www.bancherul.ro
Publicatie online stiri bancare



Ce efecte ar putea avea legea conversiei creditelor din valuta in lei: ratele lunare nu vor scadea, intrucat dobanzile la euro si lei sunt identice, dar scapam de riscul cursului de schimb

Autor: Bancherul.ro
2014-09-19 16:05

Daca legea deputatei PSD Ana Birchall privind conversia creditelor din valuta in lei fara costuri suplimentare va fi adoptata de Parlament, romanii vor scapa de riscul valutar, adica de posibilitatea ca rata lunara a unui imprumut sa creasca din cauza deprecierii leului in raport cu euro sau francul elvetian, asa cum s-a intamplat dupa criza.


Conform datelor statistice ale BNR, dobanda la creditele ipotecare in euro este in jurul a 5 procente pe an (mai exact intre 4,6% si 5,4%, in functie de tipul creditului, in derulare sau nou), in timp ce dobanda la creditele noi in lei are o dobanda (cost total-DAE) de 5,22%, mai mica decat DAE la creditele in euro, de 5,37%.


Ceea ce inseamna ca daca legea va fi aprobata tinand seama de recomandarile BNR, respectiv conversia sa fie posibila doar din valuta in lei, nu si in alte valute, iar costul creditului si implicit valoarea acestuia sa ramana neschimbate, atunci exista sansele ca transformarea imprumuturilor din valuta in moneda nationala sa se produca fara costuri suplimentare importante atat pentru banci cati si pentru clienti.


Mai raman de rezolvat alte aspecte secundare, cum ar fi costurile adiacente unui dosar de credit, precum cele referitoare la garantii si cele notariale, ce sunt suportate de regula de catre clientii bancilor.


Cursul valutar ar avea de suferit


Insa transformarea unui stoc important de credite din valua in lei ar putea produce si efecte secundare, de exemplu asupra cursului de schimb.


Bancile vor fi nevoite sa schimbe in lei valuta aferenta creditelor, astfel ca BNR ar putea fi nevoita sa intervina pentru a echilibra piata valutara si in consecinta sa faca apel la rezervele sale valutare, asa cum se intampla in Ungaria.


Spre deosebire insa de tara vecina condusa de nationalistul Viktor Orban, unde conversia se pare ca se va face dintr-o data pentru toate creditele, la noi legea nu obliga bancile sa efectueze conversia pana la un anumit termen, ci doar ofera aceasta posibilitate, la cererea clientilor, ceea ce inseamna ca actiunea va fi progresiva si astfel efectele mai dispersate, oferind camp de manevra pentru toti cei implicati.


PSD vrea o lege cu "echitate sociala"


De altfel, este posibil ca multi oameni sa nu fie incantati sa-si transforme creditul din valuta in lei doar pentru a scapa de riscul valutar, daca nu vor avea si un avantaj material, precum cel oferit de o dobanda mai mica sau de curs mai favorabil. Mai ales daca au putina incredere ca BNR va mentine in continuare o dobanda mica, la fel ca BCE. Si daca se gandesc si la perspectiva ca din 2019 vom adopta oricum moneda euro.


Iar doamna Birchall si cei din PSD ar dori putina "echitate sociala" in aceasta lege, intrucat "problema creditelor neperformante este o problema sociala in Romania", ce trebuie rezolvata, astfel ca nu este exlus sa se introduca in proiectul legislativ si niste prevederi care sa aiba ca efect reducerea costului creditelor in urma conversiei din valuta in lei.


De altfel, doamna Birchall are in vedere sa modifice legea conform "jurisprudentei recente a Tribunalului din Brasov", care a permis rambursarea unui credit in franci elvetieni la cursul din data acordarii, nu din momentul efectuarii converiei, cum se prevede in prezent in proiectul de lege initiat de ea.


(Vezi aici declaratiile de la dezbaterile in Parlament a acestei legi)