www.bancherul.ro
Publicatie online stiri bancare



Probleme la Bancpost: pierderile s-au triplat, rata creditelor neperformante a urcat la 31,4%, banca are multe credite in franci elvetieni

Autor: Bancherul.ro
2015-03-19 00:23

Subsidiarele din Romania ale grupului grecesc Eurobank EFG, dintre care cea mai mare este Bancpost, urmata de IFN-ul ERB Retail Services, emitentul cardurilor de credit Euroline, au avut in 2014 pierderi record de 138,8 milioane euro, de trei ori mai ridicate decat in anul precedent, cand s-au ridicat la doar 40,2 milioane euro, conform datelor publicate de banca-mama cu sediul in Atena.


Dupa ce in 2012 rezultatul negativ era de numai 35,2 milioane euro iar in 2011 de 25 milioane euro, banca greceasca s-a afundat in pierderi in 2014. Iar 2015 pare a fi un an si mai greu, cu criza creditelor in franci elvetieni si amenintarea iesirii Greciei din zona euro.


Doar banca, Bancpost, a inregistrat in 2014 pierderi de aproximativ 60 de milioane de euro, conform datelor raportate la BNR.


Rata creditelor neperformante la Bancpost a crescut de la 29,4% in primul trimestru la 31,4% la finalul lui 2014 (800 milioane euro), inca o data mai ridicata decat media sistemului bancar, in scadere la 14% la finalul anului trecut.


Iar problemele bancii grecesti nu s-ar putea opri aici, in conditiile in care Bancpost detine o treime din cele 2 miliarde de euro in franci elvetieni ale bancilor romanesti, presiunea autoritatilor ca bancile sa suporte o parte din costurile aprecierii CHF fata de leu fiind tot mai mari. 


Chiar ieri s-a discutat in guvern varianta aplicarii unui discount de 15% la valoarea creditelor in franci convertite in lei, o solutie despre care seful supravegherii bancilor din BNR, Nicolae Cinteza, isi exprima indoieli privind sansele de succes, intrucat bancile grecesti nu ar fi dispuse sa-si majoreze pierderile.


Au fost inchise 31 de unitati iar activele au scazut cu 600 milioane euro


Activele Eurobank in Romania se ridicau la 3,257 miliarde euro la finalul lui 2014, in scadere cu 600 milioane de euro, de la 3,854 miliarde euro cate erau la finalul lui 2013.


Soldul brut de credite a fost ajustat de la 2,709 miliarde euro in decembrie 2013 la 2,547 miliarde euro la finalul lui 2014, in timp ce depozitele atrase de Bancpost au sporit nesemnificativ, cu doar 4 milioane de euro, de la 1,875 la 1,879 miliarde euro.


De asemenea, banca si-a redus cu 31 de unitati reteaua teritoriala, de la 207 la 176 de sucursale retail si 9 unitati destinate companiilor.


Din cauza pierderilor sistematice suferite in ultimii ani, Bancpost a fost subiectul unor negocieri de fuziune cu alte banci grecesti pe parcursul ultimelor ani, insa nici un plan nu s-a materializat, chiar si dupa ce presedintele grupului Eurobank a discutat in 2013 cu guvernatorul Mugur Isarescu despre soarta subsidiarei din Romania.


Seful supravegherii bancilor din BNR, Nicolae Cinteza, a declarat recent ca toate bancile grecesti din Romania sunt bine capitalizate, in ciuda pierderilor suferite in ultimii ani.


Cinteza a avertizat ca BNR urmareste foarte atent bancile grecesti din Romania, in conditiile crizei din Grecia si pericolul iesirii acestei tari din zona euro.


Oficialul BNR a dezvaluit ca bancile din Grecia au fost la un pas sa se inchida luna trecuta, iar pericolul ar putea reveni peste 4 luni. Ce se va intampa in acest caz cu bancile grecesti din Romania?