S&P ar trebui sa-si refaca raportul prin care a scos Romania din clasa "investment grade", spune Isărescu |
Autor: Bancherul.ro 2008-11-03 17:03 |
|
Guvernatorul Băncii Naţionale a Romāniei (BNR) a spus, luni, că agenţia de rating Standard & Poor's ar trebui să-şi modifice abordarea privind factorii luaţi īn calcul la retrogradarea Romāniei, īn condiţiile īn care datoria publică se află la un nivel sustenabil.
"Rugăm S&P să-şi refacă cele două pagini scrise total pe lāngă subiect", a declarat Isărescu.
Agenţia de evaluare financiară Standard & Poor's a anunţat, īn urmă cu o săptămānă, că a coborāt cu o treaptă ratingurile Romāniei pentru īmprumuturile īn valută, de la 'BBB-/A-3' la 'BB+/B', şi pentru creditele īn lei pe termen lung, la 'BBB-', ca urmare a riscurilor legate de finanţare.
Decizia S&P scoate Romānia din categoria statelor cu calificative din categoria "investment grade" acordate de această agenţie.
Guvernatorul a subliniat că datoria publică a Romāniei se situează la un nivel sustenabil, singura problemă fiind deficitul de cont curent.
Isărescu a reamintit că Romānia nu se află īn negocieri cu Fondul Monetar Internaţional (FMI) pentru acordarea unui ajutor de stat, tocmai pentru că nu avem o datorie publică mare.
Īn 2007, datoria guvernamentală a Romāniei a reprezentat 12,9% din produsul intern brut (PIB) al Romāniei, potrivit datelor publicate īn ultima prognoză a Comisiei Europene, cu mult sub nivelul maxim de 60% din PIB impus prin criteriile de la Maastricht.
"Am atras atenţia asupra deficitului de cont curent şi am recurs la politici monetare destul de tari īn acest sens", a mai spus guvernatorul băncii centrale.
Analistul S&P, Marko Mrsnik, comenta īn raport că decizia de a coborī ratingul Romāniei "reflectă riscurile īn creştere pentru economia Romāniei, ca urmare a datoriei mari şi īn urcare a sectorului privat şi dependenţa care decurge de surse de finanţare străine din ce īn ce mai nesigure".
El adăuga că "decidenţii nu au atacat aceste provocări economice din ce īn ce mai importante, īn contextul īn care atenţia s-a mutat īnspre alegerile generale care urmează, ceea ce a sporit antatgonismele şi lipsa de cooperare din mediul politic", a adăugat el.
Decizia S&P a venit la cāteva zile după ce preşedintele Romāniei a aprobat legea de majorare cu 50% a salariilor din sistemul de īnvăţămānt, lege votată īn prealabil īn unanimitate de parlamentari, care au intrat īn febra electorală.
Cāt priveşte majorările salariale, guvernatorul susţine că "creşterile salariale de două cifre sunt total necorelate cu ambiţia de a ţine inflaţia sub control".
S&P coborāse īn noiembrie 2007 perspectiva ratingului Romāniei de la "stabilă" la "negativă", motivāndu-şi decizia prin adāncirea dezechilibrelor externe, pe fondul adāncirii turbulenţelor pe pieţele internaţionale de credit.
|
|