Standardele de creditare s-au menținut constante în T2/2014, atât în cazul companiilor, cât și pe segmentul creditării populaţiei, se arata in sondajul BNR privind creditarea companiilor nefinanciare şi a populaţiei, august 2014.
Cererea de credite din partea companiilor a cunoscut o creştere marginală la nivel agregat, instituţiile de credit preconizând însă o reducere a acesteia pe termen scurt (T3/2014).
În cazul populației, cererea a cunoscut un avans, indiferent de destinația creditului (ipotecar sau de consum), o evoluție similară fiind anticipată și pentru
T3/2014.
Sectorul companiilor nefinanciare
Standardele de creditare au rămas constante în T2/2014, pentru al treilea trimestru consecutiv. Pentru T3/2014, instituţiile de credit anticipează o relaxare moderată a standardelor de creditare, indiferent de tipul împrumutului.
Termenii creditării au fost menţinuți în mare măsură neschimbaţi în T2/2014, cu excepţia cerinţelor de colateral/garanţii şi a scadenţei maxime, care au înregistrat o relaxare marginală.
Cererea de credite a înregistrat o creştere ușoară în T2/2014 la nivel agregat, pe fondul unui avans al cererii de credite pe termen scurt atât din partea IMM, cât şi a corporaţiilor.
Pentru T3/2014, instituţiile de credit anticipează reducerea cererii de credite la nivel agregat, în special pe fondul contracţiei cererii pentru împrumuturi din partea corporaţiilor.
Riscurile asociate companiilor, grupate după sectorul de activitate al acestora, au continuat să înregistreze o evoluţie mixtă.
Potrivit instituţiilor de credit, riscul de credit asociat companiilor după dimensiune este în creştere pe segmentul IMM, în cazul corporaţiilor acesta menținându-se neschimbat comparativ cu trimestrul precedent.
Sectorul populaţiei
Standardele de creditare au fost menținute constante în T2/2014, atât pe segmentul creditelor pentru achiziţia de locuinţe şi terenuri, cât și al celor de consum.
Pentru trimestrul următor (T3/2014), băncile anticipează relaxarea condițiilor creditării pentru ambele tipuri de credite.
Termenii creditării au rămas relativ neschimbați în T2/2014 pentru creditele imobiliare, în timp ce în cazul creditelor de consum s-au înregistrat modificări mixte în ceea ce privește spread-ul ratei medii de dobândă a creditului față de ROBOR 1M și alte costuri ale creditării.
Cererea de credite s-a majorat, indiferent de destinația creditului (imobiliar sau de consum), tendința crescătoare fiind anticipată a se menține și în T3/2014.