www.bancherul.ro
Publicatie online stiri bancare



BNR ne asigura ca subsidiarele din Romania ale bancilor europene care au picat testele de stres au rate de capital peste pragurile reglementate

Autor: Bancherul.ro
2014-10-27 16:44

În contextul derulării exercițiilor de testare la stres la nivel european, Banca Națională a României precizează că subsidiarele grupurilor bancare cuprinse în această evaluare care operează pe piața românească au rate de adecvare a capitalului superioare pragurilor reglementate, anunta BNR intr-un comunicat.


Un numar de 7 banci europene cu sucursale sau subsidiare in Romania nu au reusit sa treaca testele de stres realizate de Autoritatea Bancara Europeana (EBA), in urma exercitiului de evaluare a activelor (Asset Quality Review – AQR) derulat de Banca Centrala Europeana (BCE). Cele 7 banci sunt, in ordinea notelor primite: Piraeus Bank, Millennium BCP, Veneto Banca, Volksbank, Bank of Cyprus, National Bank of Greece – NBG, actionarul majoritar la Banca Romaneasca, si Eurobank, care detine Bancpost. (Vezi aici detalii)


“Mai mult, rezultatele exerciţiilor de testare la stres derulate de BNR la nivelul sistemului bancar autohton, prezentate recent în Raportul asupra stabilității financiare (având la bază un scenariu de recesiune economică severă și o depreciere puternică a monedei naţionale în următorii trei ani), evidențiază un nivel confortabil al indicatorilor de adecvare a capitalului, cu încadrare în limitele reglementate la nivel internaţional”, se mai arata in comunicatul BNR.


In raportul de stabilitate al BNR se arata ca solvabilitatea sistemului bancar romanesc ar ramane confortabil peste nivelul minim reglementat, de 8%, conform rezultatelor testului de stres asupra bancilor romanesti derulat de BNR, cu un scenariu sever de recesiune economica si devalorizaea puternica a monedei nationale in urmatorii trei ani.


Scenariul advers a luat in calcul o recesiune persistenta a economiei romanesti in urmatorii 3 ani, cu o scadere a PIB-ului intre 0,7% si 1,8% in fiecare an, o depreciere puternica a leului, cu 15% fata de euro si reducerea cu 10% a pretului locuintelor.


Un număr restrâns de instituţii de credit de talie mică s-ar confrunta cu probleme, necesitând un aport suplimentar de capital pentru menţinerea indicatorilor de solvabilitate la nivelul minim reglementat, arata raportul de stabilitate financiara al BNR.


În pofida severităţii scenariului, care conduce la o erodare puternică a fondurilor propii deţinute de instituţiile de credit, sectorul bancar se menţine în ansamblul său la un nivel situat confortabil peste pragurile minime reglementate, arata BNR.


La finele perioadei analizate, indicatorul “rata fondurilor proprii” ar scădea cu aproximativ 5 puncte procentuale, până la 14,65%, în timp ca rata fondurilor proprii de nivel 1 de bază ar fi de aproximativ 12 la sută.


Vezi aici detaliile testului de stres