Băncile comerciale care au acordat credite în alte valute decât moneda națională sunt obligate de o Directivă Europeană să negocieze cu clienții care au dificultăți de plată, cu precizarea că documentul emis de Comisia Europeană trebuie adoptat și în România, a declarat luni, la Deva, parlamentarul european Iuliu Winkler (UDMR, PPE), referindu-se la criza creditelor în franci elvețieni, potrivit Agerpres.
Directiva Europeană, care a intrat în vigoare la 1 ianuarie 2014, trebuie adoptată de statele membre în 24 de luni și stabilește cadrul legislativ ce poate fi aprobat la nivel național.
'Avem un anumit război al declarațiilor, în ultima săptămână, care nu toate sunt responsabile. Eu cred că trebuie să stabilim exact faptul că atât băncile comerciale, cât și Banca Națională — ca reglementator în domeniu, dar și Guvernul și Parlamentul, ca legislativ al României, trebuie să împartă răspunderea soluției cu cei care au luat credite și care au luat o anumită decizie personală', a afirmat europarlamentarul, într-o conferință de presă.
În opinia acestuia, intervenția statului în problema creditelor în franci elvețieni nu trebuie să afecteze banul public.
'Atrag atenția asupra hazardului moral al unei asemenea decizii. Intervenția statului înseamnă buzunarul nostru, al tuturor, al fiecărui cetățean al României. Dacă din bani publici se execută o intervenție pentru cei care acum sunt într-o criză reală — și eu împărtățesc această criză și o înțeleg — care au credite în franci elvețieni, atunci de ce nu s-ar face același lucru pentru cei care au credite în euro? Și atunci, în cele din urmă, de ce nu s-ar face același lucru pentru cei care au credite în lei? Că și ei o duc greu când trebuie să returneze credite. (...) Hazardul moral înseamnă că dacă azi fac un pas pentru francul elvețian, mâine fac un pas pentru euro, iar poimâine trebuie să fac un pas pentru toți. Pentru că sunt banii noștri, cu care se fac acești eventuali pași', a arătat Winkler (foto).
Potrivit acestuia, UDMR a încercat, încă de acum un an, să promoveze o lege referitoare la plata creditelor luate în alte monede decât cea națională, dar proiectul de act normativ nu a avut succes, nefiind luat în considerare nici măcar de partenerii politici ai Uniunii, de la acea vreme. Iuliu Winkler și-a însă manifestat speranța că în următoarea perioadă se vor găsi soluțiile necesare în criza creditelor în franci elvețieni.
'Sper că va fi luată o anumită decizie în acest sens, care să reprezinte o decizie favorabilă, care să ducă la renegocierea acestor credite, care acum nu pot fi susținute și care să ducă, oarecum, și la rezolvarea problemei creditorilor', a spus parlamentarul european, apreciind că peste 75.000 de persoane din România se confruntă cu problemele legate de creditele în franci elvețieni.