Radu Ghetea, presedintele Asociatiei Romane a Bancilor (ARB), si al CEC Bank, apreciaza ca soldul creditelor din sectorul bancar romanesc va scadea semnificativ in urmatoarea perioada, ca efect al procesului de write-off derulat de banci, adica scoaterea in afara bilanului a creditelor neperformante.
"Soldul creditarii nu mai este deloc relevant pentru evaluarea evolutiei imprumuturilor acordate de banci, in conditiile in care volume mari de credite sunt scoase in afara bilanturilor. De aceea ar fi interesant ca in statisticile BNR sa vedem volumul de noi credite acordate de banci, pentru a vedea cate imprumuturi se acorda in realitate in sectorul bancar", a spus astazi Radu Ghetea, pentru Bancherul.ro, dupa o conferinta de presa prilejuita de semnarea unui acord cu Banca Europeana de Investiti (BEI) care a acordat CEC Bank un imprumut de 100 milioane euro pentru creditarea IMM-urilor. (Vezi aici detalii)
De exemplu, in cazul CEC Bank, soldul imprumuturilor a crescut in acest an cu 6%, dar in urma scoaterii din bilant a neperformantelor, avansul scade la doar 1%, a precizat Ghetea. "Speram sa finalizam acest an cu un sold pozitiv al creditelor", a adaugat el.
Seful bancherilor a precizat ca in urma masurilor impuse de BNR de curatare a bilanturilor bancilor, rata creditelor neperformante si ceilalti indicatori de risc ai sistemului bancar au inceput sa intre in limitele impuse de BNR. "Noi nu facem exceptie, si indicatorii nostri, la CEC Bank, se imbunatatesc", a adaugat Ghetea.
Conform ultimilor statistici ale BNR, soldul creditului neguvernamenal a scazut in iulie cu 0,7%, respectiv 1,5 miliarde lei, de la 215,3 la 213,8 miliarde lei. Fata de anul trecut, soldul de credite a scazut cu 3,4%.
Mugur Isarescu, guvernatorul BNR, a declarat recent ca este increzator in revenirea pe teritoriu pozitiv a creditarii din sectorul bancar inca din vara acestui an, fara ca el sa ia probabil in calcul impactul major pe care-l are procesul de curatare a bilanturilor bancilor.
Rata creditelor neperformante din sistemul bancar romanesc a scazut la 17% in luna iulie, cu 5 puncte procentuale sub nivelul de varf inregistrat in luna februarie din acest an, cand urcase la 22,52%, arata datele furnizate de BNR. Indicatorul va continua sa scada si in urmatoarele luni, apreciaza seful supravegherii din BNR, Nicolae Cinteza, in urma masurilor luate de banca centrala de a curata portofoliile bancilor de creditele neperformante.
CEC Bank ramane profitabila si in 2014
Pe de alta parte, a precizat Radu Ghetea, banca pe care o conduce va ramane profitabila si in acest an, desi acest proces de curatenie a bilanturilor presupune costuri mai ridicate cu provizioanele, costuri care ar putea face ca la nivelul sistemului bancar anul sa se incheie cu pierderi, dupa cum a estimat recent seful supravegherii din BNR, Nicoale Cinteza.
Ghetea a spus ca CEC Bank va termina si acest an pe profit, la fel ca ultimii 7 ani, semnalele din prezent fiind pozitive. "Desi la o banca, dupa ce faci mai multi ani profit, trebuie sa accepti si niste pierderi, se pare ca si anul acesta vom fi pe plus, nu vrem sa intrerupem seria de 7 ani in care banca a adus 120 milioane euro statului sub forma de profit net reinvestit in capitalul bancii, fara sa tinem seama si de impozitele si taxele achitate la stat, si asta in conditii de criza si schimbare a imaginii."
"Indicatorii bancii sunt in prezent peste cei stabiliti in bugetul pentru acest an realizat de actionarul bancii, statul, buget care nu este public, dar si peste nivelul de la 8 luni din anul precedent", a adaugat Ghetea.