www.bancherul.ro
Publicatie online stiri bancare



Seful BCR, Tomas Spurny, propune un pact social cu clientii pe o perioada de 3-5 ani, in care creditele in valuta sa fie schimbate in lei, in locul unei legi suicidare care vrea sa faca justitie sociala peste noapte

Autor: Bancherul.ro
2014-10-05 13:11

Seful BCR, Tomas Spurny, spune ca o lege privind conversia creditelor din valua in lei este, in principiu, de interes public, dar daca se va aplicata in actuala forma, retroactiv si peste noapte, este o lege suicidara care va arunca economia romaneasca intr-o noua criza, intrucat ar provoca deprecierea leului cu 20% si implicit pierderi uriase pentru toata lumea. “Daca inceram sa facem justitie sociala peste noapte, vom ucide economia romaneasca”, a spus seful BCR.


In schimb, el propune un pact social cu clientii, astfel incat creditele in valuta sa fie schimbate in lei, in conditii avantajoase, pe parcursul urmatorilor 3-5 ani. 


In Parlament exista doua proiecte de lege, dintre care unul initiat de deputata PSD, Ana Birchall, in care se propune posibilitatea conversiei tuturor creditelor din valuta in lei la cursul zilei si la dobanda in lei din prezent, iar celalalt, initiat de mai multi parlamentari UDMR, prevede conversia la cursul istoric din data acordarii creditelor.


Ambele proiecte de lege se aplica retroactiv, adica tuturor creditelor in derulare, situatie cu care nici bancile nici BNR nu sunt de acord, invocand o directiva europeana ce trebuie implementata in legislatia romaneasca.


Seful supravegherii bancilor din BNR, Nicolae Cinteza, spune ca daca s-ar face conversia la cursul istoric, pierderile bancilor romanesti ar fi uriase: 4 banci ar intra in faliment, solvabilitatea sistemului bancar ar scadea puternic iar bancile nu ar mai putea acorda credite noi in lei, din cauza lipsei lichiditatilor pe termen lung in moneda nationala. Si daca s-ar face conversia la cursul zilei, bancile ar suferi pierderi rezultate din dezechilibrul dintre pasivele si activele in valuta, care presupun costuri si capital prudential suplimentar.


Din acest motiv, BNR nu este de acord ca legea sa fie aplicata retroactiv, adica tuturor creditelor in derulare, ci doar celor acordate incepand din aprilie 2016, conform prevederilor Directivei nr.17/2014.


Leul s-ar deprecia cu 20% in urma conversiei


Spurny a precizat că, în acest moment, la nivelul sistemului bancar, portofoliul de credite în valută acordate persoanelor fizice se ridică la 45 de miliarde de euro, iar convertirea acestor credite în lei la cursul istoric ar presupune refinanțarea acestor credite, ceea ce ar duce la deprecierea accelerată a monedei naționale, intrucat bancile vor trebui sa cumpere un volum urias de valuta pentru a-si echilibra bilanturile.


“Daca legea se aplica asa cum este acum, cursul va creste cu 20%, ceea ce va afecta grav companiile, intrucat 70% din creditele firmelor sunt in euro. Impactul asupra capitalului sistemului bancar va fi de aproximativ 9 -10 miliarde de euro”, a spus seful BCR, dupa o conferinta la Palatul Parlamentului.


Pericolul deprecierii monedei nationale in urma unei conversii peste noapte a creditelor in valuta a aparut si in tara vecina, Ungaria, unde s-a adoptat o lege asemanatoare, astfel ca banca centrala a acestei tari a anuntat ca va utiliza o parte importanta din rezervele valutare ale tarii pentru a ajuta bancile sa efectueze conversia, astfel incat sa se evite deprecierea forintului.


In Ungaria, a preciat Spurny, deși măsura luată de autorități nu a fost la fel de dură, forintul a pierdut 20% din valoare, economia nu a crescut, iar statul va avea dificultăți în următorii cinci ani pentru a convinge populația că există democrație, creștere sustenabilă și că există o convergență reală către standardul de viață din Uniunea Europeană.


Consens social banci-clienti


Seful BCR crede ca solutia pentru rezolvarea problemei creditelor in valuta este incheierea unui pact social dintre banci si clienti, astfel incat creditele in valuta sa fie convertite in lei, pe parcursul urmatorilor ani, dar nu peste noapte, si in conditii avantajoase pentru toata lumea.


“Cred ca toate bancile ar fi de acord sa avem un consens social cu clientii, pe o perioada de 3-5 ani, in care sa permitem clientilor sa-si converteasca imprumuturile din valuta in lei, pe baza unor norme bancare proprii. Un astfel de consens ar fi in acord cu Directiva nr.17/2014 privind creditele ipotecare, ce se va aplica din aprilie 2016", a spus Spurny.


"Cred ca putem avea in Romania un consens social prin care bancile sa fie de acord ca intr-o perioada de timp rezonabila, sa venim cu oferte avantajoase pentru clienti pentru refinantarea creditelor in euro sau franci elvetieni. Daca aplicam legea peste noapte, cursul, economia, lichiditatea tarii nu vor suporta. E o nebunie”, a precizat Spurny.


“Trebuie sa ne angajam intr-o discutie constructiva cu toti cei implicati, banci, BNR, Parlament, si in care sa spunem: avem o problema, dar haideti sa o rezolvam in urmatorii 3-5 ani, in care sa abordam unele probleme din actualul portofoliu si sa rezolvam problema in timp”, a adaugat el.


Clientii vor plati mult mai mult pentru creditele in lei


“Sunt de acord ca populatia sa se imprumute in moneda nationala, ca rata la credit sa nu fie mai mare de 25% din venitul disponibil doveidit, sa avem masuri de creditare prudentiale si responsabile social. Ce vreau sa spun este ca daca legea, care altfel cred ca e de buna-credinta, e aplicata in forma propusa, va produce o incredibila criza in functionarea sistemului bancar, si cred ca toti realizeza acest lucru. De aceea cred ca avem nevoie de multa prudenta inainte de aface orice pas in aceasta directie”, a mai spus seful BCR.


El spune ca interesul public urmarit de lege este de fapt pus la indoiala, pentru ca prin schimbarea creditelor in lei, clientii vor plati mult mai mult si vor avea apartamente cu 25% mai mici, intrucat pana acum, creditele in euro au permis oamenilor sa obtina mai mult pentru mai putin (credite mai mari, cu dobanzi mai mici).


“De aceea cred ca parlamentarii trebuie sa inteleaga clar impactul acestei legi, iar bancile vor sa mearga in fata Parlamentului tarii si sa explice care sunt consecintele, astfel incat legea sa nu fie adoptata intr-un mod iresponsabil”, spune Spurny.


El crede ca este de acord ca populatia trebuie sa aiba credite in aceeasi valuta in care-si primesc veniturile, precizand ca nu este un sustinator al creditarii in valuta, dimpotriva, a decis stoparea acesteia in fiecare banca in care a lucrat.


Spurny are dreptate, cel putin in cazul BCR, care a fost prima banca din Romania care a decis, inca de la finalul lui 2012, sa nu mai acorde nici credite ipotecare in valuta, ci doar in lei. Asta in conditiile in care, la vremea respectiva, creditele Prima Casa se acordau exclusiv in lei. BCR a pierdut ulterior, in 2013, o cota de piata substantiala pe piata de credite ipotecare, dar in acelasi timp a fortat guvernul sa schimbe programul in lei, incepand din toamna lui 2013, odata ce dobanzile in lei au scazut la nivelul celor in euro.


Spurny a amintit ca problema creditarii in valuta este partial si o consecinta a politicii guvernului in programul Prima Casa, derulat pana anul trecut doar pentru creditele in valuta.


“Repet, eu nu sunt impotriva interesului public si nu cred ca legea este o masura pur populista, problema este ca incearca sa rezolve o problema, a creditelor in valuta, care a aparut cu 10 ani in urma, partial si ca o consecinta a politicii guvernului privind Prima Casa, iar acum nu putem pur si simplu adopta o legislatie care sa produca o alta criza in tara. Situatia este ca am avem un tort pe care trebuie sa-l mancam. Dar daca-l vom termina pe tot intr-o singura zi, ne vom sufoca. Cred ca doamna Birchall incearca sa faca lucruri bune, in interesul public, precum legea insolventei persoanelor fizice, care este buna, desi sunt aspecte ce trebuie imbunatatite, numai ca acestea trebuie dezbatute public din timp, astfel incat sa vedem ce consecinte pot avea. Slava Domnului ca BNR si-a exprimat clar pozitia cu privire la aceasta lege” a mai spus seful BCR.