Banca Centrala Europeana (BCE), condusa de Mario Draghi (foto) avertizeaza Ungaria, pentru a doua oara, ca legile adoptate sau in curs de adoptare privid clauzele abuzive si conversia creditelor din valuta in forinti, pe care si autoritatile romane incearca acum sa le imite, incalca o directiva europeana care interzice modificarea retroactiva a contractelor de credit si ar putea afecta stabilitatea sectorului bancar, putand avea si efect de contagiune catre alte state in care sunt prezente bancile straine.
Motiv pentru care BCE recomanda autoritatilor din Ungaria sa initieze un dialog la care sa participe toate partile interesate in aceasta problema, astfel incat sa se gaseasca cea mai potrivita solutie. (Vezi aici opinia BCE publicata in 10 octombrie 2014)
La 12 septembrie 2014, Banca Centrală Europeană (BCE) a primit o solicitare din partea Ministerului Economiei Naționale din Ungaria pentru un aviz cu privire la un proiect de lege privind normele aplicabile contractelor de credit de consum, proiect de lege adoptat insa de către Parlamentul ungar, cu anumite amendamente, doar doua zile mai tarziu, la 24 septembrie 2014.
Autoritatile ungare nu au acordat, asadar, BCE timpul necesar pentru a raspunde solicitarii si pentru a lua in considerare recomandarile institutiei in adoptarea respectivei legi. Cu toate acestea, avertizeaza BCE, autoritatile maghiare nu sunt scutite de a lua in considerare aceasta opinia atunci cand aplica si interpreteaza respectiva lege adoptata.
“Autoritățile maghiare nu au reusit, din nou, sa respecte corespunzător obligatia de a consulta BCE. Insa adoptarea proiectului de lege, cu modificările ulterioare, nu scutește autoritățile de obligatia de a lua în considerare această opinie, în special în ceea ce privește aplicarea și interpretarea proiectului de lege, cum a fost adoptat, precum și orice modificări viitoare la acesta”, precizeaza BCE.
Este vorba de o lege adoptata in urma unei hotarari preliminare a Curți de Justiție a Uniunii Europene și a unei decizii a Curții Constituționale din Ungaria cu privire la creditele in valuta, pe baza carora Curtea Supremă de Justiție din Ungaria a emis o recomandare cu privire la modul in care Parlamentul din Ungaria poate modifica normele din contractele de credit.
Decizia Curții Supreme de Justiție prevede, printre altele, că utilizarea de catre banci a marjei ratei de schimb (diferenta dintre cursul de vanzare si de cumparare) la creditele acordate în valută este incorecta (abuziva) , astfel ca bancile trebuie sa recalculeze ratele creditelor prin aplicarea cursului de schimb oficial stabilit de banca centrala a Ungariei, Nemzeti Bank (MNB).
De asemenea, Curtea Supremă de Justiție a stabilit ca este abuziva si majorarea unilaterala, de catre banci, a ratelor dobânzii, a taxelor și comisioanelor aferente contractelor de credit de consum, cu exceptia cazurilor in care în care instantele de judecata stabilesc altfel, bancile urmand sa-I despagubeasca pe clienti pentru majorarile de dobanzi si comisioanele aferente.
“ECB subliniaza ca toate observatiile facute in paragraful 3 al opiniei precedente raman aplicabile. De o importanta deosebita sunt aspectele privind potentialele efectele pe care le-ar putea avea legea asupra sistemului bancar:
a) Legea ar pune o presiune semnificativa pe sectorul bancar, putand afecta negativ stabilitatea sectorului financiar din Ungaria si situatia unor anumite institutii financiare;
b) Legea ar putea avea efecte de contagiune asupra profiturilor si capitalurile grupurilor bancare din alte tari, cu implicatii asupra economiei.
Legea nu trebuie sa se aplice retroactiv
BCE reafirma necesitatea initierii unui dialog dintre autoritatile maghiare si toate partile implicate, precum si luarea in considerare a intereselor publicului general, inclusiv a bancilor si creditorilor, precum si interesele autoritatilor responsabile de asigurarea stabilitatea sistemului financiar din Ungaria.
In opinia BCE se mai arata ca legea nu respecta o directiva europeana care interzice modificareea retroactiva a contractelor de credit: “Avand in vedere ca Directiva 2014/17/EU nu se aplica contractelor de credit in vigoare inainte de 21 martie 2016, efectul retroactiv al legii nu este in acord cu principiile generale si scopul articolului 23 (5) din Directiva 2014/17/EU. Aceasta directiva permite statelor membre sa reglementeze creditele in valuta cu conditia ca legislatia respectiva sa nu aiba efect retroactiv”, se arata in opinia BCE. (Vezi aici prima opinie a BCE, din 28 iulie 2014)