Bogdan Mihoc, directorul trezoreriei UniCredit Tiriac, prima victima a BNR? |
Autor: Bancherul.ro 2008-11-03 07:58 |
|
Fotoliile bancherilor care au lansat atacuri speculative asupra leului încep să zgâlţâie. Primul care ar putea rămâne gol este cel al lui Bogdan Mihoc, directorul trezoreriei UniCredit Ţiriac Bank, după cum au declarat surse citate de Mediafax. Numele său a fost legat de atacul speculativ monedei naţionale alături de alte trei bănci, acum două săptămâni. De altfel, acţiunile lor nu au scăpat neobservate, iar Consiliul Concurenţei s-a autosesizat declanşând o anchetă din oficiu.
Motivul acestei acţiuni este legat de posibilul schimb de informaţii în mediul bancar şi interbancar, precum şi a anumitor conduite comerciale. Presa a relatat despre implicarea în acest atac şi a băncilor Bancpost, Royal Bank of Scotland (fosta ABN Amro) şi ING, alături de UniCredit Ţiriac Bank. Totul a pornit de la un e-mail care a ajuns la banca centrală, trimis de trezorierul uneia dintre băncile implicate, prin care îşi îndemna colegii şi şefii de bănci cum să stabilească cotaţiile.
„Azi depăşim un pic, maine un pic mai mult şi în final, poţi pierde contractul de muncă”
Demisia lui Bogdan Mihoc pare suprinzătoare în condiţiile în care, în nici mai puţin de o lună de zile, revista Target menţiona faptul că acesta nu are de gând să-şi părăsească funcţia. Referitor la limitele din mediul bancar, acesta declara pentru aceeaşi revistă: "Nu e o opţiune să le încalci un pic sau mai mult pentru a face un profit mai mare. Altfel, azi depăşim un pic, maine un pic mai mult şi în final, poţi pierde contractul de muncă, pentru că ai încalcat nişte limite în cunoştinta de cauză […] Dacă ai facut o speculaţie şi ai ajuns la pierderea maximă acceptabilă pentru acel gen de tranzacţie, este bine să te opreşti şi să încerci altă tranzacţie mai târziu sau în altă zi.
O gândire de genul 'Mai stau un pic că poate se întoarce piaţa' sau 'Încă o mie de euro, încă două mii' la final te poate păcăli în a nu-ţi mai respecta limitele şi dacă astăzi am încercat cu o mie de euro, a funcţionat şi tranzacţia s-a întors pe profit, mâine voi fi tentat să încerc cu zece mii de euro sau chiar mai mult". Bogan Mihoc are 35 de ani şi a intrat în lumea banilor, ca dealer la Alpha Bank în 1995 când era student în ultimul an la Cibernetică la ASE.
Băncile la raport în faţa BNR
Cu câteva zile în urmă Banca Naţională a României (BNR) a solicitat unui număr de şapte bănci să reintre în normalitate în ceea ce priveşte cotaţiile dobânzilor pe piaţa monetară şi a decis, că, în cazul în care ROBOR depăşeşte cu mai mult de 25% nivelul ratei lombard, de 14,25% în prezent, banca centrală poate suspenda temporar publicarea indicilor ROBID/ROBOR. De asemenea ratele dobânzilor au urcat în ultimele săptămâni cu până la 70%, ceea ce a sugerat o criză de lichiditate, dar banca centrală a intervenit şi a susţinut că această majorare se datorează unor operaţiuni speculative de pe piaţa valutară, oficiali ai bănci menţionând chiar că s-a încercat o manipulare a pieţei.
|
|