Jerome Kerviel, traderul acuzat de fraudarea Societe Generale, un mister |
Autor: Vasile Coman 2008-02-09 20:28 |
|
Numai semne de intrebare s-au ridicat pana acum in afacerea celei mai mari fraude bancare din istorie, cea produsa de traderul Societe Generale, Jerome Kerviel, bancii pentru care lucra, in valoare de aproape cinci miliarde de euro.
Goana dupa profituri cat mai mari pare sa fi fost unul dintre factorii care au permis inexplicabila, chiar si pentru guvernatorul bancii centrale a Frantei, pierdere de aproape 5 miliarde de euro pricinuita de traderul Societe Generale, Jerome Kerviel.
Acesta a declarat politiei, scrie Le Monde, ca investitiile ascunse facute de el in contracte futures, in numele Societe Generale, au adus bancii franceze un profit de 1,4 miliarde de euro la finalul anului trecut. Abia la inceputul acestui an respectivele investitii riscante au inceput sa produca pierderi si s-a descoperit grozavia. De ce?
De ce a facut Jerom profituri uriase iar apoi a incercat sa scape de ele
Problema a fost ca si aceste castiguri, la fel ca valoarea contractelor semnate de el, care se ridicau la 50 de miliarde de euro, peste valoarea de piata a Societe Generale, erau prea mari ca sa nu bata la ochi.
Asa incat Jerome, un tanar de 31 de ani plin de ambitia de a-si depasi colegii proveniti din familii bune si absolventi de scoli celebre, nu a avut altceva de facut decat sa le ascunda si pe acestea, insa nu prin metode sofisticate, precum deschiderea unor false pozitii, cum a procedat atunci cand a deschis pozitii mai mare decat era permis, ci pur si simplu prin producerea de pierderi.
Sau cel putin asa crede avocatul Societe Generale, François Martineau, citat de Finacial Times.
½Cata vreme facem un profit care sa nu bata la ochi, nimeni nu te intreaba nimic½, ar fi declarat Jerome Kerviel politiei, explicand cum de n-a fost prins.
El contrazice astfel declaratiile reprezentantilor bancii, care spuneau ca s-a folosit de cunostinte din interiorul departamentului de control al bancii pentru a scapa de supraveghere.
Ministra de finante franceza critica aspru Societe Generale
Explicatiile presedintelui Societe Generale, Daniel Bouton, sunt puse la zid si de un raport al ministei de finante al Frantei, Christine Lagarde. Pe de o parte aceasta apreciaza reprezentantii bancii pentru modul profesionist in care au actionat dupa descoperirea pierderilor. Pozitiile nesecurizate deschise de Kerviel, in valoare de 50 de miliarde, au fost lichidate intr-o perioada de cadere a bursei, intre 21 si 23 ianuarie, fapt care nu a condus la o scadere si mai accentuata a pietei.
In schimb, raportul Lagarde critica aspru sistemul de control al angajatilor bancii Societe Generale. Daniel Bouton afirmase ca traderul a reusit sa-si ascunda valoarea mare a pozitiilor deschise pe piata futures pentru ca era familiar cu procedurile de verificarea din cadrul bancii.
Aceasta nu este insa o explicatie inghitita de ministra de finante: controlul intern al bancii nu a functionat cum trebuie iar atunci cand a functionat nu a fost urmarit adecvat.
Raportul arata ca in noiembrie 2007, Eurex, casa de compensatie a pietei futures, a avertizat cu privire la contractele lui Jerome. Mai mult s-a confirmat faptul ca acesta a inceput sa joace la bursa fara aprobarea superiorilor inca din 2005.
Cel mai grav, Kerviel ar fi declarat politiei ca este sigur ca superiorii sai stiau ce face, intrucat primise cateva intrebari prin e-mail de la acestia pe parcursul anului trecut.
Intrebari fara raspuns
Intrebarile care raman fara raspuns sunt urmatoarele: Kerviel a facut ce a facut doar pentru a demonstra ca este mai bun decat colegii lui cu scoli inalte?
Apoi, daca a declarat ca era constient ca superiorii lui stiau ce face, de ce a continuat sa joace in acest fel?
Raspunsurile le vom afla, probabil, abia dupa incheirea anchetei.
|
|