Economistii bancilor care fac parte din asociatia analistilor bancari (AAFBR) apreciaza ca astazi va fi ultima data cand BNR va reduce dobanda de la 2,25% la 2%, nivel care va ramane neschimbat atat in 2015 cat si in 2016, dupa care urmeaza sa creasca iar.
De la 10,25%, cat era in ianuarie 2009, BNR a redus dobanda de 22 de ori pe parcursul ultimilor 6 ani, pana la 2% astazi, in total 8,25 puncte, adica in medie cu 1,3 puncte pe an.
O politica a pasilor prea marunti.
Asadar, din punctul de vedere al BNR, criza s-a incheiat abia astazi, dupa 6 ani de reduceri ale ratei de referinta, iar de acum inainte ar trebui sa ne asteptam la cresteri ale dobanzilor practicate de banci, care se pare ca au ajuns la minimul posibil.
De altfel, datele BNR arata ca dobanzile la credite au stagnat in ultimele 3 luni in jurul a 6,5%, in timp ce dobanzile la depozite continua sa scada. Fapt care arata ca BNR este clar in urma evolutiilor pietei financiare, behind the curve.
Conform unui comunicat al AAFBR, "acesta ar putea fi ultima reducere a dobânzii de politică monetară din actualul ciclu, cele mai multe estimări pentru orizontul decembrie 2015 arătând o dobândă de 2%. Estimările pentru decembrie 2016 arată un nivel posibil al dobânzii de politică monetară de 2%. Ele variază între un minim de 1,75% şi un maxim de 2,75%, un număr de participanţi la sondaj prognozând un ciclu de majorare a dobânzii în 2016."
In privinta rezervelor minime obligatorii (RMO), de 10% la lei si 14% la valuta, bancherii apreciaza ca BNR le va lasa neschimbate astazi.
RMO la pasivile in lei ar putea fi scazuta la 8%, iar RMO la valuta la 12%, pana la sfarsitul acestui an, urmand ca pe parcursul lui 2016 nivelul acestora sa ajunga la 6% la lei si 8% la valuta.