www.bancherul.ro
Publicatie online stiri bancare



Bilantul sistemului bancar la finalul lui 2014: pierderi de 4,4 miliarde lei dupa iesirea scheletelor din dulapuri, rata creditelor neperformante in scadere de la 20% la 14%, activele raman stabile

Autor: Bancherul.ro
2015-02-16 17:01

Sectorul bancar romanesc a inregistrat in 2014 cea mai mare pierdere din istorie, de 4,4 miliarde lei (1 miliard de euro), exact cat a castigat in 2008, cand economia duduia supraincalzita. Dintre cele 39 de banci si o cooperativa de credit, un numar de 23 de institutii de credit au avut pierderi cumulate de 6,2 miliarde lei, in timp ce restul de 17 banci au reusit sa obtina profituri de 1,8 miliarde lei.


Pierderile uriase sunt rezultatul cerintelor BNR ca bancile sa-si reevalueze garantiile aferente creditelor, in special ipotecile imobiliare, dupa ce seful supravegherii bancilor, Nicolae Cinteza, s-a plans ca unele banci si-au supraevaluat garantiile, cu ajutorul auditorilor, pentru a constitui mai putine provizioane.


In acelasi timp, BNR a obligat bancile sa constituie provizioane de pana la 90% din valoarea finantarilor acordate firmelor intrate in procedura de insolventa.


Pe de alta parte, banca centrala a impus bancilor sa-si curete portofoliile de creditele neperformante, prin scoaterea in afara bilantului a creditelor provizionate integral.


In consecinta, indicatorul de solvabilitate a avansat anul trecut de la 15,46% la 17,28%, iar rata creditelor neperformante a scazut de la 20,39% in martie 2014 la 13,93% in decembrie 2014.


Scheletele au iesit din dulapuri


BNR a inceput, la inceputul primaverii, operatiunea de curatare a portofoliilor bancilor de neperformante, scoaterea asa-ziselor schelete din dulapurile bancilor, in contextul aderarii la Uniunea Bancara si a testelor de stres realizate de BCE la nivelul bancilor-mama din Europa.


Efectul? Pierderi de miliarde la cele mai mari banci si zeci de mii de romani aruncati pe mana recuperatorilor de credite.


Masurile au fost necesare si pentru ca sistemul bancar romanesc a devenit mai vulerabil, ca efect al procesului de dezintermediere care presupune inlocuirea finantarilor bancilor straine cu depozitele romanilor, ecuatie care i-a dat fiori de gheata prim-viceguvernatorului Georgescu.


Raportul credite/depozite a ajuns subunitar


Eliminarea activelor neperformante si cresterea in paralel a economisirii a facut ca la finalul lui 2014 raportul credite/depozite sa devina subunitar, ajungand la 91,37%, ceea ce inseamna ca bancile au mai multe depozite decat credite, in medie. La finalul lui 2013, creditele erau inca superioare depozitelor, raportul fiind 104,59%.


Activele sistemului bancar romanesc la finalul lui 2014 s-au mentinut aproape de nivelul lui 2013, ajungand la 364 miliarde lei, fata de 362 miliarde lei in decembrie 2013. In primul trimestru al anului a avut loc o scadere a activelor de 10 miliarde de lei, care s-a compensat in ultimul trimestru, la care s-au adaugat 2 miliarde de lei in plus.


[1]


Profitul record a deteriorat serios si indicatorii de profitabilitate ai bancilor: ROA (rentabilitatea activelor) si ROE (rentabilitatea capitalului).


Astfel, la sfarsitul lui 2014 ROA a scazut la -1,23%, fata de 0,01% in 2013, in timp ce ROE s-a prabusit la 11,59%, de la 0,13% in anul precedent.


In 2008, cel mai bun an al sistemului bancar, in plina supraincalzire economica, ROA urcase la 1,56% iar ROE la 17,04%.


(ROA: Profit net anualizat / Total active la valoare medie; ROE: Profit net anualizat / Capitaluri proprii la valoare medie)