www.bancherul.ro
Publicatie online stiri bancare



Eximbank se va transforma intr-o banca de dezvoltare nationala, a decis Guvernul

Autor: Bancherul.ro
2015-03-12 14:26

Guvernul a decis ieri ca in cadrul Eximbank sa fie puse bazele viitoarei banci de dezvoltare a Romaniei, care ar avea rolul de a finanta marile proiecte de dezvoltare a tarii si de cofinantare a proiectelor cu fonduri europene, a spus, cu putine momente in urma, in cadrul unei conferinte la Academia de Studii Economice (ASE) din Bucuresti, Stefan Nanu, seful trezoreriei statului.


“Ieri guvernul a decis ca noul concept de banca de dezvoltare sa fie pe scheletul Eximbank, deci in perioada imediat urmatoare se vor pune bazele design-ului acestei banci de dezvoltare in cadrul Eximbank”, a spus Nanu.


“S-a ales Eximbank (a existat si varianta celeilalte banci de stat, CEC Bank n.r.), pentru ca statul are deja un capital de 1,5 miliarde lei in aceasta banca, care pot fi pusi in creditare printr-o paleta mai mare de instrumente, deci se va extinde aria de activitate a bancii”, a adaugat el.


Nanu a explicat ca se vor extinde si sectoarele economice in care va fi prezenta noua banca de dezvoltare, fata de cele in care activeaza acum Eximbank. De asemenea, prin aceasta vor fi canalizate si fondurile de dezvoltare ce vor fi puse la dispozitie de stat in contextul planului european Juncker.


“Recent am facut o vizita de lucru la banca de dezvoltare a Poloniei (BGK), pentru ca ei deja au avut un succes foarte important, au reusit o absorbtie buna a fondurilor alocate dezvoltarii, inclusiv pe absorbtia fondurilor UE, au stiut sa creeze un produs care a adresat nevoile, adica acele market failure din piata creditarii, unde bancile nu vor sa-si asume riscuri", a adaugat seful Trezoreriei.


"Nu vrem sa reinventam roata, se incearca sa se preia riscuri care pot fi preluate, astfel ca in perioada urmamtoare se va lucra la adaptarea cadrului legislativ a Eximbank, pentru a acomoda anume produse, va avea loc si o adaptare interna, la nivelul infrastucturii Eximbank, pentru a raspunde la noul concept de banca de dezvoltare”, a mai spus Stefan Nanu.


Prin planul Juncker, a adaugat el, se incearca canalizarea fondurilor destinate dezvoltarii economiei intr-un mod institutional, centralizat, iar statele care vor avea proiecte bine definite, care sa faca parte din plan, vor avea posibilitatea ca sumele cheltuite sa nu fie luate in calculul deficitului structural.


[1]


Radu Ghetea, presedintele CEC Bank, apreciaza faptul ca Eximbank, si nu banca pe care o conduce, a fost aleasa pentru a fi transformata in banca de dezvoltare, intrucat CEC Bank este o banca universala, cu toate tipurile de clienti, de la persoane fizice la mici si mari companii, precum si cele care obtin fonduri europene.


“M-am bucurat foarte mult cand am auzit ca pe structura Eximbank se va face dezvoltarea unei noi structuri, de banca de dezvoltare, dupa ce in trecut am aratat ca CEC-ul e si banca IMM-urilor, si a agricuturii, si a populatiei, si a exportatorilor, si banca a fondurilor europene. De exemplu, noi am acordat pana acum 26.000 de credite pentru accesarea fondurilor europene, numai grantul atras prin cofinantarile noastre se ridica la peste 2 miliarde de euro. Sunt lucruri cu care ne mandrim, o dovada ca suntem o banca universala”, a spus Ghetea.


O problema: Eximbank are prea putine sucursale?


Nanu a admis, pe de alta parte, ca alegerea Eximbank, in locul CEC Bank, pentru crearea bancii de dezvoltare a Romaniei, ar putea avea ca dezavantaj faptul ca banca de stat concentrata in trecut pe finantarea si garantarea firmelor exportatoare are o retea de sucursale destul de limitata, ceea ce ar putea reprezenta un impediment in a ajunge la un numar suficient de companii din toata tara care ar avea nevoie de resurse de finantare.


“Reteaua de distributie a Eximbank nu este una foarte puternica, pentru o penetrare (teritoriala n.r.) forte buna, dar exista instrumente, ca cele utilizate de banca de dezvoltare din Polonia, pe care Eximbank le poate furniza prin intermediul altor banci comerciale, astfel incat sa se poata atinge o implementare sectoriala si regionala buna”, a spus Nanu.


Noul sef al EximBank din noiembrie 2012, Traian Halalai, a anticipat intr-o anumita masura evolutia bancii si a inceput un program de restructurare si de extindere a activitatii, care prevede in principal orientarea bancii si spre firmele cu clienti locali, nu doar cele exportatoare, precum si dezvoltarea retelei de unitati. In 2014, Eximbank a deschis 8 noi unitati, ajungand la o retea de 20 de agentii in toata tara.


Banca a ajuns astfel la o retea mai extinsa decat BKG, banca de dezvoltare a Poloniei, pe care ar putea-o avea drept model, dupa cum spunea Nanu, care are doar 16 sucursale.


Cheia succesului bancii de dezvoltare a Romaniei ar putea sta asadar in parteneriatele cu bancile, prin intermediul carora si-ar putea distribui produsele, iar CEC Bank are cea mai mare retea de sucursale, cu peste 1.000 de unitati.


Eximbank are experienta si in colaborarea cu bancile comerciale, intrucat in trecut a incheiat parteneriate cu mai multe banci privind acordarea de garantii si finantari, in special exportatorilor. 


Ramane de vazut cat de eficient se va dovedi parteneriatul cu bancile in succesul noii banci de dezvoltare, dupa esecul programului de garantare a creditelor pentru IMM-uri prin intermediul FNGCIMM, un esec recunoscut astazi si de seful Trezoreriei.