BNR este suspectata ca a intervenit pe piata valutara pentru a aprecia moneda nationala, leul, care astazi s-a apreciat substantial in raport cu moneda unica: de la 4,4424 pentru 1 euro cat era vineri, a ajuns luni la 4,4109 lei, conform cotatiei bancii nationale. Martea trecuta, in 27 ianuarie, leul era cotat de BNR la 4,4709, asadar o apreciere de 6 bani (1,3%) in mai putin de o saptamana.
Leul s-a apreciat semnificativ si fata de francul elvetian, moneda care s-a apreciat cu peste 20% luna trecuta declansand o criza a creditelor in CHF. Francul a cobarat de la 4,2438 lei vineri la 4,1766 lei astazi, dupa ce in 27 ianuarie era 4,4269 lei iar in 23 ianuarie atinsese nivelul record de 4,5817 lei.
Deprecierea francului fata de leu s-a produs si pe fondul scaderii valorii monedei elvetiene in raport cu euro si dolarul la cel mai redus nivel din ultimele doua saptamani, dupa speculațiile privind implicarea Băncii Naționale a Elveției pentru a slăbi valoarea francului prin țintirea unui nou interval de variație, de 1,05 - 1,10 franci, potrivit Reuters.
Economistul ING, Vlad Muscalu, considera ca din comportamentul tranzactiilor valutare reiese destul de clar o interventie a bancii centrale, ceea ce este destul de ciudat, avand in vedere declaratiile guvernatorului Mugur Isarescu.
Potrivit acestuia, BNR este confortabila in cazul unor variatii ale cursului in parametrii din anul precedent (4,38-4,55), adica o depreciere/apreciere in jurul a 5%.
“Cursul e determinat de piata, se duce unde spune piata, iar daca apar dezechilibre, inclusiv emotionale, BNR intervine. Dupa noi o zona de stabilitate e cea in care a fost anul trecut. Noi am spus ca sub 5% nici nu am vrea sa comentam ca s-a apreciat sau depreciat, ceea ce inseamna vreo 22-23 de bani. Puneti 22 de bani pe undeva, cam pe unde a fost anul trecut, si vedeti care este zona de stabilitate”, a spus Isarescu, in cadrul unui briefing la BNR de la inceputul anului.
Economistul ING se asteapta ca leul sa-si continue aprecierea si in urmatoarea perioada, peste nivelul inregistrat de alte monede din regiune.
Aprecierea leului ar putea fi determinata si de intrarile de capitaluri straine care se retrag din Rusia, observate de economistii Bancii Transilvania manifestandu-se pe piata achizitiilor de titluri de stat romanesti.
Banca Centrala a Elvetiei intervine
Citând surse din interiorul SNB, cotidianul Schweiz am Sonntag a informat că în mod neoficial Banca Națională a Elveției vrea să mențină cursul de schimb al euro între 1,05—1,10 franci, fiind pregătită să înregistreze pierderi de până la 10 miliarde de franci pentru a păstra acest interval. De asemenea, datele publicate luni arată că depozitele la SNB au crescut săptămâna trecută, ceea ce a alimentat speculațiile potrivit cărora Banca Națională a Elveției a intervenit pentru a ține sub control francul.
Moneda euro a crescut cu două procente în raport cu francul până la maximul ultimelor două săptămâni de 1,0591 franci în timp ce dolarul s-a apreciat și el cu 1,5% până la 0,9345 franci.
"Se discută că a fost introdus un interval de variație informal iar creșterea depozitelor la vedere sugerează că SNB este pe piață", a declarat Manuel Oliveri, analist la Credit Agricole. "SNB încearcă să calmeze volatilitatea. Proprii noștri clienți evită francul elvețian din cauza volatilității", a adăugat analistul, citat de Reuters, transmite Agerpres.
De asemenea, analiștii de la Morgan Stanley se așteaptă ca francul să continue să se deprecieze în raport cu un coș de valute datorită implicării SNB. 'Ne așteptăm ca SNB să anunțe că va opera un regim valutar controlat în raport cu un coș de valute ale căror pondere nu va fi dezvăluită', susțin analiștii. Un regim valutar controlat este unul în care o bancă centrală intervine în mod ocazional pe piață pentru a limita mișcările semnificative ale cursului de schimb.