www.bancherul.ro
Publicatie online stiri bancare



Va reduce BNR tinta de inflatie de la 2,5% la 2%?

Autor: Bancherul.ro
2015-01-12 22:58

BNR ar putea reduce tinta de inflatie de la 2.5% la 2% si ar putea trece la utilizarea inflatiei medii anuale pe indicele armonizat al preturilor de consum pana la finele anului curent, apreciaza economistii Bancii Transilvania.


In luna noiembrie inflatia a fost de doar 1,26%, iar in decembrie a coborat la 0,8%, sub intervalul de jos al tintei BNR, de minus un punct procentual fata de tinta de 2,5%, iar guvernatorul Isarescu a precizat ca in lunile urmatoare inflatia se va mentine foarte scazuta, fiind influentata si de reducerea puternica a pretului petrolului.


In acelasi timp, tarile din zona euro, dar si din vecinatatea noastra, precum Ungaria sau Polonia, experimenteaza inflatie negativa.


Inflatia mica a determinat BNR sa reduca dobanda de politica monetara la 2,5%, un nou minim istoric, in cadrul sedintei din 7 ianuarie. 


"Pe de o parte, consideram ca decizia privind reducerea ratei de dobanda de referinta a fost determinata de perspectiva persistentei inflatiei sub limita inferioara a intervalului tinta al BNR cel putin pana la jumatatea anului curent (in contextul declinului sever al cotatiilor internationale la titei pe parcursul ultimelor luni). Pe de alta parte, climatul dificil din regiune (crizele din Grecia si Rusia) are impact asupra directiei fluxurilor internationale de capital, fapt care a determinat BNR sa mentina, deocamdata, nivelul ratelor rezervelor minime obligatorii, dupa parerea noastra", apreciaza economistii BT.


Urmatoarea sedinta de politica monetara este programata pe 4 februarie, cand va fi dezbatut si primul Raport trimestrial asupra inflatiei din acest an.


"In scenariul central consideram ca perspectivele de evolutie a inflatiei la un nivel sub tinta bancii centrale in trimestrele urmatoare exprima o probabilitate ridicata ca BNR sa implementeze noi masuri de relaxare a politicii monetare, in special prin utilizarea ratelor rezervelor minime obligatorii (convergenta catre nivelul din Zona Euro pana in 2017). Pe de alta parte, consideram ca marja de manevra in ceea ce priveste dobanda de referinta este mai redusa (mai ales dupa decizia de politica monetara din luna ianuarie), date fiind perspectivele macro-financiare externe si interne", mai arata economistii BT.