Dupa ce bancherii romani au respins ca fiind inacceptabila propunerea deputatei PSD Ana Birchall ca bancile sa infiinteze un fond de ajutorare a clientilor cu credite afectati de aprecierea francului elvetian, bancile poloneze au ajuns la concluzia ca tocmai aceasta ar fi solutia ideala pentru a-i ajuta pe cei peste 500.000 de clienti cu credite dn CHF, dar si pe cei cu credite ipotecare amenintati cu executarea silita si evacuati din locuinte.
Problema este ca varianta gasita de bancile din Polonia impreuna cu guvernul privind constituirea a doua fonduri de ajutorare a clientilor vine inainte de alegerile parlamentare din aceasta tara programate pentru aceasta toamna, fondurile urmand a fi finantate intr-o proportie importanta de la bugetul de stat, desi doua treimi ar urma sa reprezinte contributia bancilor.
La noi, inainte de alegerile de anul trecut, bancile, guvernul si BNR au incercat sa puna in practica o solutie mai complicata, asa-zisa “electorata”, care prevedea un credit fiscal sub forma reducerii impozitului pe venit pe o perioada de doi ani, solutie care nu a mai fost implementata nici pana astazi, probabil intrucat nu a fost acceptata de FMI.
In acelasi timp, parlamentarii PSD au initiat o lege in Parlament, sustinuta si de Protectia Consumatorilor, institutie guvernamentala, in care se propune converisa creditelor din franci in lei la un curs mai mic decat cel din prezent, pierderile urmand a fi suportate de banci. Asfel ca bancile si BNR au respins legea, sustinand ca aceasta a avut motivatii electorale si ca ar ameninta cu falimentul cateva banci, desi stabilitatea sistemului bancar nu ar fi afectata.
Dar nici macar dupa alegeri bancile si guvernul nu au reusit sa ajunga la un compromis privind solutionarea crizei francului elvetian, in prezent ducandu-se un razboi de uzura fara a se ajunge la nicio varianta practica.
BNR a decis sa lase problema la mila intelegerilor dintre clienti si fiecare banca, ceea ce inseamna prelungirea la nesfarsit a agoniei si perpetuarea unei tensiuni artificiale si o neincredere in sistemul bancar.
Revenind la Polonia, propunerea de infiiintare a fondurilor de ajutorare a clientilor a venit de la un grup de 11 banci, printre care PKO Bank Polski, cea mai mare din tara, Mbank SA si Getin Noble Bank, conform declaratiei sefului asociatiei poloneze a banilor, Krzysztof Pietraszkiewicz. “Incercam sa gasim solutii pentru a-i ajuta pe clienti, dar fara sa destabilizam sectorul bancar”, a spus el, citat de agentiile de stiri internationale Reuters si Bloomberg.
Cum vor functiona fondurile
Fondul de stabilizare, menit a-i ajuta pe cei care vor face conversia creditelor din CHF in zloti, va fi finantat intr-o proportie de doua treimi de catre banci, o treime din bugetul de stat iar restul din contributiile platite de banci fondului de garantare a sistemului bancar, operat de stat.
Celalalt fond, de restructurare, infiintat cu scopul de a-i ajuta pe detinatorii de credite ipotecare amenintati cu evacuarea din locuinte in urma executarii silite, va fi finantat intr-o proportie de 50% de industria bancara.
Fondurile de ajutorare au nevoie si de ajutorul statului intrucat este vorba de valori de ordinul a miliardelor de zloti in urmatorii ani, a declarat Zbigniew Jagiello, seful PKO, cea mai mare banca poloneza, controlata de stat.
Seful autoritatii de supraveghere a sectorului bancar nu este de acord
Solutia a fost insa criticata de catre Andrzey Jakubiak, seful autoritatii de supraveghere financiara din Polonia, cel care in ianuarie a propus o conversie voluntara a creditelor din franci in zloti, la cursul zilei, pierderile rezultate urmand a fi suportate echitabil de banci si clienti. El estima atunci ca bancile ar urma sa suporte pierderi de 25 de miliarde de zloti intr-o perioada de 20-25 de ani.
Constituirea celor doua fonduri pune bancile intr-o pozitie privilegiata, sustine seful autoritatii de supraveghee din Polonia, prin transferul costurilor catre clienti si guvern. “Pozitia bancilor va fi intarita iar clientii vor fi ajutati pe o perioada scurta, de un an. Intregul concept se bazeaza pe o finantare importanta de la buget”, a mai spus acesta.
Polonia nu sustine conversia in masa a creditelor in CHF
Banca centrala a Poloniei nu este de acord cu o conversie in masa a creditelor din franci in zloti, cum a facut guvernul ungar si cum se propune in legea sustinuta de Ana Birchall si de ANPC, in dezbaterea Parlamentului in prezent.
Asta pentru ca ar avea ca efect o depreciere masiva a zlotului, care ar afecta atat bancile cat si clientii, intrucat bancile ar fi nevoite sa-si inchida pozitiile in CHF pe o piata nelichida, a spus Andrzej Raczko, membru in conducerea bancii centrale a Poloniei.
El a exclus varianta ca banca centrala sa furnizeze valuta in acest scop, cum s-a intamplat in Ungaria: “Banca Nationala a Poloniei nu are mandat legal pentru a interveni in activitati cvasi-bugetare”.
Ministerul de Finante din Polonia, Mateusz Szczurek, fratele sefului ING Bank Romania, Michal Szczurek, a respins ideea ca masura de ajutorare a clientilor cu fonduri partial suportate de buget ar avea conotatii electorale. “Vorbim despre masuri complexe in care parametri tehnici sunt cruciali. Sunt convins ca bancile au inceput sa accepte asumarea de costuri si-si vor asuma o parte din risc”, a adaugat el.
El a precizat ca propunerea bancilor de costituire a fondurilor de ajutorare a clientilor trebuie detaliata inainte de a fi aprobata de guvern si nu a exclus implicarea fondui de garantare a bancilor.
Schema de ajutorare a clientilor bancilor din Polonia afectati de criza francului elvetian si de executarile silite ar urma sa fie finalizata abia in luna mai.
Guvernul polonez a propus deja o alta varianta prin care bancile sa reduca dobanzile clientilor cu credite in franci, iar premierul polonez Ewa Kopacz a declarat ca statul nu va implica fonduri publice pentru a-i despagubij pe clientii bancilor afectati de aprecierea francului.