CEC Bank a semnat astazi cu Banca Europeana de Investitii (BEI) un acord prin care imprumuta 100 de milioane de euro in conditii avantajoase, cu costuri mai mici decat cele din resursele proprii, adica din depozite, fonduri destinate creditarii IMM-urilor. Este al doilea contract de acest gen, dupa cel anul trecut CEC Bank obtinut de la BEI fonduri de 45 milioane euro tot pentru credite destinate firmelor mici.
Intrucat si sursa de finantare este mai ieftina, creditele acordate de CEC Bank intreprinzatorilor vor avea, de asemenea, dobanzi mai mici decat cele standar cu cel putin 0,5 procente, discount-ul putand ajunge si la 1,5 puncte.
Dobanzile diferita de tipul creditului si de destinatarul acestuia, insa in medie au o marja fixa de 3-4%, la care se adauga indicele de dobanda ROBOR la 6 luni (pentru creditele in lei) si EURIBOR (pentru creditele in euro), precum si comisionul de acordare a imprumutului.
Ceea ce inseamna ca un credit in lei are un cost total in jurul a 6-7% pe an (ROBOR de aproximativ 2,5% plus marja de 3-4% plus comisioanele), in timp ce un credit in euro este cu aproximativ 2-3 puncte mai iefin, datorita faptului ca EURIBOR este aproape de 0%.
Cu toate acestea, dupa cum spun reprezentantii CEC Bank, multi clienti prefera creditele in lei, pentru a evita riscul valutar, care a devenit o spaima pentru multi in timpul crizei.
La conferinta de presa de astazi prilejuita de semnarea acordului dintre BEI si CEC Bank a participat si Mihai Tanasescu, vicepresedinte BEI responsabil cu operatiunile pentru Romania: "Am inceput anul trecut cu o prima transa acordata CEC Bank in valoare de 15 milioane euro, pentru a vedea cum pot fi utilizati de o institutie financiara cu care nu am mai colaborat. Am vazut insa ca oamenii din CEC Bank sunt determinati, au pus suflet pentru a pune in practica linia de credit. Astfel am ajuns la 45 de milioane euro iar acum putem aloca 100 milioane euro."
Pentru BEI, a adaugat Tanasescu, este cea mai mare suma alocata vreunei banci romanesti. "Asta arata ca exita o dorinta puternica a bancii de a introduce banii in economia romanesca, ca exista si interes din partea beneficiarilor si incredere consolidata in timp dintre cea mai mare banca romaneasca si cea mai mare banca a UE", a mai spus el.
BEI aloca finantari de 600 milioane euro pentru Romania in acest an
Tanasescu a precizat ca BEI a investit in Romania o suma totala de 10 miliarde euro de la inceputul anilor 90, ceea ce reprezinta 7,3% din PIB-ul Romaniei.
"Anul trectut am crescut cu peste 50% activitatea in Romania, iar pentru acest an urmarim un avans cu inca 20%, reprezentand fonduri noi de 600 milioane ero", a precizat Tanasescu. "Ne vom focaliza foarte mult pe sectorul energetic si suntem convinsi ca se vor investi sume importante de bani pentru acest sector crucial al economiei romanesti", a adaugat el.
La randul sau, presedintele CEC Bank, Radu Gratian Ghetea, a spus ca banca sa va termina si acest an pe profit, la fel ca ultimii 7 ani, semnalele din prezent fiind pozitive. "Desi la o banca dupa ce faci mai multi ani profit trebuie sa accepti si niste pierderi, se pare ca si anul acesta vom fi pe plus, nu vrem sa intrerupem seria de 7 ani in care banca a adus 120 milioane euro statului sub forma de profit net reinvestit in capitalul bancii, fara sa tinem seama si de impozitele si taxele achitate la stat, si asta in conditii de criza si schimbare a imaginii."
"Indicatorii bancii sunt in prezent peste cei stabiliti in bugetul pentru acest an realizat de actionarul bancii, statul, buget care nu este public, dar si peste nivelul de la 8 luni din anul precedent", a adaugat Ghetea.
Indicatorii CEC Bank se imbunatatesc
Seful CEC a tinut sa aminteasca de performanta buna a bancii sale pentru a arata ca acesta a fost si una dintre conditiile pentru primirea finantarii de la BEI: "Colegii de la BEI au analizat situatiile financiare ale CEC Bank, le-au dus si in fata unui comitet de risc de la Luxemburg, in fata unui comitet de directori, pentru a primi aceasta finantare. Mi se pare foarte important sa realizam ca astfel de facilitati se acorda in baza analizelor financiare, la fel cum si noi acordam credite mai departe clientilor".
Ghetea a precizat ca nivelul creditelor neperformante si indicatorii din sistemul bancar au inceput sa intre in limitele impuse de BNR, dupa masurile impuse recent de curatare a portofoliilor bancilor. "Noi nu facem exceptie, si indicatorii CEC Bank se imbunatatesc", a pecizat seful CEC Bank.
Seful CEC Bank a mai precizat ca multe dintre creditele acordate de banca se acorda firmelor din afara Bucurestiului, din toata tara, inclusiv in orase mici, banca de stat dispunand de cea mai mare si mai dispersata retea de unitati dintre toate bancile romanesti.
Radu Ghetea a mai precizat ca anul trecut CEC Bank si-a majorat volumul de credite cu 8%, in conditiile in care sistemul bancar a inregistrat o scadere de 3 procente.