Banca Transilvania (BT), listata la Bursa de Valori Bucuresti cu simbolul TLV, a anuntat, in 26 noiembrie 2014, ca negociaza preluarea Volksbank, moment in care pretul unei actiuni TLV era in jurul a 1,7 lei. Informatia nu a miscat pretul titlului bancii din Cluj timp de doua saptamani, investitorii asteptand noi detalii despre tranzactie, avand in vedere ca banca ce urma sa fie preluata avea mari probleme: pierderi uriase in anii precedenti, cauzate de creditele in franci elvetieni.
Dupa doua saptamani, mai exact din 10 decembrie, a venit si corectia, care a durat timp de o saptamana, in care actiunea TLV a scazut cu 10%, pe fondul anuntului agentiei Fitch de a pune sub supraveghere ratingurile BT.
Din 17 decembrie insa, fara niciun motiv evident si in lipsa altor informatii publice, actiunea TLV a inceput o tendinta sustinuta de crestere constanta si rapia: corectia de 10% a fost anulata in doar doua zile, iar din 19 decembrie pana ieri, 10 aprilie, sadar in trei luni, actiunea BT avansat cu nu mai putin de 30%, de la 1,8 la aproape 2,4 lei.
Titlul TLV s-a aprecizat la 2,2 lei in februarie (dupa cum se vede si din grafic), dupa care a urmat o redresare spre 2 lei in martie, ca sa revina la 2,2 lei spre finalul lunii.
Odata cu aparitia anuntului privind incheierea tranzactiei si detaliile acesteia, in 7 aprilie, actiunea TLV a facut un salt puternic, de 8% intr-o saptamana. Numai vineri, titlurile BT au urcat cu 3,42%, ultimul pret fiind de 2,3890 lei.
Performanta actiunii TLV din ultimii ani este impresionanta: crestere de 50% in ultimul an, de la 1,6 lei in aprilie 2014 la aproape 2,4 in prezent. Fata de acum 3 ani, cand o actiune TLV se cumpara cu doar 0,8 lei, adica sub valoarea nominala, cresterea este de peste 200%, adica de 3 ori mai mare.
Se pune intrebarea, in aceste conditii, daca nu cumva actiunile Bancii Transilvania au ajuns sa fie supraevaluate.
Pentru a raspunde la aceasta intrebare, avem la indemana o serie de indici calculati de investitorii la bursa si publicati de catre BVB, precum indicele PBV si indicele PER.
Ce spune indicele PBV
Primul este indicele PBV, care se calculeaza ca raport intre pretul actiunii si valoarea contabila a bancii, sugerand cat de ieftina sau scumpa poate fi o actiune: cu cat valoarea indicelului este mai mica, cu atat actiunea este mai ieftina.
Ca regula generala si aproximativa, valori ale PBV sub 1 arata o actiune subevaluata, valorile intre 1 si 2 indica o actiune evaluata corect de piata, in timp ce la valori de peste 2 arata o actiune supraevaluata.
Valoarea indicelui PBV publicat de BVB, cu datele din 2013, in cazul actiunii Bancii Transilvania este de 2,02. Comparativ, BRD are 1,3, la jumatate asadar, iar Banca Carpatica (BCC) are doar 0,39.
Daca tinem seama de performantele celor trei banci, atunci putem spune ca indicele PBV este relevant. In cazul Bancii Transilvania vorbim de performante foarte bune, cu un profit record obtinut anul trecut, de 434 milioane lei, cel mai mare din istoria bancii si al doilea dintre bancile romanesti, dupa Raiffeisen Bank.
Celelalte doua banci sunt la polul opus: BRD a facut un profit simbolic in 2014, de doar 43 milioane lei, in timp ce Carpatica a avut pierderi.
Iar cum investitorii nu prea au avut de castigat de pe urma actiunilor detinute la cele doua banci, valoarea acestora este scazuta: la nivelul de jos la BRD, subevaluata la BCC.
Intrebarea fireasca este daca nivelul indicelui PBV al Bancii Transilvania, de 2,02, indica o actiune supraevaluata sau nu, in contextul in care banca tocmai a incheiat o tranzactie importanta, preluarea Volksbank, cu credite in valoare de 6,5 miliarde lei, dintre care aproape o treime in franci elvetieni.
In urma acestei tranzactii, BT a preluat de la Volksbank un capital important, in valoare de 1,9 miliarde lei, care se adauga fondurilor proprii ale sale, de 3,6 miliarde lei, astfel ca in total va avea in acest an fonduri proprii de 5,5 miliarde lei, ceea ce inseamna ca valoarea contabila a bancii creste substantial.
Daca vom calcula indicatorul PBV cu aceste date si la pretul de astazi al actiunii TLV, vom avea o valoare de 1,1, apropiata de cea a BRD.
Sa insemne asta ca actiunea TLV are potential de crestere si mai mare in acest an?
Ce spune indicele PER
Indicele PER este un alt indicator pentru stabilirea pretului unei actiuni, care se calculeaza ca raport intre pretul actiunii si profitul pe actiune obtinut de banca. El arata orizontul de timp in care se poate recupera investitia intr-o actiune din profitul obtinut de pe urma acesteia.
In general, valori ale PER de pana in 5 indica faptul ca o actiune este puternic subevaluata, valori de pana la 10 arata o subevaluare moderata a actiunii, iar valorile PER reprezentative pentru un pret corect al unei actiuni sunt intre 10 si 15, tot ce depaseste considerandu-se supraevaluat.
In cazul Bancii Transilvania, indicele PER publicat de BVB, cu datele din 2013, este 16,62%, in comparatie cu -17,34 al BRD, banca franceza inregistrand astfel recordul pentru cea mai redusa valoare PER dintre firmele listate la bursa in 2013, Carpatica avand un PER de 4,06.
In 2013, BT a avut un profit de 375 milioane lei, pe cand BRD a avut pierderi de 385 milioane lei, iar Carpatica un castig net de 38 milioane lei, ceea ce inseamna ca indicele PER reflecta fidel rezultatele financiare ale celor trei banci listate.
Daca vom calcula indicele PER cu datele publicate de BT pentru 2014, vom vedea ca valoarea acestuia a scazut la 13,22, in conditiile in care profitul bancii a crescut anul trecut.
Iar pentru 2015, Banca Transilvania si-a bugetat un profit brut si mai mare, de 596 milioane lei, in crestere cu 18% fata de anul precedent, adica un rezultat net in jurul a 500 de milioane de lei, fata de cele 434 milioane din 2014.
In plus, dupa incheierea tranzactiei de preluare a Volksbank, banca a publicat cativa indicatori care arata o crestere cu 172 milioane lei a profitului operational.
Cu alte cuvinte, si indicele PER ar arata ca actiunea TLV mai poate sa creasca, in conditiile in care BT isi majoreaza profitul cu cel putin 18% in acest an.
Problema este ca BT nu prea are termeni de comparatie la Bursa pentru a evalua mai precis pretul actiunii, in conditiile in care mai sunt doar doua banci romanesti listate, BRD si Carpatica, iar acestea au performante financiare slabe.