Banca Transilvania (BT) a anuntat ca in prima jumatate a lunii aprilie, adica inainte de Pasti, care cade in 12 aprilie, va anunta detaliile privind conversia creditelor din franci elvetieni (CHF) in lei sau euro ale clientilor Volksbank, in conditiile in care banca din Cluj a primit de la BNR si Consiliul Concurentei aprobarile pentru preluarea bancii austriece.
Spre deosebire de clientii altor banci, cei ai Volksbank nu sunt afectati de a doua apreciere puternica a francului elvetian, cu 15% fata de leu, de la mijlocul lunii ianuarie, intrucat banca a decis sa inghete cursul la nivelul de la sfarsitul lui 2014.
Reprezentantii BT au declarat ca vor oferi fiecarui client solutii individuale de conversie, cu aplicarea unui discount asupra datoriei, adica a valorii creditului de rambursat, care s-a majorat semnificativ in ultimii ani din cauza deprecierii leului fata de CHF.
In oferta prezentata la finalul anului trecut de Volksbank, toti clientii urmau sa primeasca un discount de 30-35% din valoarea creditelor, inainte ca acestea sa fie convertite din CHF in lei sau euro. Echivalentul discount-ului ar fi o conversie a creditelor la un curs de aproximativ 3 lei pentru un franc, fata de 4,2 lei la cat a ajuns in prezent si 2 lei cat era in momentul acordarii acestor credite, majoritatea in perioada 2007-2008. Acum, prin ofertele personalizate, valoarea discount-ului se pare ca va fi diferita, in functie de specificul fiecarui client.
In plus, clientii Volksbank au mai primit intre timp o veste buna de la Curtea de Justitie a Uniunii Europene, care a decis ca instantele de judecata din Romania pot declara abuzive unele clauze din contractele de credit ale Volksbank, precum cele referitoare la comisionul de risc, care reprezinta in jur de un sfert din costul unui credit, precum si clauza referitoare la majorarea unilaterala a dobanzii.
Volksbank a pierdut deja, prin decizii definitive, inclusiv la Inalta Curte de Casatie si Justitie, mii de procese cu clientii care au contestat legalitatea comisionului de risc si cresterea dobanzii.
Intre timp, banca a fost data in judecata si pentru conversia creditelor din CHF in lei la cursul din data acordarii creditului si chiar a pierdut definitiv un proces pe aceasta tema, la Galati. Numai ca si banca a castigat definitiv un proces pe aceeasi tema, precum si altele in prima instanta, de aceea nu se poate spune ca exista o practica judiciara unitara in aceasta chestiune. (Vezi aici detalii privind sentintele in procesele Volksbank)
Reducerea datoriei inainte de conversie sau paliative?
In cadrul unei conferinte cu investitorii de la mijlocul lunii trecute, reprezentantii BT au spus ca preluarea Volksbank nu va afecta prea tare profitabilitatea bancii, cea mai ridicata din sistemul bancar romanesc in 2014, iar solutiile oferte clientilor vor include un discout aplicat asupra datoriei, solutie respinsa de restul bancilor cu credite in CHF.
“Vom mentine o abordare individuala, in functie de profilul clientilor. In functie de caz, vom opta pentru conversia la cursul pietei cu anumite discounturi, cu scopul de a solutiona problemele sociale si a imbunatati calitatea portofoliului, pe baza unor principii bancare corecte si cu responsabilitate sociala. In privinta recentei volatilitati a cursului de schimb CHF, ne bazam pe o acoperire naturala a riscului valutar, in conditiile in care exista o finantare de la banca-mama a Volksbank in CHF, ce va fi convertita in capital”, au precizat reprezentantii BT la intrebarea privind planurile de conversie. (Vezi aici alte declaratii)
Daca BT va reusi sa implementeze cu succes conversia creditelor in CHF cu un discount, in ciuda nenumaratelor procese in care sunt implicati clientii Volksbank, restul bancilor cu credite in franci ar putea fi presate sa ofere clientilor lor solutii asemanatoare, nu doar paliative aplicate iin prezent, precum reduceri de dobanda de 0,5%, asta dupa ce bancile au majorat initial costurile creditelor in franci.
Dupa cum au afirmat si reprezentantii BNR, conversia unui credit din franci in lei sau euro poate fi eficient doar daca se aplica o reducere a datoriei, care a crescut semnificativ in anii de dupa criza din 2008, din cauza deprecierii leului fata de CHF.
Volksbank are credite de 1,9 miliarde euro si 190.000 de clienti
Conform datelor furnizate la cererea Bancherul.ro, Volksbank avea, in decembrie 2014, active de 2,88 miliarde euro si un stoc de credite de 1,9 miliarde euro, dupa vanzarea unui portofoliu important de credite neperformante, de o jumatate de miliard de euro.
Volksbank avea in decembrie 2014 un capital de 2,855 miliarde lei, 190.000 de clienti, 135 de unitati si 1375 de angajati. Rata de solvabilitate (Pillar 1) era de 18.28%.