Vânzarea subsidiarei din Ungaria a Raiffeisen Bank International (RBI) nu se află pe agenda băncii mamă, a afirmat, luni, directorul general al Raiffeisen Bank Zrt, Heinz Wiedner, într-un interviu acordat publicației "Napi Gazdasag", transmite MTI, citata de Agerpres.
În primul semestru din 2014, fiecare segment de afaceri al băncii a fost profitabil, chiar dacă banca a avut de suferit de pe urma politicilor guvernamentale destinate să-i protejeze pe debitorii locali.
"Obiectivul nostru principal continuă să fie fixarea operațiunilor noastre pe o direcție profitabilă", a declarat Heinz Wiedner, adăugând că o astfel de evoluție ar putea fi posibilă în 2016 "dacă situația se menține ca în prezent".
Nu există perspective optimiste privind reglementările care prevăd că băncile din Ungaria vor trebui să convertească în forinți creditele ipotecare în valută, a subliniat șeful subsidiarei din Ungaria a Raiffeisen, care a adăugat că banca a acordat împrumuturi în valută conform legislației în vigoare în acel moment.
Investitorii sunt necesari în Ungaria, iar aceste investiții nu vor avea loc dacă nu va exista încredere. Sectorul financiar are un rol important în menținerea încrederii investitorilor, ceea ce reprezintă un motiv de reducere a taxei pe bănci, a apreciat Heinz Wiedner.
Raiffeisen Bank Zrt, a șasea mare bancă din Ungaria, a înregistrat pierderi substanțiale de pe urma schemei de protejare a persoanelor care au luat credite în valută, schemă implementată de guvernul ungar în 2011, care a permis convertirea creditelor în valută în credite în monedă locală la un curs de schimb preferențial.
Băncile austriece, în special Bank Austria, Erste Group Bank AG și Raiffeisen Bank International AG (RBI), sunt cei mai mari creditori ai fostelor state comuniste din Europa de Est și au o prezență importantă inclusiv în România.