Cea mai buna banca romaneasca in acest an a fost Raiffeisen Bank. Aceasta a obtinut cel mai mare profit net dintre marile banci romanesti, care s-a ridicat la 347 milioane lei la finalul primelor 9 luni din 2014, cu putin mai mult fata de Banca Transilvania, care a reusit un castig de 338 milioane lei.
Din cate se vede si din tabel, secretul succesului bancii austriece conduse de olandezul Steven van Groningen, casatorit cu campioana olimpica la canotaj Valeria Racila, este construit pe doi piloni: risc scazut si profit operational solid.
Din cate se vede, Raiffeisen are cele mai putine provizioane pentru creditele neperformante, de doar 268 milioane lei, cu aproape 100 de milioane mai putine decat urmatorul clasat, UniCredit Tiriac Bank, si de cinci ori mai putine decat BCR, care este recordmenul neperformantelor, pentru care a constituit rezerve pentru pierderi de 4 miliarde lei.
Pe de alta parte, Raiffeisen are un profit operational (diferenta dintre venituri si cheltuieli, cu exceptia pierderilor din creditele neperformante) de 1,5 miliarde lei, cat cel al BCR, desi are active si credite la jumatate fata de aceasta.
“Rezultatele bancii sunt remarcabile, daca luam in considerare conditiile dificile ale mediului de afaceri si cresterea economica lenta”, a spus Steven van Groningen, Presedinte & CEO Raiffeisen Bank, intr-un comunicat emis recent de banca in care au fost anuntate rezultatele la noua luni.
El subliniaza ca banca a acordat credite noi de 1 miliard de euro in primele noua luni din acest an, in crestere cu 10% fata de anul trecut.
Sistemul bancar romanesc inregistra pierderi de 1,6 miliarde lei la finalul lunii octombrie, pierderi care ar putea creste pana la 2 miliarde lei la finalul anului, conform estimarilor sefului supravegherii bancilor din cadrul BNR, Nicolae Cinteza.
Pierderile sunt consecinta masurilor intreprinse de BNR de a reevalua garantiile bancilor aferente creditelor, in special garantiile imobiliare, precum si de scoatere a creditelor neperformante a afara bilantului si provizionarea integrala a acestora.