Federal Reserve (Fed), banca centrala a Statelor Unite, si-a mentinut angajamentul (forward guidance) de a mentine dobanda de referinta la 0% inca “o perioada considerabila”, in pofida imbunatatirii indicatorilor economici, dar in schimb a majorat neasteptat de mult prognoza ratelor dobanzii pentru urmatorii ani: de la 1,125% la 1,375% pentru finalul lui 2015 si de la 2,50% la 2,875% la sfarsitul lui 2016.
In 2017 este anticipata o dobanda medie de 3,75%, un nivel apreciat de Fed ca fiind nici stimulativ nici restrictiv.
Deciziile Fed-ului au provocat intarirea in continare a dolarului si cresterea dobanzii la titlurile trezoreriei americane pana la 2,62% la termen de 10 ani.
Sefa Fed-ului american, Janet Yellen (foto), a tinut sa precizeze ca majorarea prognozei privind nivelul dobanzilor nu este semnificativa ci reflecta scaderea foarte mica a somajului, precum si o schimbare nesemnificativa in cresterea inflatiei.
Analistii se asteapta ca prima majorare a dobanzii Fed, la 0,5%, sa aiba loc in aprilie 2015, urmand apoi sa urce treptat pana la 1,375% la finalul anului.
Fed-ul american mentine dobanda de referinta aproape de 0 inca din decembrie 2008, dupa izbucnirea crizei financiare care a condus la “Marea Depresiune”.
In acelasi timp, banca centrala americana a initiat un program de stimuli financiari care a constat in achizitia de titluri financiare si de obligatiuni ipotecare, in urma caruia si-a majorat de patru ori bilantul contabil, la o valoare de 4,4 trilioane de dolari.
Incepand de la finalul lui 2013, odata cu revenirea economiei americane, Fed-ul a inceput sa-si retraga stimulii financiari, prin reducerea treptata a achizitiilor de bonduri si obligatiuni.
In comunicatul de astazi, Fed-ul a anuntat ca-si reduce cu inca 10 miliarde de dolari volumul achzitiilor lunare, fiind astfel in plan cu finalizarea acestuia luna viitoare.