www.bancherul.ro
Publicatie online stiri bancare



Avocatul Piperea, pe scena Teatrului National: bancile fara suflet executa silit datornicii ca pe niste curcani taiati de Ziua Recunostintei, mai dur decat evreul camatar Shylock din Negustorul din Venetia

Autor: Bancherul.ro
2014-11-24 00:00

“Activitatea acestui om a dus la desfiintarea unei foarte dificile obligatii pe care de ani de zile trebuia sa o acoperim, de a plati TVA retroactiv”, l-a prezentat astazi Ion Caramitru, directorul Teatrului National din Bucuresti, pe haiducul clientilor napastuiti de banci, dar iata ca si al actorilor urmariti de fisc, avocatul Gheorghe Piperea.


“Conferentiarul doctor Piperea a ajuns astfel la a doua reprezentatie la National, iar daca mai insista si va veni si a treia oara, ii va egala la numarul de conferinte pe Neagu Djuvara si pe Andrei Plesu”, a precizat Caramitru, scuzandu-se apoi ca nu poate ramane pentru ca trebuie sa plece la repetitii.


“Multumesc domnului Caramitru pentru prezentarea elogioasa pe care mi-a facut-o”, si-a inceput Piperea conferinta cu modestie si multa incredere in sine.


El a continuat timp de 45 de minute prezentand o lunga argumentatie cu citate din carti, filme, biblie, John Lennon si Papa Francisc impotriva stilului de viata modern bazat pe consum si creditare, comparand un curcan ingrasat pentru a fi taiat de Ziua Recunostintei cu detinatorul unui credit ajuns in situatia de a fi executat silit.


Piperea a folosit exemplul curcanului in sens peiorativ, asociindu-l cu lacomia consumatorului modern care traieste din credite si pentru care consumul a devenit un drog furnizat de banci sub forma de bani creati “din nimic”, dar care este taiat, adica executat silit, fara mila, atunci cand nu-si mai poate plati datoriile.


Corporatia financiara multinationala fara suflet


Acesti curcani consumatori de credite traiesc intr-o lume virtuala, ca in Matrix, creata de o masina: “corporatia financiara multinationala, care nu are suflet, e ceva ce traieste dincolo de viata obisnuita a unui om”, spune Piperea, a carui sotie este jurist intr-o banca.


Curcanul trebuie de aceea sa se razvrateasca, sa-si rupa “lanturile” in care este tinut de banci pentru a nu ajunge pe masa bancherilor lacomi care abia asteapta sa-l manance, sa schimbe conditia de consumator fara drepturi cu cea de cetatean cu dreptul de a nu fi executat silit si de a i se sterge datoriile.


Iar curcanul-sef Piperea (sau Seniorul cel batran, dac-ar fi sa ramanem in spiritul fabulelor), el insusi cu credit de la Volksbank, prima banca pe care a dat-o apoi in judecata, va fi cel care-i va mana in lupta pe curcani in lupta lor de eliberare din lanturile bancilor.


Fericit cel fara datorii


Pentru ca odata scapat de datorii, ajungi in culmea fericirii, te nasti din nou, incepi o noua viata, Felix qui nihil debet (fericit cel fara datorii), trebuie sa va nasteti din nou (Ioan 3:3-7), propovaduieste avocatul Piperea de pe scaunul scenei Nationalului clientilor imaginari dintr-o sala de peste 100 de locuri plina de studenti.


Piperea peroreaza acum in favoarea iertarii de datorii a celor care nu-si mai pot plati ratele la credite si ajung sa fie executati silit, dupa ce a devenit celebru prin procesele impotriva bancilor privind clauzele abuzive din contractele de credit, reusind in multe cazuri sa scada cu o treime sau chiar mai mult datoriile clientilor.


“Pentru ca traim in secolul 21, nu se poate sa nu fim consumatori, dar consumul genereaza datorii, iar datoria trebuie sa fie platita. Juridic exista o raspundere nelimitata pentru plata datoriei, conform dreptului nostru civil, cu toate bunurile pe care le ai, inclusiv cu locuinta familiala, plus totate veniturile pe care le-ai putea avea in viitor, precum poprirea salariului. Ba mai mult decat atat, aceasta obligatie se transmite mostenitorilor”, a explicat avocatul.


Numai ca de aceasta raspundere a debitorului de a-si plati datoriile impusa de justitie este exploatata nemilos de banci, considera Piperea.


Garantia: un pfund din carnea celui imprumutat


Modul in care bancile isi executa clientii este comparat cu metoda utilizata de personajul Shylock, un camatar evreu din Negutatorul din Venetia a lui Shakespeare, care cerea drept garantie un pfund din carnea celui imprumutat.


“Bancile executa silit intr-un hal mult mai dur decat isi imagina Shylock in urma cu 600 de ani, pentru ca legea este facuta in asa fel incat te poate vinde unui recuperator de creante, care te cumpara cu 2% din valoarea creantei. Cat ar putea sa investeasca in avocati colectorul de creante ca sa te execute pentru 10% din valoarea creantei si sa faca un profit de 400%? Practic oricat, pentru ca profitul va fi mare”, a spus Piperea.


“Experienta consumatorului este traumatica, am avut situatii de tragedie, oameni pe care-i reprezint s-au sinucis pentru ca au ajuns supraindatorati fata de niste banci invinse de noi abia dupa doi ani de la producerea tragediei”, a adaugat el.


Piperea a atras atentia ca, oficial, vina apartine exclusiv datornicului, desi nu intotdeauna situatia de supraindatorare i se datoreaza.


El exemplifica cu situatia in care ti-ai pierdut locul de munca sau ti s-a redus salariul, astfel incat nu-ti mai poti plati la timp ratele iar banca adauga penalitati datoriei, astfel incat aceasta creste necontenit iar clientul ajunge in situatia de a nu-si mai putea achita niciodata obligatiile.


“Daca pentru o firma punerea sub protectia tribunalului poate insemna un nou inceput, ar trebui ca acest lucru sa-i fie permis si debitorului persoana fizica”, spune el. Piperea mentioneaza ca exista in Codul Civil dispozitii care vorbesc de liberarea datornicului de datorii atunci cand acesta este in ruina, conform art.1634 din Codul Civil.


“Cele doua situatii, de ruina a debitorului (insolventa) si de supraindatorare, sunt motive pentru firme pentru a cere protectia tribunalului, situatie care poate sa insemne ca la finalul procedurii de insolventa sau faliment, opereaza o liberare de datorii, discharge, cum zic americanii. In Romania, spre deosebire de alte 25 de tari din UE, nu exista o astfel de procedura care sa permita si simplilor particulari care nu mai fac fata datoriilor sa se elibereze de acestea”, a pledat Piperea favoarea unei legi a falimentului personal, un astfel de proiect fiind discutat in prezent de catre Parlament.