www.bancherul.ro
Publicatie online stiri bancare



Mario Draghi, BCE: Economia zonei euro are nevoie de reforme structurale, redresarea nu se poate realiza numai prin masuri de politica monetara

Autor: Bancherul.ro
2014-11-28 14:27

Redresarea Europei se confruntă cu trei riscuri: șomajul, lipsa productivității și a reformelor structurale, a afirmat, joi, președintele BCE, Mario Draghi, potrivit presei internationale, citata de Agerpres.


Economia zonei euro are nevoie de o strategie cuprinzătoare care să includă reforme structurale, deoarece redresarea regiunii nu se poate realiza numai prin măsuri de politică monetară, a explicat oficialul BCE.


'Acum nu este, cu siguranță, momentul potrivit pentru complezență, nici în zona politicilor fiscale, nici în privința reformelor structurale. Ar trebui să fie clar că numai politica monetară nu poate face toată 'munca grea'. Toți factorii politici — la nivel european și național — trebuie să contribuie', se arată într-un discurs ce va fi rostit, joi, de Mario Draghi, în Parlamentul Finlandei.


"Perspectivele economice ale zonei euro sunt afectate de o serie de riscuri, iar redresarea va fi probabil încetinită de nivelul ridicat al șomajului și de ajustări necesare ale bilanțului. Inflația în zona euro rămâne la un nivel extrem de scăzut și ne confruntăm în continuare cu un nivel redus al creditării', a avertizat șeful BCE.


Acesta a adăugat că se așteaptă la o redresare moderată a zonei euro în următorii ani, în urma măsurilor de politică monetară adoptate de BCE, a îmbunătățirii condițiilor financiare și a progreselor înregistrate în implementarea reformelor structurale și a consolidării fiscale.


Comentariile lui Mario Draghi vin pe fondul speculațiilor privind posibilitatea ca BCE să anunțe achiziții de obligațiuni suverane — așa numitele măsuri de relaxare cantitativă (QE) — care au fost adoptate și în SUA, pentru a stimula economia zonei euro. Luna trecută, BCE a început să cumpere obligațiuni ipotecare — primul pas al programului menit să extindă bilanțul său cu până la 1.000 de miliarde de euro (1.300 de miliarde de dolari). În timp ce BCE se lupta cu inflația scăzută în zona euro, a adoptat și un program de achiziționare de obligațiuni garantate cu active pentru a revitaliza piața de obligațiuni, oferind companiilor o alternativă la finanțarea bancară.


PIB-ul zonei euro a crescut în trimestrul trei cu 0,2%, în timp ce Germania, cea mai mare economie a regiunii, a înregistrat un avans de doar 0,1%, evitând intrarea în recesiune.


Rata inflației în zona euro — care s-a situat în octombrie la 0,4% — ar urma să rămână la actualul nivel scăzut în următoarele luni, înainte de a înregistra o creștere graduală în 2015 și 2016', a apreciat președintele BCE.