Reducerea TVA-ului la alimente de la 24% la 9% din iunie 2015, dupa cum a anuntat Guvernul, va avea ca efect reducerea inflatiei in acest an la niveluri negative si stimularea consumului, astfel incat PIB-ul ar putea creste in 2016 cu 4%, fata de prognozele din prezent de doar 3%, estimeaza economistii bancilor.
Astfel, economistii ING Ciprian Dascalu si Silviu Pop au revizuit semnificativ prognoza de inflatie pentru finalul lui 2015, de la 2% la -0,3%, iar pe cea din 2016 de la 2,2% la doar 0,5%.
In aceste conditii, este posibil ca BNR sa reduca in continuare dobanda de referinta sub 2% si sa nu se opreasca la acest nivel cu ciclul de relaxare a politicii monetare, cum se estima anterior.
Totusi, economistii ING cred ca BNR va mentine dobanda la 2% atat in 2015 cat si in 2016, asteptand ca inflatia sa-si reia tendinta de crestere, in contextul avansului mai rapid al economiei. Aceeasi opinie o impartasesc si economistii Bancii Transilvania, care considera ca "marja de manevra privind rata de dobanda de politica monetara pare din ce in ce mai redusa, date fiind perspectivele de accelerare economica, cu impact pentru inflatia core, dar si caracterul temporar al socului determinat de reducerea TVA."
In privinta prognozei privind evolutia PIB-ului, economistii se asteapta ca reducerea TVA sa stimuleze serios consumul, astfel ca au revizuit cu peste 1 punct estimarea de crestere a PIB-ului in 2006, de la 2,9% la 4,1%. In acest an, economia Romaniei ar putea sa resimta mai putin relaxarea fiscala, cresterea PIB-ului in 2015 fiind estimata acum la 3,3%, fata de 3,1% anterior.
Economistii ING apreciaza ca reducerea TVA se va transmite asupra scaderii preturilor la alimente intr-un pondere de 75%, intr-un scenariu pesimist, tinand cont ca in prima luna dupa masura precedenta de scadere a TVA-ului la paine, gradul de transmitere in preturi a fost de 95%. In consecinta, influenta asupra inflatiei va fi majora: aceasta va scadea cu 2,8% in iunie.
In ceea ce priveste impactul reducerii incasarilor din TVA asupra bugetului, analistii ING sunt optimisti: ei considera ca deficitul bugetar va ramane la 1,8% in acest an, conform previziunilor anterioare, datorita cresterii peste asteptari a incasarilor la buget, mari mari cu 3,3 miliarde lei in primul trimestru din acest an, acesta fiind, de altfel, si motivul pentru introducerea relaxarii fiscale invocat de premierul Victor Ponta.
Impactul reducerii TVA pentru alimente la 9% va priva statul de 5 miliarde de lei intr-un an intreg, adica 2,9 miliarde lei pe ultimele sapte luni din acest an.
O problema ar putea aparea insa din 2016, daca politica de relaxare fiscala va continua asa cum a anuntat guvernul, impactul asupra bugetului fiind de 1,5% din PIB. In aceste conditii, deficitul fiscal ar putea urca la 3,3% din PIB, estimeaza economistii ING, punand in pericol tinta de deficit asumata de guvern in fata autoritatilor europene si FMI, de doar 1%.
In privinta cursului de schimb, economistii ING se asteapta ca BNR sa mentina leul in intervalul 4,40 – 4,47, cu toate ca ei pastreaza prognoza unui curs in scadere la 4,35 lei pentru 1 euro la finalul lui 2015 si 4,25 lei/euro la sfarsitul lui 2016.
Ionut Dumitru, presedintele Consiliului Fiscal: inflatia va scadea aproape de 0
Reducerea TVA la produsele alimentare la 9%, de la 1 iunie, nu se va transmite complet în scăderea prețurilor, ci doar 50% - 60%, ceea ce va duce la o inflație aproape de zero la finalul anului 2015, a declarat președintele Consiliului Fiscal, Ionuț Dumitru, citat de Agerpres.
"Șansele ca scăderea TVA să se vadă în prețuri este foarte mare, important este în ce măsură. La un calcul matematic, dacă se transmite 100%, ar însemna o reducere de 12%. Evident că nu se va întâmpla asta. Nu s-a întâmplat niciodată să ai o transmisie de 100% din modificarea da taxe în prețul final. Când s-a majorat TVA, transmisia a fost de 65%. La nivel european, au fost țări în care s-a redus TVA, iar transmisia a fost de 30% — 35%. Presupunerea mea este că ar putea fi o transmisie de 50-60% care ar însemna o inflație aproape de zero la sfârșitul anului", a explicat Ionuț Dumitru.