www.bancherul.ro
Publicatie online stiri bancare



Curs valutar: Leul se apreciaza la 3,6262 lei/euro

Autor: Bancherul.ro
2008-10-30 15:19
Moneda naţională s-a apreciat joi cu aproape patru bani (1,05%) la cursul de referinţă al BNR, până la 3,6262 lei/euro, pe o tendinţă regională de întărire în faţa euro, în condiţiile în care pieţele emergente înregistrează o volatilitate puternică.

Miercuri, Banca Naţională a României (BNR) anunţase un curs de referinţă de 3,6645 lei/euro.

"Este o piaţă liniştită, în ton cu regiunea, cu volatilitate care se întâlneşte şi pe restul pieţelor emergente, însă mişcările sunt ceva mai atenuate aici. Nu putem spune că investitorii sunt în aşteptarea deciziei BNR, pentru că majoritatea preconizează o menţinere a dobânzii cheie, fără alte decizii spectaculoase", a declarat, pentru NewsIn, dealeul Băncii Comerciale Române (BCR), Narcis Noaghea.

Moneda naţională a început şedinţa la nivelul de 3,6250 lei/euro şi, după o întărire rapidă în prima jumătate de oră până la 3,60 lei/euro, a oscilat puternic pe o tendinţă de depreciere, până la un minim de 3,6380 lei/euro. La ora 13:20, leul se apreciase uşor, iar băncile cumpărau un euro cu 3,6300 lei şi îl vindeau cu 3,6360 lei.

În regiune, pieţele valutare au fost, de asemenea, extrem de volatile, monedele emergente urmând o tendinţă similară. Astfel, forintul a câştigat puternic în primele tranzacţii ale zilei, până la 252,8 unităţi/euro, însă s-a depreciat ulterior la 257 unităţi/euro, nivel sub care a oscilat apoi. Moneda poloneză s-a apreciat iniţial la 3,4586 unităţi/euro, pentru ca apoi să piardă teren până la aproape 3,5890 zloţi/euro, fluctuând apoi în jurul nivelului de 3,54 unităţi/euro.

Faţă de dolarul american, cursul de referinţă publicat joi de BNR arată o apreciere puternică a leului, cu peste nouă bani (3,3%), până la 2,7607 lei/dolar, de la 2,8546 lei/dolar, cât era miercuri.

Pe pieţele internaţionale, după ce a pierdut teren la aproape 1,33 dolari/euro, dolarul a oscilat de asemenea puternic revenind pe o tendinţă de apreciere, până aproape de 1,31 dolari/euro. La 13:20, ora României, euro era cotat la 1,3096 dolari/euro.

Banca Naţională a României a afişat, în prima parte a zilei de joi, un nivel mediu al dobânzii la depozitele atrase (ROBID) pentru o zi (overnight) de 14,05% pe an, sub cel din şedinţa anterioară, de 14,27%, iar pentru depozitele overnight plasate (ROBOR), dobânda a coborât la 17,8% pe an, de la 18,20% pe an, cât era miercuri.

Dobânzile la depozitele pentru o zi (de tip overnight) se menţin la un nivel foarte ridicat, de 15-50% pe an, cu mult peste dobânda de politică monetară, de 10,25% pe an, în ciuda normei Băncii Naţionale a României, care a intrat miercuri în vigoare, privind plafonarea nivelului ROBOR. Cu toate acestea, investitorii nu realizează multe tranzacţii la acest nivel, a mai spus Noaghea.

Astfel, dacă ROBOR depăşeşte cu mai mult de 25% nivelul ratei dobânzii pentru facilitatea de credit, BNR poate bloca publicarea indicilor ROBID/ROBOR, la nivelul dobânzii la facilitatea de depozit (6,25% pe an), respectiv dobânzii la facilitatea de credit (14,25% pe an).

Consiliul de administraţie al BNR se va întâlni, joi, în ultima şedinţă de politică monetară din acest an, în cadrul căreia se va discuta şi ultimul raport asupra inflaţiei. Următoarea şedinţă de politică monetară a băncii centrale va avea loc pe 6 ianuarie 2009.

Analiştii se aşteaptă la menţinerea dobânzii de politică monetară la 10,25% pe an, însă nu exclud nici o nouă urcare a acesteia, ca semnal pentru presiunile inflaţioniste în creştere, din cauza deciziei de majorare a salariilor şi pensiilor.