Curatenia bilanturilor bancilor comandata anul trecut de BNR s-a soldat cu pierderi record de peste 4,4 miliarde lei, ca efect al majorarii provizioanelor pentru creditele neperformante. In acelasi timp, bancile au vandat pachete mari de imprumuturi pe care nu le mai pot recupera, iar pe altele le-au scos in afara bilanturilor, astfel incat rata creditelor neperformante s-a infrumusetat: a scazut de la aproape 23% la inceputul lui 2014 la doar 14% in decembrie.
Insa in ciuda procesului de curatenie comandat de BNR, soldat cu cesionarea de catre banci a zeci de mii de clienti catre recuperatorii de credite, numarul persoanelor fizice cu restante la Biroul de Credit, baza de date intretinuta chiar de banci pentru evidenta persoanelor rau-platnice, a crescut substantial in ultimele trei luni ale anului precedent.
Adica tocmai in perioada in care datele aceleiasi institutii, care monitorizeaza doar imprumuturile acordate de banci populatiei, nu si companiilor, arata ca bancile au majorat semnificativ volumul de credite scoase in afara bilanturilor.
Cum se explica faptul ca desi bancile au vandut multe pachete de credite ale populatiei catre firmele de recuperare, numarul persoanelor fizice cu restante a crescut in ultima perioada?
Cel mai probabil este tot o consecinta a masurilor luate de BNR pentru a determina bancile sa-si recunoasca neperformanta: adica sa-i evidentieze pe clientii care erau raportati drept bun-platnici, cand de fapt ei aveau restante la credite.
[1]
Creditele scoase in afara bilantului au explodat
Datele Biroului de Credit arata ca volumul de credite scoase de banci in afara bilanturilor a crescut de la doar 66 milioane lei in septembrie 2014 la 181 milioane in octombrie, 339 milioane in noiembrie si 746 milioane in decembrie.
In aceeasi perioda, numarul restantierilor a avansat e la 652.268 de persoane in septembrie la 712.737 persoane in noiembrie, ca in decembrie numarul lor sa scada iar la 709.386 persoane. Fata de decembrie 2013, cand erau 688.274 de restantieri, numarul acestora a crescut cu 21.112 persoane pe parcursul anului trecut.
In luna aprilie 2014, la solicitarea Băncii Naţionale a României, care a scris bancilor 3 scrisori de recomandare in acest sens, a fost demarat un proces de eliminare a creditelor neperformante din bilanţurile băncilor.
Procesul de curăţare a bilanţurilor instituţiilor de credit – factor determinant al reducerii creditului acordat sectorului privat, precizeaza BNR – s-a derulat fi e prin vânzarea de credite neperformante către terţi, fie prin scoaterea expunerilor în afara bilanţului.