Banca Transilvania si-a continuat si in 2014 ascensiunea fulminanta si impresionanta, pentru care merita tot respectul si pentru care trebuie sa-i felicitam pe toti angajatii bancii din Cluj si din tara pentru ceea ce au cladit, in frunte cu liderul lor, Horia Ciorcila. BT a devenit cea mai performanta institutie de credit din Romania, atat in privinta profitului obtinut cat si a cresterii afacerii.
In plus, anul trecut BT a salvat, prin preluare, cea mai problematica banca romaneasca, Volksbank, din cauza creditelor in franci elvetieni, preluare care ar putea propulsa BT pe locul 2 in topul bancilor din Romania, in functie de valoarea activelor.
Ciorcila are sansa sa mai dea o lovitura in acest an, daca va reusi sa rezolve conflictul cu clientii cu credite in franci, un conflict care fierbe intruna de cativa ani si nimeni nu stie cum sa-i dea de capat.
El a facut insa un pas inapoi la inceputul acestui an, probabil fortat de BNR, cand a amanat implementarea solutiei de conversie a creditelor din franci in euro sau lei gandita de anul trecut de Volksbank, cu un discount al datoriei de 30-35%, care ar fi avut sanse sa fie acceptata de clienti si astfel s-ar fi atenuat foarte mult criza francilor, intrucat si restul bancilor ar fi fost fortate sa adopte o masura asemanatoare.
Revenind la cifre, sa vedem cum a evoluat performanta financiara a BT in ultimii ani, dupa ce, pentru 2014, banca a anuntat, in aceasta dimineata, un castig record pentru sistemul bancar cat si din istoria sa, de aproape 450 milioane lei.
In cei sase ani de euforie economica dinaintea crizei (2003-2008), Banca Transilvania a obtinut un profit net cumulat de 1,055 miliarde lei. In cei doi ani (2007-2008) de supraincalzire a economiei si de extaz al creditarii, BT a avut cele mai mari castiguri: 737 milioane lei (vezi graficul).
Criza de lichiditate de la finalul lui 2008 ramane o enigma pentru Isarescu
Spre deosebire de multe alte banci, criza care a inceput in 2009 nu a afectat foarte tare Banca Transilvania.
Cu exceptia episodului de criza de lichiditate de la finalul lui 2008, pornita, potrivit guvernatorului BNR, Mugur Isarescu, de la o persoana care se afla in fata unei sucursale BT si care a raspandit zvonul ca aceasta nu mai are bani. “Nici acum nu stim cine a fost persoana respectiva si cum s-a rapandit zvonul”, a spus recent Isarescu, in Parlament.
Zvon care a dus la retrageri masive de bani din casieriile si ATM-urile BT, lasand banca fara lichiditati, astfel ca a avut nevoie de un imprumut de urgenta de la BNR, dupa care situatia s-a calmat.
BT a avut in ultimii 6 ani de criza castiguri mai mari decat in perioada de euforie dinaine de 2008
In 2009, profitul BT a scazut la numai 148 milioane lei, de la aproape 400 milioane lei in 2008, iar apoi la 108 milioane lei in anul urmator, dupa care si-a reluat cresterea constanta, an de an.
Astfel ca in cei 6 ani de criza de dupa 2008, adica in perioada 2009-2014, banca din Cluj patronata de Horia Ciorcila a reusit sa adune impresionantul profit cumulat de 1,627 miliarde lei, recordul fiind stabilit anul trecut, adica tocmai cand sectorul bancar romanesc facea pierderi record de aproape 4 miliarde lei in noiembrie si de 4,3 miliarde la finalul anului (vezi graficul BNR).
[1]
In perioada 2009-2014, sectorul bancar a avut pierderi cumulate de 7,1 miliarde lei, dupa cum a declarat recent in Parlament prim-viceguvernatorul BNR, Florin Georgescu. Sectorul bancar a terminat pe profit in doar doi ani: in 2009, cu 850 milioane lei, si in 2013, cu doar 50 milioane lei.
Care este secretul succesului BT?
O intrebare pe buzele tutor este: cum a reusit BT aceasta crestere impresionanta din ultimii ani si nu a fost afectata de criza, ca aproape toate celelalte banci?
Seful supravegherii din BNR, Nicolae Cinteza, crede ca secretul este distributia foarte eterogena a clientelei bancii, atat printre persoanele fizice cat si IMM-uri din diverse sectoare economice, banca avand clienti multi si cu credite de valori mici. Banca a putut astfel sa absoarba pierderile unui client dintr-un anumit sector afectat de criza cu castigurile altora carora le-a mers bine.
In acelasi timp, banca nu a fost implicata in cursa nebuna a creditarii in valuta dinaintea crizei din 2008, intrucat nu avea resurse disponibile din strainatate, fiind o banca romaneasca listata la BVB, de unde obtine majoritatea finantarilor, astfel ca cele mai multe credite sunt in lei, fara risc valutar, consecinta fiind putine credite neperformante.
Nu in cele din urma, poate chiar pe primul loc, se afla meritul oamenilor care conduc si lucreaza la banca, o dovada de profesionalism, prudenta si eficienta in activitate.
Si acum destul cu laudele, ca nu ne sta bine. Abia asteptam sa vedem cum va aborda BT poate cea mai importanta provocare din acest an: preluarea si integrarea Volsksbank. Deocamdata i-am dat o bila alba pentru decizia de preluare, dar si una neagra, pentru amanarea ofertei de conversie a creditelor in franci.