www.bancherul.ro
Publicatie online stiri bancare



Lloyds, cea mai mare banca din Anglia, concediaza 9.000 de oameni si inchide 150 de unitati bancare

Autor: Bancherul.ro
2014-10-29 12:57

Lloyds Banking Group (LBG), cea mai mare bancă de retail din Marea Britanie, încearcă să arate că redresarea sa este în grafic, după ce a trecut cu greu testele de stres, și a anunțat concedierea a 9.000 de angajați și închiderea a 150 de filiale în următorii trei ani, transmite Reuters, citata de Agerpres.


Anunțul vine după ce Lloyds a raportat scăderea profitului înainte de taxe în primele nouă luni din acest an la 1,6 miliarde de lire sterline (2,5 miliarde de dolari), față de 1,7 miliarde de lire în perioada similară din 2013.


Cea mai recentă rundă de concedieri, care reprezintă aproximativ 10% din forța de muncă a băncii britanice, vine în plus față de reducerea a 43.000 locuri de muncă efectuată din 2008.


Lloyds, care deține brandurile Halifax și Bank of Scotland, a avut o performanță solidă în primele nouă luni din 2014, și-a îndeplinit sau și-a depășit obiectivele strategice stabilite în 2011 și este pregătită să ajungă la un nou stadiu de dezvoltare, a afirmat directorul general Antonio Horta-Osorio.


PUBLICITATEBanca, deținută în proporție de 25% de Guvernul britanic, va închide 200 de filiale din rețeaua sa de 2.250 sucursale dar va deschide 50 noi unități. Decizia a fost luată pentru reducerea costurilor și majorarea profitabilității băncii, care a fost salvată de Guvern în timpul crizei din 2007-2008 cu 20,5 miliarde de lire sterline (33 miliarde de dolari).


Lloyds a avut cea mai slabă performanță în rândul băncilor britanice care au participat la testele de stres derulate de BCE. Luni, acțiunile băncii au scăzut cu 2%, după ce analiștii și-au exprimat îndoiala că banca va reuși să treacă testele de stres organizate de Banca Angliei (BoE) în decembrie, ținând cont că Lloyds este cel mai mare furnizor de credite ipotecare rezidențiale din Marea Britanie. BoE va testa rezistența băncilor într-un scenariu care prevede scăderea cu 35% a prețului locuințelor și majorarea ratei dobânzii la 6%.


'Ținând cont de viitoarele teste de stres, mai dure, cred că va fi un risc major pentru Lloyds. Sunt 50% șanse ca banca să nu treacă testele organizate de Banca Angliei', a apreciat analistul Ed Firth de la Macquarie.


Acțiunile LLoyds, care în 2012 și 2013 au înregistrat unele dintre cele mai bune performanțe în cadrul indicelui principal FTSE-100 al bursei de la Londra, au înregistrat anul acesta un declin de 13%.