuda faptului ca in urma conversiei, rata lunara de plata pentru creditul in lei este mai mica decat cea platita in prezent pentru creditul in CHF, intrucat dobanzile la lei sunt mai mici decat la franci cu aproximativ 2 puncte, conform reprezentantilor Raiffeien.


De ce? Probabil se asteapta sa mai scada francul, intrucat conversia se face la cursul zilei, spun bancherii.


Seful Raiffeisen, Steven van Groningen, exclude ca banca sa urmeze exemplul Volksbank si sa ofere clientilor o conversie la un curs mai mic sau o reducere a datoriei, intrucat “in cazul Volksbank a fost vorba de o situatie speciala, legata de vanzarea bancii”.


“Noi avem clienti care ne-au dat in judecata pentru a cere conversia la cursul istoric din data acordarii creditului. Le-am spus ca putem face asta, dar ar trebui sa plateasca niste dobanzi la creditele in lei care in acel moment erau mult mai mari decat au platit pana acum pentru franci. Ei insa vor conversia din CHF in lei dar cu dobanda pentru CHF, ceea ce nu se poate”, spune Groningen.


El precizeaza ca banca poate acorda clientilor care au dificultati in a-si achita ratele, din cauza cresterii cursului CHF/lei, diverse solutii de restructurare in vederea reducerii temporare a ratei lunare pentru credit, precum reducerea dobanzii sau prelungirea perioadei de creditare.


In concluzie, recomandarea BNR ca bancile sa-si asume si ele o parte din povara aprecierii francului, nu doar clientii, nu este aplicata de catre Raiffeisen Bank. Care vor fi consecintele acestei decizii a bancii? Greu de anticipat.