Mihai Bogza, Bancpost: Vom colabora cu Consiliul Concurentei, dar vrem sa se respecte secretul bancar |
Autor: Bancherul.ro 2008-11-03 08:05 |
|
Bancherii vor colabora cu Consiliul Concurenţei în investigaţia începută de instituţie pe piaţa serviciilor bancare şi interbancare şi vor furniza toate datele necesare, dar cer respectarea cu stricteţe a legilor, inclusiv a celor privind secretul bancar.
"Înţelegem că în prezent Consiului Concurenţei derulează o investigaţie la toate cele 10 bănci care stabilesc ratele ROBIDROBOR, iar Bancpost este o bancă mare, care participă la acest sistem. Suntem o bancă românească şi ne supunem tuturor legilor ţării. Câtă vreme această investigaţie se derulează cu respectarea strictă a legilor, inclusiv cele privind secretul bancar, nu avem nimic de obiectat", a declarat, sâmbătă, agenţiei MEDIAFAX, preşedintele Bancpost, Mihai Bogza.
El a precizat că banca pe care o conduce nu a făcut niciun fel de înţelegere cu alte bănci legate de stabilirea dobânzilor sau orice alt factor care să conducă la distorsionarea concurenţei.
"Aşa că aşteptăm fără emoţie rezultatul investigaţiei şi avem tot interesul ca aceasta să se finalizeze cât mai rapid. De altfel, în perioada care pare a fi fost supusă investigaţiei, Bancpost nu a modificat preţul niciunui credit", a adăugat Bogza.
La rândul său, directorul de comunicare al Raiffeisen Bank, Corina Vasile, a declarat că banca a furnizat toate informaţiile solicitate de Consiliu şi nu se aşteaptă ca investigaţia să ducă la concluzia unei încălcări de concurenţă.
"Inspectorii Consiliului Concurenţei au solicitat o serie de informaţii, pe care noi le-am furnizat în întregime. Obiectivele controlului nu au fost strict definite, dar cel puţin Raiffeisen Bank nu se aşteaptă ca investigaţia să ducă la concluzia unei încălcări de concurenţă", a afirmat Vasile.
Ea a mai spus că nu i se pare ieşit din comun un astfel de demes, care poate fi încadrat în atribuţiile acestei instituţii privind verificare practicilor concurenţiale în sistemul bancar.
Totodată, directorul de comunicare al Unicredit Ţiriac Bank, Ioana Păun Ivancenco, a declarat, sâmbătă, pentru MEDIAFAX, că acţiunea derulată în această săptămână de Consiliul Concurenţei a vizat principalele bănci, printre care şi UniCredit Ţiriac Bank.
"Am fost şi rămânem deschişi să contribuim cu toate informaţiile necesare pentru clarificarea tuturor aspectelor în discuţie", a adăugat Ivancenco.
Şi ING Bank România a arătat, sâmbătă, într-un comunicat, că respectă legislaţia şi principiile concurenţei loiale.
ING Bank Romania respinge categoric afirmatiile publicate in mass-media privind speculatiile pe piata monetara si participarea la o presupusa intelegere intre mai multe institutii financiare care sa distorsioneze dobanzile pe piata romaneasca.
ING Bank face urmatoarele precizari:
* Am respectat si respectam toate regulile pietei interbancare, asa cum sunt definite ele astazi;
* Nu am manipulat in nici un fel piata monetara;
* Nu facem parte din nici un fel de intelegere sau cartel care sa distorsioneze dobanzile de piata. Asa-zisa intelegere la care se face referire este, de fapt, un schimb de mesaje intre cativa membri ai Asociatiei Dealerilor din Romania, care nu are nici o legatura cu participarea bancilor din care provin acesti dealeri;
* Nu am modificat dobanzile la creditele pentru clientii nostri ca urmare a volatilitatii crescute de pe piata interbancara si nu am deviat de la dobanda pietei publicata de Banca Nationala a Romaniei.
Misu Negritoiu, Director General ING Bank Romania, afirma ’ING Bank Romania respecta legislatia in vigoare, respecta principiile concurentei loiale si, mai ales, isi respecta clientii, continuand se le ofere aceleasi servicii de calitate si competitive. Volatilitatea pietei interbancare locale nu s-a reflectat in nivelul dobanzilor la creditele pentru clientii nostri, persoane fizice si juridice’.
De asemenea, ING Bank Romania atrage atentia asupra urmatoarelor:
* Afisarea unor dobanzi mentionate in presa s-a intamplat numai pe piata interbancara si nu afecteaza in nici un fel clientii din Romania – persoane fizice si juridice;
* In unele stiri si articole aparute in mass-media persista confuzia intre piata restransa a institutiilor financiare si serviciile financiare pentru populatie;
|
|