Banca Transilvania (BT) a anuntat ca a semnat astazi "documentele de perfectare a tranzactiei pentru achizitionarea directa si indirecta a 100% din actiunile Volksbank Romania", detaliile urmand sa fie publicate pana la finalul zilei.
Actiunile BT la Bursa de Valori sunt in crestere cu 0,23%, pretul unui titlu TLV fiind de 2,1550 lei.
BT a anuntat preluarea bancii-problema Volksbank in data de 10 decembrie 2014, fara a preciza valoarea tranzactiei, in conditiile in care banca austriaca acumulase pe parcursul ultimilor 6 ani de criza pierderi de aproximativ 1 miliard de euro din cauza creditelor in franci elvetieni care au starnit valul de procese privind clauzele abuzive si l-au facut celebru pe avocatul Gheorghe Piperea.
De asemenea, austriecii mai au de recuperat o linie de credit de 600 de milioane de euro acordata Volksbank Romania.
Nicolae Cinteza, seful supravegherii bancilor din BNR, artizanul din umbra al salvarii Volksbank de catre zanul Ciorcila de la Cluj, spune ca BT a primit un discount substantial pentru acest "fire sale", cum se spune in jargonul specialistilor in fuziuni si achizitii, adica o tranzactie la pret redus. Austriecii au venit de acasa cu 400 de milioane de euro pentru a acoperi ultimele pierderi ale Volksbank, astfel incat tranzactia sa fie acceptata de BT, dupa ce in anii precedenti pierderile bancii au depasit 1 miliard de euro.
La finalul lui 2014, Volksbank avea active de 2,88 miliarde euro si un stoc de credite de 1,9 miliarde euro, dintre care 30% in franci elvetieni, asta dupa ce banca vanduse un pachet de credite neperformante de o jumatate de miliard de euro.
Conform datelor furnizate de banca, Volksbank are un capital social de 2,855 miliarde lei, in scadere fata de cele 4,986 miliarde din anul precedent. Banca are 190.000 de clienti, dintre care in jur de 30.000 de clienti cu credite, 135 de unitati si 1375 de angajati. Rata de solvabilitate era de 18,28%.
Volksbank, un subiect perfect pentru o lucrare de diploma privind esecul dezvoltarii nesabuite si supravegherii unei banci
Volksbank poate fi un subiect perfect de licenta sau chiar de doctorat pentru modul defectuos in care aceasta banca austriaca a fost condusa de sefii sai si supravegheata de BNR, atat in perioada dinaintea crizei, cat mai ales dupa izbucnirea acesteia, pe parcursul ultimilor 6 ani si chiar a ultimelor luni. (Vezi aici detalii)
Mii de clienti ai Volksbank sunt angajati in procese individuale si colective impotriva bancii, in care cer eliminarea comisionului de risc din contractele de credit, care reprezinta o treime din valoarea ratei lunare, dar si conversia creditelor in franci elvetieni la cursul istoric din momentul in care au fost acordate, cele mai multe in perioada 2006-2008.
Banca va continua, in aceste conditii, sa sufere pierderi, iar BT le va preluai. Intrebarea se pune: la cat se ridica pierderile potentiale in urma preluarii clientilor Volksbank?
Oferta privind conversia creditelor din CHF in lei
Banca Transilvania urmeaza sa anunte si detalii privind oferta pe care o va face clientilor Volksbank privind conversia creditelor din CHF in lei.
Reprezentantii BT au declarat ca vor oferi fiecarui client solutii individuale de conversie, cu aplicarea unui discount asupra datoriei, adica a valorii creditului de rambursat, care s-a majorat semnificativ in ultimii ani din cauza deprecierii leului fata de CHF.
In oferta prezentata la finalul anului trecut de Volksbank, toti clientii urmau sa primeasca un discount de 30-35% din valoarea creditelor, inainte ca acestea sa fie convertite din CHF in lei sau euro.
Echivalentul discount-ului ar fi o conversie a creditelor la un curs de aproximativ 3 lei pentru un franc, fata de 4,2 lei la cat a ajuns in prezent si 2 lei cat era in momentul acordarii acestor credite, majoritatea in perioada 2007-2008.
Acum, prin ofertele personalizate, valoarea discount-ului se pare ca va fi diferita, in functie de specificul fiecarui client.
In plus, clientii Volksbank au mai primit intre timp o veste buna de la Curtea de Justitie a Uniunii Europene, care a decis ca instantele de judecata din Romania pot declara abuzive unele clauze din contractele de credit ale Volksbank, precum cele referitoare la comisionul de risc, care reprezinta in jur de un sfert din costul unui credit, precum si clauza referitoare la majorarea unilaterala a dobanzii.