www.bancherul.ro
Publicatie online stiri bancare



Restantele la Biroul de Credit ating noi recorduri de crestere, un indiciu ca romanii ramburseaza tot mai greu creditele la banci

Autor: Bancherul.ro
2014-12-30 10:59

Restantele de peste 30 de zile la creditele obtinute de romani de la banci, inregistate la Biroul de Credit, au atins cel mai ridicat nivel din ultimul an, ceea ce inseamna ca populatia isi achita tot mai greu datoriile, in ciuda datelor statistice care arata o revenire a cresterii economice si a nivelului veniturilor.


Biroul de Credit este o baza de date administrata de banci unde acestea raporteaza situatia tuturor creditelor persoanelor fizice, atat cele fara restante cat si cele cu intarzieri la rambursare, astfel incat bancile sa poata analiza bonitatea clientilor inainte de a le acorda un nou credit.


Cei cu restante de peste 30 de zile la plata creditelor sunt inclusi in asa-zisa lista neagra a Biroului de Credit, ceea ce inseamna ca vor avea probleme in momentul in care vor dori sa obtina un nou imprumut sau chiar o refinantare. Bancile sunt reticente sa acorde noi imprumuturi celor cu restante, intrucat exista riscul ca imprumutul sa nu mai fie rambursat.


Datele de la Biroul de Credit arata ca restantele intre 31 si 60 de zile au explodat in octombrie, inregistrand o cretere de 31,5 milioane lei, de la 50,7 milioane lei in septembrie la 82,2 milioane lei, cel mai ridicat nivel al ultimului an (vezi grafic).


Rata creditelor neperformante scade artificial


Un alt record al anului este inregistat de creditele scoase in afara bilantului de catre banci, care aproape ca s-au triplat in octombrie, ajungand la 181 milioane lei, fata de doar 66 milioane lei in septembrie.


Fenomentul este determinat de iniativa BNR de a cere bancilor sa-si scoata creditele neperformante din contabilitate, dupa ce le-au recunoscut ca fiind pierderi, putand insa mentine dreptul de a mai recupera ce se mai poate, in ciuda normelor de contabilitate IFRS, care spun ca odate scoase in afara bilantului, bancile isi pierd dreptul de recuperare.


Procesul de scoatere a creditelor neperformante in afara bilantului are ca efect o reducere artificiala a ratei creditelor neperformante din statistici: de la nivelul record de 22,52% atins in februarie, aceasta a scazut la 15,33% in septembrie si 15,31% in octombrie.


Insa indicatorul relevant pentru comportamentul clientilor persoane fizice ai bancilor la rambursarea creditelor este dat de restantele de peste 30 de zile de la Biroul de Credit, care sunt in crestere. Situatia restantelor firmelor este contabilizata de catre BNR.


Si intarzierile de peste 90 de zile la plata ratelor la credite, adica cele mai problematice, intrucat in acest moment sunt considerate neperformante iar clientii pot fi executati silit, au crescut de la 8,338 miliarde lei in septembrie la 8,391 miliarde lei, asadar cu 53 milioane lei.


Volumul total al restantelor inregistrate la Biroul de Credit a urcat in octombrie la 10,680 miliarde lei, fata de cele 10,364 miliarde lei in septembrie. Cu toate acestea, numarul persoanelor fizice cu restante de peste 30 de zile a scazut de la 653.633 in septembrie la 652.268 in octombrie.