In urma cu un an, mai exact in mai 2014, FNGCIMM anunta ca „Prima Casa infloreste!”, programul guvernamental de garantare a creditelor ipotecare cunoscand o dezvoltare "accelerata".
Fondul informa ca de la inceputul respectivului an, adica in cinci luni, a acordat 9.000 de garantii, ceea ce inseamna o medie de 1.800 de garantii pe luna. Garantia acordata de FNGCIMM reprezinta jumatate din valoarea unui credit ipotecar.
Fondul a mai precizat ca valoarea creditelor Prima Casa acordate de banci s-a ridicat la 310 milioane euro (echivalentul a 1,4 miliarde lei, la un curs mediu de 4,5 lei pentru un euro, cat era in acea perioada), ceea ce inseamna o medie lunara de 62 milioane euro.
Astazi, Fondul anunta, din nou, rezultate “impresionante”: de la inceputul anului 2015 au fost acordate 6.800 de garantii, adica o medie de 1700 de garantii pe luna, ceea ce inseamna un volum apropiat de cel de anul trecut, ba chiar mai redus.
Pe de alta parte, valoarea creditelor Prima Casa acordate in primele 4 luni din 2015 s-a ridicat la 1,110 miliarde lei, echivalentul a 250 milioane euro (la un curs mediu de 4,43 lei/euro), adica o medie lunara de 62,5 milioane euro, o cifra de asemenea apropiata de cea de anul precedent.
Valoarea garantiilor acordate de FNGCIMM si a creditelor Prima Casa din acest an este, asadar, la niveluri comparabile cu cea de anul trecut.
Si asta in ciuda faptului ca, dupa cum spune FNGCIMM intr-un comunicat, solicitarile de garantare au crescut cu 30% fata de anul trecut, mai exact 220 de solicitari pe zi, fata de 120 in 2014.
De ce nu au fost acordate mai multe garantii daca solicitarile au crescut atat de mult?
O posibila explicatie o gasim in continuarea comunicatului, de unde aflam ca numarul dosarelor respinse de Fond din cauza documentatiei incomplete sau incorect intocmite este tot mai mare: 30% dintre dosare sunt reanalizate in medie de 3 ori, ceea ce intarzie procesul de acordare a garantiilor.
Motiv pentru care “FNGCIMM solicita potentialilor beneficiari atentie in intocmirea dosarelor”:
„Programul Prima Casă nu a fost niciodată mai accesat, iar acest lucru reprezintă o provocare pentru echipa FNGCIMM, care face eforturi semnificative pentru a analiza și aproba un volum de solicitări cu mult mai mare.
Având în vedere volumul mare de solicitări de garantare pe care FNGCIMM le procesează în această perioadă, recomandăm potenţialilor noştri clienţi să încheie antecontractele de vânzare-cumpărare pe un termen de minim 30 zile.
Depunem eforturi considerabile pentru a accelera ritmul de acordare, pentru a asigura un flux simplu și rapid și facem apel la potențialii beneficiari să acorde o atenție sporită la întocmirea dosarelor. O verificare suplimentară a conţinutului dosarelor transmise spre aprobare, contribuie la evitarea reluării procedurii de analiză în cadrul fondului, așa cum se procedează în cazul unei documentații incomplete sau incorect întocmite.
În această situație se află circa 30% din dosarele primite de către FNGCIMM, ceea ce obligă personalul fondului să revină în medie de 3 ori pe aceleași solicitare, acţiune ce are efect direct asupra operativității si dinamicii procesului de acordare a garanţiilor."
De ce a crescut numarul dosarelor respinse de Fond?
Ciudat este ca dosarele de credite Prima Casa se intocmesc de catre banci, a caror functionari consiliaza clientii cu privire la documentele ce trebuie depuse. De aceea ramane un mister de ce este atat de mare numarul dosarelor reanalizate in medie de 3 ori de catre Fond. Cel mai probabil, Fondul a devenit mai prudent in acordarea garantiilor, pe masura ce volumul platilor pentru creditele neperformante a inceput sa creasca.
In concluzie, FNGCIMM are o problema: cererile de garantii sunt tot mai mari, dupa cum spune, insa dosarele aprobate au ramas la acelasi nivel, intrucat analiza acestora este mai stricta si necesita timp pentru reanaliza.
Documentele standard, obligatorii conform legii, care trebuie să însoţească solicitarea de garantare, sunt:
- Extras de carte funciara - in original
- Declarație pe propria răspundere ( la data solicitării creditului nu deține în proprietate exclusivă sau impreună cu soțul ori soția nicio locuință indiferent de modul și de momentul în care a fost dobandită) – în original
- Solicitare de Garantare - în original
-Antecontract de Vânzare-Cumpărare – conform cu originalul
-Certificat Energetic - conform cu originalul
-CI- conform cu originalul