www.bancherul.ro
Publicatie online stiri bancare



Restantele la creditele in franci elvetieni au explodat dupa izbucnirea crizei francului, iar rata creditelor neperformante a crescut la 14,25%

Autor: Bancherul.ro
2015-04-05 21:21

In ciuda faptului ca PIB-ul si salariile sunt in crestere, somajul in scadere, iar bancile vand recuperatorilor credite neperformante de miliarde de lei, la cerinta BNR si FMI, restantele romanilor la creditele contractate de banci nu se opresc din crestere, una dintre cauze fiind si criza francului elvetian izbucnita la jumatatea lunii ianuarie.


Conform datelor Biroului de Credit, institutia unde bancile raporteaza situatia platilor aferente imprumuturilor obtinute de persoanele fizice, inclusiv restantele mai mari de 30 de zile, in primele doua luni ale acestui an restantele s-au inmultit cu aproape o jumatate de miliard de lei, pana la un total de 11,450 miliarde lei la sfarsitul lunii februarie.


Restantele la creditele in franci elvetieni au explodat in ianuarie, dupa ce francul s-a apreciat cu 15% fata de leu intr-o singura zi, intarzierile la plata ratelor ridicandu-se la echivalentul a 300 de milioane de lei, de 12 ori mai mult decat intarzierile la creditele in euro, arata statisticile Biroului de Credit.


Din iulie 2014, momentul in care Volksbank si alte banci au vandut pachete importante de credite neperformante recuperatorilor de credite, determinand o scadere de peste 1 miliarde de lei a volumului de restante, acestea si-au reluat cresterea luna de luna, astfel ca aproape au pus la loc golul lasat in urma. Si asta in ciuda faptului ca si alte banci au vandut in a doua parte a anului trecut pachete importante de credite neperformante firmelor de recuperare creante.


Volumul creditelor neperformante ale persoanelor fizice se afla, asadar, aproape de nivelul de anul trecut, in ciuda masurilor luate de BNR, la cerintele FMI, de a determina bancile sa-si curete bilanturile de credite cu probleme.


Rata creditelor neperformante a crescut la 14,25%


In consecinta, si rata creditelor neperformante se afla la a doua luna de crestere consecutiva, in februarie urcand la 14,25%, dupa ce in decembrie 2014 a scazut pana la 13,93%.


In ceea ce priveste restantele inregistrate de firme, acestea sunt in scadere, cel mai probabil ca efect al vanzarilor unor pachete de neperformante de valori mai mari catre firmele de recuperare creante.


Conform datelor de la Centrala Riscului de Credit (CRC) din cadrul BNR, acolo unde se inregistreaza toate tipurile de restante, atat ale firmelor cat si ale populatiei, cu valori de peste 20.000 de lei, din iulie, cand s-a inregistrat acea scadere de 1 miliard de lei in urma vanzarilor de credite catre recuperatori, totalul sumelor restante este in scadere cu inca 1 miliard de lei.


[1]


Astfel, totalul sumelor restante cu valori de peste 20.000 de lei, atat ale persoanelor fizice cat si ale firmelor, a scazut de la 32,3 miliarde lei in iulie 2014 la 31,3 miliarde in decembrie, nivel mentinut si in luna ianuarie.


BCR a vandut credite neperformante de 2 miliarde lei in 2014 si mai are inca pe atat de vandut


Cauza reducerii restantelor totale cu inca 1 miliard de lei in a doua parte a anului este consecinta vanzarii de catre BCR, dar si de alte banci, a unor pachete semnificative de credite neperformante acordate firmelor.


BCR a anuntat anul trecut ca in luna iulie 2014 a semnat o tranzactie privind vânzarea unui pachet de credite corporate neperformante (garantate, aflate în procedura legală - insolventă, executare silită) de 1 miliard de lei, către un consortiu de investitori străini şi linii de finantare disponibile aferente.


Pana la finalul anului, BCR a mai vandut credite neperformante de inca 1 miliard de lei, astfel ca la finalul lui 2014 volumul total de credite neperformante vandute de banca s-a ridicat la un total de 2 miliarde de lei, reprezentand jumatate din volumul de 4 miliarde preconizat a fi vandut, conform declaratiilor reprezentantilor bancii-mama Erste Bank din luna iulie.


BCR avea in septembrie 2014 un stoc de neperformante de 9,7 miliarde lei, in scadere cu 25% (3,2 miliade lei) fata de iulie 2014, momentul inceperii procesului de curatenie a bilantului de neperformante, cand stocul se ridica la 12,9 miliarde lei.


FMI: Nivelul creditelor neperformante ramane ridicat


“Sistemul bancar si-a redus considerabil creditele neperformante, insa nivelul acestora ramane ridicat, iar creditarea sectorului bancar este in continua scadere din 2013”, avertizeaza FMI in ultimul raport de tara publict in urma cu o saptamana.


FMI a apreciat “eforturile semnificative” in vederea reducerii creditelor neperformante si insanatosirea bilanturilor bancare, dar in acelasi timp a sugerat BNR sa continue “stricta supraveghere” a sistemului bancar, pentru imbunatirea in continuare a calitatii activelor.


“Mentinerea unei supravegheri atente a sistemului bancar, focusata pe calitatea activelor si reducerea ceditelor neperformante”, este una dintre recomandarile FMI adresate BNR, alaturi de intarirea supravegherii institutiilor financiare nebancare, dezvoltarea pietei de capital si crearea unui cadru eficient al insolventei.