Consiliul Concurenţei anunta intr-un comunicat ca “a emis o decizie de derogare de la prevederile Legii Concurenţei, astfel încât Banca Transilvania să se poată implica în activitatea Volksbank România. şi Volksbank Services România înainte de obţinerea autorizării din partea autorităţii de concurenţă pentru preluarea acestora.”
Este vorba de punerea in a aplicare de catre Banca Transilvania a unei oferte de conversie a creditelor din franci elvetieni in lei, la cursul de la finalul anului trecut si cu o reducere a valorii creditului de aproximativ 35%, conform ofertei neoficiale a Volksbank de anul trecut, inainte de a fi preluata de banca din Cluj.
Anuntul Consiliului Concurentei vine dupa ce seful supravegherii din BNR, Nicolae Cinteza, a declarat, pentru Bancherul.ro, ca institutia de concurenta intarzie aprobarea pentru aplicarea ofertei de conversie.
“Am luat această decizie având în vedere situaţia dificilă în care se află o mare parte a clienţilor Volksbank care au contractat credite in CHF. Banca Transilvania are posibilitatea de se implica rapid pentru a găsi soluţii în favoarea consumatorilor afectaţi”, a declarat domnul Bogdan Chiriţoiu, preşedintele Consiliului Concurentei, se arata intr-un comunicat al institutiei.
Nicolae Cinteza, seful supravegherii bancilor din cadrul BNR, a declarat, pentru Bancherul.ro, ca problema creditelor in franci elvetieni poate fi rezolvata doar prin intelegerile intre banci si clienti, nu prin noi legi sau in justitie, iar oferta propusa anul trecut de Volksbank, ce urmeaza a fi implementata de Banca Transilvania, cea care a cumparat recent banca austriaca, poate fi un model pentru restul bancilor cu imprumuturi in CHF.
Oferta neoficiala a Volksbank din noiembrie 2014 prevedea conversia creditelor din franci in lei sau euro cu o reducere de aproximativ 35% a datoriei (valorii creditului), efectul fiind scaderea la jumatate a ratelor lunare, echivalentul unui curs de 2,38 lei pentru un franc, fata de 3,68 lei cat era francul in acel moment.
Oferta nu a fosta insa pusa in practica de catre Volksbank, in contextul preluarii acesteia de catre Banca Transilvania, cea care ar urma sa puna in practica oferta, a precizat Nicolae Cinteza: “Oferta urmeaza sa fie pusa in practica cat mai curand de catre Banca Transilvania, intarzierea fiind determinata de obtinerea avizelor din partea autoritatilor, mai exact din partea Consiliului Concurentei, pentru ca in ceea ce ne priveste are cale libera”.
Volksbank a decis sa inghete cursul valutar aferent creditelor in franci elvetieni la nivelul de la finalul anului trecut, dupa aprecierea cursului CHF cu aproape 20% in prima parte a acestui an.