Datele publicate astazi de BNR arata ca finantarile in lei acordate de banci firmelor sunt in scadere pentru a treia luna consecutiv, dupa o crestere permanenta, in fiecare din primele 6 luni ale anului, fapt care poate constitui un semnal de alarma cu privire la evolutia economiei. Cu atat mai mult cu cat finantarile in valuta s-au diminuat in acest an cu nu mai putin de 11 miliarde lei.
Stocul de credite in lei pentru persoane juridice s-a redus cu 340 de milioane de lei in ultimele trei luni, la un total de 53,2 miliarde lei in septembrie.
De la inceputul anului, creditele in lei pentru firme au avansat cu aproape 2 miliarde de lei, in timp ce finantarile in valuta au scazut permanent, ceea ce inseamna ca bancile continua sa-si ajusteze portofoliul de credite in valuta, atat cele pentru companii, cat si pentru populatie.
Creditele in valuta ale companiilor se ridicau la echivalentul a 69,8 miliarde lei la inceputul anului, insa s-au redus la numai 58,6 miliarde lei in septembrie, ceea ce inseamna o ajustare uriasa, de 11,2 miliarde lei. Ajustare compensata, dupa cum am vazut, cu doar 2 miliarde de lei, cat a reprezentat cresterea finantarilor in lei.
In privinta creditelor in valuta pentru populatie, acestea au scazut de la 68,9 miliarde lei in ianuarie 2014 la 62,1 miliarde lei in septembrie, asadar o scadere de 6,8 miliarde lei. In compensatie, creditarea in lei pentru populatie a avansat cu 4,3 miliarde lei in acest an, de la 34,6 miliarde lei in ianuarie 2014 la 38,9 miliarde lei in septembrie.
[1]
In total, procesul de dezintermediere al bancilor, tradus prin diminuarea volumelor de credite, in special in valuta, dintre care multe au fost credite neperformante, se cuantifica printr-o reducere de 11,2 miliarde lei a creditelor in valuta pentru companii si de 6,8 miliarde lei pentru populatie, in total 18 miliarde lei.
Pe de alta parte, creditarea in lei a crescut cu 2 miliarde lei la companii si cu 4,3 miliarde lei la populatie, in total 6,3 miliarde lei. In consecinta, soldul net al creditarii a fost in scadere cu 11,7 miliarde lei in 2014.