In actualul context economic dificil, companiile se confrunta deseori cu un deficit de lichiditate, intrucat nu incaseaza la timp facturile emise catre partenerii de afaceri. O solutie pentru eliminarea acestei probleme este factoringul, care presupune vanzarea facturii catre o banca sau alt furnizor de servicii de factoring, fima avand astfel acces imediat la lichiditati, urmanda ca banca sa-si recupereze ulterior contravaloarea facturii. Este vorba, asadar, de o finantare garantata cu o factura.
Banca obtine profit din discountul cu care cumpara creantele, iar clientul bancii castiga din faptul ca nu isi mai asuma riscul neincasarii facturilor.
Factoringul este, de fapt, un pachet complex de servicii, precum:
- Administrarea creantelor;
- Colectarea creantelor;
- Preluarea riscului de neplata al Debitorului Cedat.
Care sunt avantajele factoringului?
- Finantare flexibila, care creste odata cu nivelul afacerii si este structurata pe specificul acesteia;
- Nu presupune constituirea de garantii materiale;
- Acces la servicii specializate de administrare si colectare a creantelor;
- Acces la servicii specializate de evaluare, verificare si monitorizare a Debitorilor Cedati si a crentelor detinute asupra acestora;
- Acoperirea riscului de neplata al Debitorilor Cedati;
- Consultanta si asistenta comerciala specializata;
Rapoarte si informatii in timp real.
CEC Bank a intrat recent pe piata de factoring
Una dintre bancile care au lansat recent servicii de factoring intern este CEC Bank.
CEC Bank a anuntat ca lanseaza incepand cu luna octombrie a.c. facilitatile de factoring intern, in lei, cu recurs si fara recurs.
Facilitatile de factoring ofera numeroase avantaje societatilor comerciale care vand produse, presteaza servicii sau efectueaza lucrari cu plata la termen:
- acces facil la finantare pentru activitatea curenta prin incasarea anticipata a unui procent important din valoarea facturilor cesionate;
- utilizarea flexibila a fondurilor obtinute, in functie de necesitatile societatilor comerciale;
- economisirea timpului dedicat administrarii facturilor si reducerea cheltuielilor administrative, ca urmare a preluarii de catre CEC Bank a evidentei creantelor;
- durata de creditare avantajoasa, cu posibilitatea prelungirii facilitatii pe noi perioade similare;
- solutionare rapida a cererii de factoring.
CEC Bank sta la dispozitia clientilor prin intermediul celor peste 1.000 de unitati la nivel national, prin consiliere specializata, oferita gratuit de catre Banca, precum si prin costuri atractive pentru produsele din oferta.
"Intrand pe piata factoringului intern, CEC Bank intentioneaza atat extinderea ofertei de produse si servicii dedicate segmentului persoane juridice, cat si cresterea gradului de satisfactie a acestor clienti. Prin acest nou produs, banca introduce si serviciile atasate facilitatii de finantare, respectiv serviciile de administrare si de colectare a creantelor, care vor permite clientilor economisirea de resurse sau relocarea acestora pentru dezvoltare. Ne bucuram sa stam la dispozitia clientilor nostri cu solutii de finantare care sa raspunda unui numar cat mai larg de solicitari, oferind permanent noi produse de finantare adaptate cerintelor clientilor Bancii", a declarat domnul Radu Gratian Ghetea, Presedintele CEC Bank.
Mai multe detalii despre produsele si serviciile din oferta CEC Bank pot fi obtinute in orice unitate teritoriala, apeland gratuit numarul de telefon 0.800.800.848 sau accesand site-ul www.cec.ro.
Dictionar de termeni despre factoring
Factor - o institutie specializata, care, in schimbul unui pret, plateste in avans sau la scadenta Aderentului contravaloarea creantelor cesionate considerate eligibile, in limita plafonului acordat si, subrogandu-se in drepturile acestuia, urmeaza sa incaseze creantele al caror proprietar a devenit, de la Debitorii Cedati.
Aderent - clientul factorului, cel care transfera acestuia drepturile pe care le are asupra creantelor rezultate din relatiile sale comerciale cu Debitorul Cedat.
Debitor Cedat - cumparatorul/beneficiarul (importatorul) bunurilor si/sau serviciilor Aderentului, bunuri si/sau servicii care stau la baza creantelor cesionate de catre Aderent Factorului; Debitorii trebuie acceptati de Factor in vederea derularii prin factoring a relatiei sale cu Aderentul.
Cesiune de Creanta - conventia prin care Aderentulul transmite Factorului drepturile sale asupra creantelor prezente sau viitoare pe care Aderentul le are fata de un Debitor (Debitor Cedat) in baza unei relatii comerciale.
Factoring Domestic - vanzarea catre un tert (Factor) de creante detinute de o companie rezidenta asupra unei alte companii rezidente, cu scopul de a obtine finantare sau alte servicii incluse in pachetul de factoring.
Factoring International - vanzarea de creante de catre un exportator catre un tert (Factor de Export), cu scopul de a obtine finantare sau alte servicii incluse in pachetul de factoring.
Factor de Export - compania sau banca rezidenta sau non-rezidenta care achizitioneaza creante de la exportator.
Factor de Import - compania sau banca rezidenta sau non-rezidenta, care accepta preluarea riscului de neplata al unui Debitor (Importator).
Factoring cu Regres - in cazul acestui tip de factoring, riscul de neplata al Debitorului Cedat este suportat de Aderent; in cazul in care Debitorul se afla in incapacitatea de a achita suma datorata, Factorul are drept de regres asupra Aderentului la o data stabilita prin Contractul de Factoring.
Factoring fara Regres - in cazul acestui tip de factoring, riscul de neplata al Debitorului Cedat se transfera catre Factor, in caz de neplata, acesta nemaiavand drept de regres asupra Aderentului. In general, Factorul isi ia masuri reasiguratorii impotriva riscului de neplata a debitorului, putand opta pentru incheierea unei polite de asigurare a riscului de neplata sau pentru garantia oferita de Factorul de Import in conformitate cu regulile internationale GRIF.
Compensarea - operatiune prin care se sting, fara plata in numerar, ci prin simple inregistrari contabile, datorii reciproce intre Aderent si Debitor.
Scrisoarea de Notificare - inscrisul emis de Aderent si transmis Debitorului Cedat, prin care acesta din urma este notificat de faptul ca toate creantele ce rezulta din relatia lor comerciala sunt cesionate in favoarea Factorului. In baza primirii ei, Debitorul Cedat are obligatia de a achita sumele datorate in baza relatiei lor comerciale in contul indicat de Factor, acest mod de plata reprezentand singura posibilitate valida de stingere a obligatiei sale.
Serviciul de Finantare - Factorul va plati Aderentului, in avans, pana la 100% din valoarea creantelor cesionate (in limita plafonului aprobat); in cazul in care plata in avans este mai mica de 100% din valoarea creantei cesionate, diferenta (rezerva) va fi transferata Aderentului la data incasarii de catre Factor, in conformitate cu prevederile Contractului de Factoring.
Servicul de Administrare a Facturilor - Factorul va asigura servicii de preluare a tuturor facturilor emise de Aderent asupra Debitorilor Cedati, de evidenta si gestionare a acestora, precum si de punere la dispozitia Aderentului, lunar sau la cererea acestuia, a situatiilor privind creantele derulate prin factoring.
Serviciul de Colectare al Facturilor - activitatea de colectare este externalizata pentru creantele cesionate Factorului, acesta urmand sa faca demersuri in vederea incasarii lor. Astfel, Factorul urmareste colectarea tuturor creantelor (aprobate si/sau neaprobate, acoperite si/sau neacoperite) aferente unui Debitor Cedat, la data scadentei acestora. In caz de intarziere a platii, Factorul va initia procedurile de colectare specifice. In cazul unei facilitati de Factoring cu Regres, operatiunile de colectare a creantelor cesionate Factorului se vor desfasura pana la termenul de regres prevazut in Contractul de Factoring; la implinirea acestui termen, creantele neacoperite vor fi recesionate (revandute) Aderentului, Factorul nemaiavand obligatia urmaririi incasarii acestora.
Serviciul de Acoperire a Riscului de Neplata - o creanta acoperita este definita ca fiind acea creanta lichida, exigibila si certa, care se incadreaza in limita de acoperire stabilita de Factor si pentru care nu exista vreo disputa (litigiu comercial); riscurile acoperite sunt: insolventa, faliment si neplata prelungita; procentul de acoperire nu este unul standard, putand insa urca pana la nivelul de 100%.
Intrebari frecvente despre factoring
Daca folosesc serviciile de factoring, vor considera clientii mei ca situatia mea financiara este nesatisfacatoare?
Nu trebuie sa va preocupe acest lucru. Factoringul s-a dezvoltat atat de mult incat cel mai propabil clientii dumneavoastra au avut deja contact cu un factor, fie ca au accesat ei insisi serviciile acestuia fie in calitate de debitor. Factoringul reprezinta atat un instrument flexibil de finantare, care nu necesita garantii colaterale, cat si o modalitate de externalizare a unor activitati, externalizare menita sa optimizeze activitatea companiilor. In plus, Factorul va va sta la dispozitie pentru explicatii pe care clientii dumneavoastra le-ar necesita.
Cum pot fi sigur ca veti colecta creantele prompt? La urma urmei, cu cat raman mai mult neincasate cu atat va creste nivelul dobanzilor pe care le veti percepe.
Pentru a supravietui ca si factori trebuie sa oferim clientilor servicii de o calitate ireprosabila. Daca nu am oferi servicii la un nivel ridicat de calitate, ne-am pierde rapid clientii, lucru care ne-ar afecta mult mai mult in comparatie cu castigul foarte mic provenit din colectarea lenta a creantelor. In acelasi timp, in unele cazuri, noi ne asumam riscul pentru neincasarea facturilor. Este cunoscut faptul ca, atat timp cat o creanta ramane neincasata pentru o perioada lunga de timp, sansele de a mai recupera banii scad. Noi nu dorim sa crestem riscul astfel asumat. Pe de alta parte, costurile unei operatiuni de factoring sunt compuse atat din dobanzi, cat si din comisioane, percepute de factor pentru servciile prestate, iar aceste venituri cresc proportional cu viteza de incasare a creantelor.
Imi finantati si TVA-ul sau doar valoarea neta a facturilor?
Factoringul are la baza cumpararea de catre Factor a creantelor dumneavoastra asupra unui debitor. Valoarea creantei include si TVA-ul, Factorul incasand, la scadenta, intreaga suma a creantei, iar nu doar valoarea neta a acesteia. Intreaga creanta este finantata, inclusiv partea de TVA, acolo unde este cazul.
Este factoringul mai scump decat alte finantari?
Factoringul este o combinatie unica intre finantare si servicii. Din acest motiv, nu poate fi realizata o comparatie strict intre costurile Factoringului si cele aferente unei finantari standard pe termen scurt sau cele ale unei polite de asigurare de credit. Factoringul nu include doar finantarea (al carui cost este comparativ cu cel al creditarii bancare standard), ci si serviciile de colectare a creantelor si de acoperire a riscului de neplata in procent de pana la 100%. Costurile platite de companie pentru transferarea responsabilitatii prestarii acestor activitati catre Factor sunt stabilite, in functie de specificul fiecarei relatii comerciale, la un nivel care sa asigure atat echitatea, cat si profitabilitatea Factorului. Costul neincasarii creantelor si implicatiile unui astfel de eveniment asupra afacerii dumneavoastra - pierderea profitului, costuri legate de actionarea in instanta a debitorului in vederea recuperarii debitelor – sunt, de departe, mai semnificative decat costul operatiunilor de factoring.
Care sunt riscurile acoperite in cazul factoringului fara regres?
Insolventa, falimentul si neplata prelungita a Debitorului. Riscurile de disputa nu sunt acoperite, acestea neputand fi controlate de catre Factor si depinzand exclusiv de capacitatea de performanta a Furnizorului si de relatia sa cu Debitorul.
Acoperiti si riscul de insolvabilitate al clientului inainte ca marfurile sa fi fost expediate?
Nu acoperim acest risc. Acoperirea de risc intra in vigoare in ziua in care marfurile sunt expediate, moment la care pot fi emise facturile. Riscul ante-expeditie poate fi asigurat de unele companii de asigurare dar costurile pot fi semnificative.
Daca atunci cand o factura este disputata, dumneavoastra nu va asumati niciun risc, ce interes ati avea ca problema sa se rezolve rapid si eficient?
Disputele sunt generate, in marea majoritate a cazurilor, de elemente ce tin de capacitatea de performanta a Aderentului sau de deficiente de comunicare cu Debitorul (calitatea/cantitatea marfii, intarzieri in livrare etc.), elemente care sunt complet in afara controlului Factorului. Acesta trebuie sa ramana, prin urmare, impartial. In calitate de Factori, suntem dornici de a obtine o solutionare rapida a disputei, pentru ca, imediat ce aceasta se va intampla, derularea facilitatii de factoring se poate relua in mod normal. In caz contrar, situatia financiara a Aderentului si/sau a Debitorului se poate deteriora si, implicit, sa creasca si gradul de risc pentru Factor.
Acreditivele imi ofera tot ceea ce imi doresc. De ce as avea nevoie de Factoring?
Daca toti clientii si potentialii clienti ai dumneavoastri va pot pune la dispozitie aceste instrumente, atunci e bine sa continuati asa. Insa, veti observa ca din ce in ce mai putini clienti vor fi interesati de achizitiile de la furnizorii care solicita astfel de instrumente. Ei nu vor dori sa consume o parte din capacitatea lor de finantare in scopul sprijinirii achizitiilor cu plata la termen. De asemenea, cand folosesc astfel de instrumente, trebuie sa acorde o atentie sporita administrarii lor. Daca doriti sa va cresteti volumul vanzarilor, trebuie sa va aratati flexibili fata de client, prin acrordarea unor limite de credit. Factoringul va poate ajuta sa oferiti astfel de conditii fara a va afecta siguranta afacerii si/sau resursele financiare.
Prin folosirea sistemul de factoring international in sistem doi factori se va mari perioada in care platile vor ajunge la mine?
Cel mai dificil element in derularea unei relatii comerciale este seprarea activitatii de vanzare de cea de colectare. Consideram ca Factorii cu care membrii ARF corespondeaza (membri Factors Chain International – FCI) sunt capabili, in majoritatea cazurilor, sa obtina platile mai rapid decat ati putea dumneavoastra. Problemele legate de limbaj, fus orar, cadru legal si diferente culturale pot face colectarea extrem de dificila in anumite tari, iar interventia unui partener local poate reduce semnificativ termenul de incasare. Astfel, intarzierea incasarii prin interventia partenerului local in circuit este compensata de eficienta acestuia in colectare. In paralel insa, exista si varianta ca Factorul de Export sa incaseze direct de la Importator, caz in care circuitul poate fi scurtat, mentinandu-se, in acelasi timp, castigul de eficienta in colectare.
De ce nu sunteti capabili sa acoperiti in totalitate pietele externe?
In ultimii 30 de ani, factoringul s-a dezvoltat extrem de puternic, fiind prezent, azi, in 67 de tari. Exista insa si un numar redus de tari in care conditiile si sistemele politic-legilativ-economice genereaza un risc mult prea mare pentru ca Factorii sa si-l poata asuma. In astfel de cazuri, este de preferat sa folositi Acreditive sau Scrisori de Garantie Bancara – atentie insa, deoarece exista posibilitatea ca nici acestea sa nu fie disponibile.
De cat timp aveti nevoie pentru a-mi raspunde solicitarilor de limita de credit?
Timpul de raspuns poate varia de la factor la factor sau de la tara la tara, indeosebi in functie de disponibilitatea informatiilor despre Debitori. In unele tari acestea sunt publice, in timp ce in altele obtinerea lor presupune acordul si contactarea Debitorului.
De ce aplicati TVA costurilor percepute pentru operatiunile de factoring?
Conform Codului Fiscal (Legea 141/2003) si Normelor Metodologice (art 141 alin.2), in urma implementarii Deciziei Curtii Europene de Justitie in cazul C305/01 M.K.G., costurile percepute de Factor sunt purtatoare de TVA. TVA-ul NU reprezinta cost, el putandu-se deduce, conform normelor in vigoare.
Contractul meu comercial prevedere interdictia cesiunii? Ce pot face in acest caz?
Conform legislatiei in vigoare (Codul Civil, Art. 1.570 si 1.573), chiar daca cesiunea este interzisa sau limitata prin conventia dintre parti, aceasta interdictie sau limitare nu va produce efecte daca „cesiunea priveste o creanta ce are ca obiect o suma de bani”, cum este cazul creantelor cesionate in cadrul operatiunilor de factoring. In ceea ce priveste incesibilitatea creantelor banesti, totusi, trebuie mentionat faptul ca exista anumite legi care interzic sau limiteaza cesiunea acestora (Legea 125/2011, unde este necesar acordul prealabil al debitorilor institutii publice). De preferat insa, atunci cand aceste clauze exista, pentru a nu afecta negativ relatia dintre Aderent si Debitor, ca primul sa-l informeze pe cel de-al doilea in legatura cu intentia de a cesiona sau chiar sa obtina acordul scris al acestuia (recomandam in special pentru tranzactiile in care debitorii sunt companii de dimensiuni mari si cu putere de negociere peste cea a aderentului).
De ce nu imi acceptati la debursare facturi platite prin CECuri la scadenta?
CECul este un instrument de plata la vedere, nu la o scadenta in viitor (vezi BO). In 2008, legea CECului (59/1934) a fost modificata prin OUG 38/2008 si s-a interzis expres postdatarea CECurilor, tocmai cu intentia de a stabili clar rolul CECului de instrument de plata, nu titlu de credit. Modificarea s-a tradus in practica prin interzicerea prezentarii la plata a unui CEC care are completata o data a emiterii ulterioara celei de prezentare.
De ce imi percepeti comision la facturi daca nu imi acordati finantare?
In cazul facilitatilor de factoring, dobanda este costul aferent finantarii, in timp ce comisionul este costul aferent serviciilor conexe prestate de Factor: administrarea, colectarea si acoperirea la riscul de neplata a creantelor. In timp ce finantarea este optionala si se realizeaza in limita plafonului aprobat, serviciile se realizeaza pentru intreg portofoliul (pentru asigurare in limita plafonului de acoperire; in masura eliberarii sale prin colectare, creantele neacoperite intrand sub acoperire).
Daca imi acordati o limita de factoring de RON 100,000, asta inseamna ca primesc in cont RON 100,000 daca va aduc facturi de aceasta suma?
Suma pe care o primiti in cont depinde de procentul de finantare agreat prin Contractul de Factoring. In cazul unui procent de 80%, suma pe care o veti primi va fi de RON 80,000 (din care se pot retine costurile factoringului, conform Contractului de Factoring).
Daca la cerere imi dati doar 80% din valoarea facturii, asta inseamna ca restul de 20% ii retineti dumneavoastra?
In functie de tipul de produs de care beneficiati: primiti diferenta de 20% (neta de orice datorii pe care le aveti catre Factor in baza Contractului de Factoring) la incasarea de la Debitor de catre Factor; in cazul in care nu se incaseaza factura in termenul agreat, iar Factorul are drept de regres, acesta va recupera de la dumneavoastra suma avansata initial, sarcina de a recupera suma integrala de la Debitor revenindu-va; in cazul unei facilitati fara regres, daca procentul de acoperire este, de exemplu, de 100%, iar cel de finantare de 80%, Factorul va va transfera, la data agreata prin Contractul de Factoring, diferenta de 20% (neta de orice datorii pe care le aveti catre Factor in baza Contractului de Factoring. (Sursa: Asociatia de factoring)