www.bancherul.ro
Publicatie online stiri bancare



Trei fonduri de investitii ar fi interesate de Banca Comerciala Carpatica (BCC)

Autor: Bancherul.ro
2014-08-27 11:13

Trei fonduri de investitii, si anume JC Flowers, AnaCap si Axxess Capital, vor sa intre in actionariatul Bancii Comerciale Carpatica (BCC), dupa ce aceasta si-a anuntat planul de a realiza o fuziune cu o alta banca romaneasca, potrivit informatiilor aparute in presa.


In urma cu o luna, presa a relatat ca patru investitori au intrat în camera de date de la BCC. Conform ziarului Bursa, in piaţa de capital s-a zvonit şi că SIF-urile ar fi interesate de implicarea în bancă, însă Gabriel Filimon, directorul general al SAI Muntenia Invest, administratorul SIF Muntenia, a negat informaţia.


AnaCap a mai negociat cu Carpatica, în urmă cu câţiva ani, fiind chiar în dicuţii avansate cu acţionarul majoritar al băncii, Ilie Carabulea, care nu ar fi fost însă de acord cu suma avansată de britanici, conform Mediafax.


Axxess Capital, prin fondul de investiţii Emering Europe Accession Fund (EEAF), a cumpărat recent MKB Romexterra, redenumită Nextebank.


Surse bancare, citate de Mediafax, au mai declarat că în camera de date ar fi cerut acces şi investitori din Israel, iar o bancă din România ar fi interesată să înceapă discuţiile cu managementul şi acţionarii Băncii Carpatica.


Preşedintele executiv al Băncii Carpatica, Johan Gabriels, declara în urmă cu aproape patru luni, că managementul şi-a propus să găsească până în luna septembrie o variantă de fuziune care să susţină propulsarea băncii în top 10, cu păstrarea numelui, având şi susţinerea acţionarului majoritar, Ilie Carabulea, în ciuda unor probleme de comunicare iniţiale.


BNR a suspendat, la jumătatea lunii martie, dreptul de vot pentru principalul acţionar al băncii, Ilie Carabulea, aflat în arest, dar şi pentru Corneliu Tănase, care acţionează concertat cu Carabulea.


Ilie Carabulea controlează 41,2898% din capitalul social al băncii.


Investitorul care va fi selectat ar putea achiziţiona pachetul deţinut de Carabulea.


Carabulea şi Marian Mîrzac, fostul director general al Carpatica Asig din Sibiu, au fost arestaţi preventiv pentru fapte de corupţie, la finele lunii ianuarie, fiind acuzaţi că, în mod fraudulos, în perioada mai - decembrie 2013, au reuşit să tergiverseze şi să influenţeze rezultatele unor controale dispuse de ASF la societatea de asigurări.


Banca Comercială Carpatica (BCC) este listată la Bursa de Valori Bucureşti, iar ultimul preţ de tranzacţionare a fost de 0,0765 lei/acţiune, cu 0,53% peste cotaţiile de la finalul şedinţei precedente. La această cotaţie, capitalizarea bursieră se apropie de 240 milioane de lei (aproape 55 milioane de euro), cu 30% sub capitalul social al băncii.


Banca Comerciala Carpatica a anuntat recent, cu ocazia prezentarii rezultatelor financiare la Bursa de Valori Bucuresti, ca a facut "progrese semnificative in identificarea unor investitori strategici." Johan Gabriëls, seful Carpatica, estimeaza ca planurile de dezvoltare ale bancii vor fi finalizate si facute publice in trimestrul 4 al anului curent. (Vezi aici detalii)