Dupa ce grecii de la Eurobank EFG, actionarul Bancpost, a raportat pierderi de 139 milioane euro in 2014, un alt grup financiar elen, Alpha Bank Romania, din care face parte banca Alpha Bank, firma de leasing Alpha Leasing, firma de brokeraj Alpha Finance si intermediarul de asigurari Alpha Insurance Brokers, a anuntat o pierdere de 58,5 milioane euro in 2014, de peste 10 ori mai mare fata de paguba de 4,7 milioane euro din 2013.
Si Piraeus Bank si-a anuntat astazi rezultatele la Atena, insa a ascuns informatia referitoare la profitul/pierderea sucursalei din Romania si celor din alte tari din afara Greciei, publicand, intr-un mod foarte ciudat si de-a dreptul original, doar valoarea profitului operational (62 milioane euro), care insa poate fi anulat si transformat in pierdere de volumul provizioanelor pentru credite neperformante.
Piraeus Bank a publicat doar rezultatul consolidat aferent tuturor subsidiarelor internationale, cea din Romania fiind cea mai mare, respectiv o pierdere de o jumatate de miliard de euro.
Singurele date despre Piraeus Bank Romania se refera la active (2,1 miliarde euro), credite (1,5 miliarde), depozite (1,1 miliarde), rata solvabilitatii (14%), rata creditelor neperformante (26%) si gradul de acoperire cu privizioane a creditelor neperformante (87%).
Asteptam, in aceste conditii, informatii de la reprezentantii Piraeus Bank Romania in privinta rezultatelor obtinute in 2014. Banca romaneasa a anuntat in noiembrie ca a realizat un profit brut de peste 6,8 milioane euro in S 3 2014, inregistrand astfel o crestere de 88% fata de rezultatul obtinut in aceeasi perioada a lui 2013, de aproximativ 3,6 milioane euro. (Vezi aici detalii)
Creditele neperformante au cauzat prejudicii la Alpha Bank
Revenind la Alpha Bank, majorarea substantiala a pierderilor in 2014 a fost cauzata de acumularea unui volum ridicat de provizioane aferente creditelor neperformante: 118,7 milioane euro, in crestere cu 85% fata de anul precedent.
Alpha Bank este o banca axata in principal pe creditarea companiilor, volumul creditelor acordate acestui sector ridicandu-se la 1,7 miliarde euro, peste jumatate din volumul total de imprumuturi, in valoare de 2,9 milliarde euro cate erau la finalul lui 2014, in stagnare fata de anul precedent.
Depozitele atrase de banca de la clienti sunt insa cu peste 1 miliard mai putine decat creditele, desi in 2014 banca greceasca a reusit sa-si sporeasca resursele atrase de la clienti cu aproape 20%, la un total de 1,7 miliarde euro.
Alpha Bank are si un volum important de credite ipotecare, in valoare de aproape 900 de milioane de euro, insa doar in euro si lei, nu si in franci elvetieni, spre deosebire de surorile sale Bancpost, Piraeus Bank si Banca Romaneasca.
In aceste conditii, rata de neperformanta a creditelor acordate de Alpha Bank este de 15,3%, putin peste media pietei, de 14%.
Alpha Bank si-a mentinut constante in ultimii doi ani atat reteaua de unitati (149), cat si numarul de angajati (2.046).