Bancile si-au majorat semnificativ, in luna septembrie, volumul de credite neperformante scoase in afara bilanturilor, ca urmare a masurilor luate recent de BNR in vederea curatirii portofoliilor bancare, astfel incat rata de neperformanta, la care suntem campioni in Europa, sa mai scada.
In consecinta, rata creditelor neperformante din sectorul bancar a scazut in august, pentru a sasea luna consecutiv, la 17,23%, dupa varful atins in februarie, de 22,52%, arata datele BNR.
Conform ultimelor statistici ale BNR de la Centrala Riscului de Credit aferente lunii septembrie 2014, creditele scoase in afara bilantului (linia rosie din grafic) s-au ridicat la 5,662 miliarde lei, cu 2,4 miliarde lei mai mult decat in luna precedenta, cand se ridicau la 3,203 miliarde lei.
In consecinta, si volumul de credite neperformante, cu intarzieri de peste 90 de zie (linia galbena) este in scadere vizibila.
Procesul de curatare masiva a portofoliilor bancilor a inceput in luna mai, cand volumul imprumuturilor scoase in afara bilanturilor a crescut la peste 700 milioane lei, fata de nivelurile din lunile anterioare, in jurul a 200 milioane lei. In luna iunie, creditele scoase in afara bilantului au ajuns la aproape 2 miliarde de lei, iar in august au atins suma de 3,2 miliarde.
Initiativa BNR de a determina bancile sa-si recunoasca neperformanta (prin constituirea de provizioane) si sa scape de ea a provocat bancilor mari pierderi record in trimestrul trei din acest an. Primele doua banci din sistem au raportat pierderi cumulate de 2,52 miliarde lei, cele mai multe fiind in dreptul BCR.
Astfel, BCR a scos din dulapul cu schelete credite neperformante de 3,2 miliarde lei in trimestrul trei, dar mai are "mosteniri istorice" de 9,7 miliarde lei. Pretul platit: pierderi record de 2,4 miliarde lei. (Vezi aici detalii)
La randul sau, BRD, a doua mare banca din Romania, a avut pierderi de 120 milioane lei in trimestrul trei, din cauza dublarii provizioanelor pentru creditele neperformante. (Vezi aici detalii)
Restantele continua sa creasca
In acelasi timp insa, restantele clientilor bancilor la rambursarea creditelor au crescut din nou in septembrie, dupa doua luni de scadere, arata statisticile BNR (coloana albastra din grafic).
Cel mai mare avans s-a inregistrat la restantele tip A, cu intarzieri de maxim 15 zile, care au inaintat de la 386 la 471 milioane lei.
Si intarzierile intre 16 si 30 dei zile la plata creditelor (restante tip B) s-au majorat in septembrie de la 129 la 183 milioane lei, arata datele banii centrale.
In schimb, restantele cu intarzieri de peste 30 de zile sunt in scadere: cea mai importanta descrestere se vede la intarzierile intre 61 si 90 de zile, a caror volum s-a diminuat de la 463 la 390 milioane lei.