Mugur Isarescu, guvenatorul BNR, spune ca banca centrala va renunta treptat la politica dusa pana acum, de a mentine o volatilitate pe piata interbancara, cu scopul de a contracara efectele miscarilor de capitaluri straine in contextul crizelor din regiune, precum cea din Ucraina.
In consecinta, dobanzile ROBOR se vor apropia tot mai mult de dobanda de politica monetara.
“Dobanzile din piata trebuie sa se apropie de dobanda de referinta pe termen mai indelungat, dupa ce iesim dintr-o abordare de politica in care am lasat mai multa volatilitate pe piata monetara, pentru a absorbi socurile intrarilor sau iesirilor de capital”, a spus Isarescu, in cadrul briefingului de ieri de la BNR.
Apropierea dobanzilor, a precizat Isarescu, se face prin utilizarea a doua instrumente: rata de referinta, care este coborata spre niveluri mai apropiate de cele ale pietei, si prin ingustarea intervalului de variatie dintre dobanda de referinta, de 3%, si cele doua facilitati permanente, de credit (Lombard), redusa la 5,75% si de depozit, mentinuta la 0,25%.
Rezervele minime obligatorii pot sa influenteze si ele dobanzile, prin eliberarea de lichiditati.
Mugur Isarescu: “Noi am avut aceasta politica, de a lucra si cu dobanzile in piata: sa lasam dobanzile in piata sa se adreseze miscarilor de capital pe care nu le stapanim si care depind de o multitudine de factori, uneori contradictorii: pleaca atunci cand ai criza in Turcia, vin cand ai criza in Ucraina. De aceea, treptat am spus ca miscarea dobanzilor sa fie reflectata numai de rata de politica monetara. Deci asta insemnand ingustarea intervalului de variatie. Intr-o anumita perioada, este posibil sa apropiem foarte mult dobanzile in piata de rata noastra, pentru ca inca sunt departe, la 2,75% eu zic ca ecartul este mare, avand in vedere ca rata de politica monetara este scazuta. In perioada urmatoare vom tot reduce acest ecart, apropiem dobanzile in piata de noi, sau ne apropiem noi de dobanzile din piata, si vom avea o politica mai activa legata de miscarea ratei de politica monetara.”
Deciziile viitoare privind rata dobanzii vor fi luate “cu foarte mare atentie”
Guvernatorul a precizat ca BNR a mentinut in acest an dobanda de politica monetara mai ridicata decat ar fi trebuit, din cauza incertitudinilor privind evolutia inflatiei.
“Avand in vedere deficitul de credibilitate legat de inflatie, am preferat sa ramanem cu dobanda undeva mai sus, in primavara am pastrat-o la 3,5%, ca sa fim siguri ca nu o coboram la 3% si pe urma o urcam. In perspectiva urmatoarelor 12 luni eu nu vad riscul sa majoram rata de politica monetara, dar nu pot sa exclud o asemenea posibilitate”, a adaugat Isarescu.
“Pentru ca nu suntem siguri de mentinerea inflatiei a la long pe o traiectorie semnificativ mai redusa, asa cum este in prezent, cred ca viitorul Consiliu de Administratie al BNR, daca va lua in viitor decizii cu privire la rata dobanzii, le va lua cu foarte mare atentie. Altminteri, celelalte decizii, cu privire la rezervele minime obligatorii, acolo pasii par sa fie mai clar definiti. Acolo avem niste termene si acolo chiar trebuie sa ne armonizam, nu putem sa intram in zona euro cu 16% rata rezervelor minime in valuta. Deci periodic, si cand conditiile vor fi prielnice, le vom reduce”, a mai spus guvernatorul.