Banca greceasca Eurobank EFG a anuntat ca subsidiara din Romania, formata din mai multe companii financiare in care Bancpost detine cea mai importanta pondere, si-a majorat pierderile la 10,8 milioane euro in al doilea trimestru din 2014, dupa ce in primele trei luni rezultatul negativ s-a ridicat la 4,1 milioane euro. In 2013, banca a inregistrat pierderi de 40,2 milioane euro.
Bancpost si celelalte firme ale Eurobank Romania produc cele mai mari pierderi dintre tarile din regiune detinute de banca greceasca. Astfel, subsidiara Eurobank din Bulgaria, o banca de dimensiuni comparabile cu Bancpost, si-a redus pierderile la 1,7 milioane euro, fata de un rezultat negativ de 2,1 milioane lei in primul trimestru, subsidiara Eurbank din Cipru a reusit un profit de 7,7 milioane euro, cea din Luxemburg de 0,9 milioane euro iar operatiunile din Serbia a adus castiguri de 1,9 milioane de euro.
Intregul grup Eurobank si-a adancit pierderile la 301 milioane euro la jumatatea acestui an, fata de 207 milioane la finalul primului trimestru.
Grecii si-au majorat anul trecut pierderile in Romania, dupa ce in 2012 grupul pierduse doar 35,2 de milioane de euro iar in 2011 si mai putin, respectiv 25 milioane euro. In ultimele 3 luni din 2013 pierderile au fost substantiale, de 22 milioane euro.
Activele si creditele continua sa scada
Activele Eurobank in Romania au continuat sa scada si in trimestrul 2 din acest an, cu 250 milioane euro, la 3,460 miliarde euro, fata de 3,716 miliarde euro in martie, dupa ce in primele trei luni s-au redus cu inca 138 milioane euro fata de finalul lui 2013.
Grupul grec isi continua astfel procesul de dezintermediere (deleveraging), adica de reducere a expunerii in Romania, conform planului strategic convenit cu autoritatile europene in urma ajutorului financiar acordat bancii pentru a se salva de la faliment. Fata de finalul lui 2012, cand activele Eurobank erau de 4,095 miliarde euro, expunerea in Romania a scazut cu 635 milioane euro.
Soldul brut de imprumuturi s-a redus cu 80 de milioane de euro in prima jumatate a acestui an, la 2,629 miliarde euro, fata de cele 2,709 miliarde euro cate erau la finalul anului precedent.
Valoarea creditelor neperformante, cu intarzieri la rambursare de peste 90 de zile, a crescut cu 62 milioane euro in prima jumatate a acestui an, la 820 milioane euro, fata de cele 758 milioane euro cate erau la finalul anului precedent, ceea ce inseamna o rata a creditelor neperformante de peste 30%, fata de o medie de 22% a sistemului bancar romanesc.
Reteaua de unitati a ramas nemodificata, la 187 de unitati de retail si 9 unitati destinate clientilor companii, dupa ce in primul trimestru au fost inchise 20 de unitati de retail, iar in 2013 au fost inchise inca 33 de unitati teritoriale.
Precizare
Datele prezentate mai sus au fost extrase din prezentarea Eurobank cu privire la rezultatele consolidate ale subsidiarelor din strainatate, grupul grecesc avand in Romania mai multe companii, alaturi de Bancpost, si anume: ERB Retail Services IFN, ERB Leasing IFN, Eurobank Finance, Eurobank Securities, Eurobank Property Services, Eliade Tower (55,94%), IMO Property Investments Bucureşti, IMO – II Property Investments, EFG IT Shares Services, EFG Eurolife Asigurări Generale, EFG Eurolife Asigurări de Viaţă, Retail Development (55,94%) şi Seferco Development.
Grupul nu prezinta detaliat rezultatele pentru fiecare companie, asadar datele aferente Bancpost sunt diferite fata de cele ale grupului de companii din Romania.
Nu se cunosc rezultatele exacte aferente Bancpost, intrucat banca locala nu a furnizat niciun fel de informatii, dar dat fiind faptul ca Bancpost are o pondere covarsitoare in activele grupului din Romania, ele sunt reprezentative si pentru banca.