Cele mai mari banci americane (Bank of America, Citigroup, JP Morgan Chase) au platit in total o suma record in istoria SUA, de peste 90 de miliarde de dolari, sub forma de amenzi si despagubiri acordate clientilor pentru fraudele comise in acordarea creditelor ipotecare tip subprime si a altor produse financiare derivate, precum obligatiunile ipotecare, care au condus la declansarea crizei financiare din State iar ulterior la criza financiara si economica mondiala din 2008.
Valoarea despagubirilor se ridica la nivelul activelor totale ale sistemului bancar romanesc, care este doar un pic mai mare, respectiv de 106 miliarde dolari (352 miliarde lei).
Astazi, Bank of America, a doua mare banca din SUA, a ajuns la un acord cu ministerul american de justitie pentru a plati cea mai mare amenda din istoria Statelor Unite data vreodata unei companii, de aproape 17 miliarde de dolari, pentru practicile ilegale de vanzare a creditelor ipotecare subprime si obligatiunilor ipotecare (Residential Mortgage-Backed Securities (RMBS) care au declansat criza financiara mondiala din 2008.
Ajutor pentru clientii cu credite afectati de criza
O suma de 7 miliarde de dolari din cele 17 miliarde va fi utilizata pentru a ajuta sute de mii de americani care au credite ipotecare si care au suferit din cauza crizei financiare cauzate de comportamentul ilegal al Bank of America si a celor doua banci preluate in timpul crizei, Merrill Lynch si Countrywide, precizeaza intr-un comunicat departamentul de justitie american.
Ajutorul acordat beneficiarilor de credite ipotecare va lua diverse forme, inclusiv o reducere a datoriilor catre banca, astfel incat acestea sa nu fie mai mari decat pretul caselor (underwater, cum zic americanii) si astfel imobilele sa-si recapete valoarea.
Ajutorul va include, de asemenea, credite noi acordate clientilor bancabili, dar care totusi nu reusesc sa se imprumute, precum si donații pentru a ajuta comunitățile sa-si revina din criza financiară, precizeaza departamentul american de justitie.
Bank of America a mai platit pana acum si alte compensatii pentru creditele ipotecare acordate fara a respecta normele de creditare si de invetitii, suma totala a cheltuielilor ridicandu-se la 70 de miliarde de dolari.
Si alte mari banci americane au fost amendate pentru nereguli in acordarea de credite ipotecare subprime: Citigroup a platit 7 miliarde de dolari iar JP Morgan Chase a achitat 13 miliarde de dolari.
Cele trei bani au platit asadar in total despagubiri de 90 de miliarde de dolari pentru creditele ipotecare subprime care au dus la declansarea crizei financiare din 2008, adica aproape cat toate activele sistemului bancar romanesc, care se ridica la 106 miliarde dolari.
Bank of America plateste mai mult pentru pacatele facute de bancile pe care le-a preluat in perioada dinaintea izbucnirii crizei: Countrywide, in iulie 2008 si Merrill Lynch, sase luni mai tarziu.
Predatory lending
Countrywide a devenit inainte de criza din 2008 cel mai mare furnizor de credite ipotecare din SUA, datorita practicilor de acordare de credite cu norme de risc foarte relaxate, precum si a practicilor de vanzare agresive, caracteristice unui pradator (predatory lending, cum zic americanii).
În septembrie 2006, co-fondatorul Countrywide, Angelo Mozilo, a trimis un e-mail intern in care descrie creditele tip ARM cu optiunea de plata, care permiteau unor clienti să plătească mai puțin decât dobanda lunara aferenta creditului, dept o "linie de fulger" a împrumuturilor exotice, conform documentelor prezentate de guvernul american. El a mai spus ca banca ar trebui să scoata creditele în afara bilanțului prin vanzarea acestora.
"Concluzia este că suntem orbi in a prevedea modul în care aceste împrumuturi vor evolua într-un mediu stresant cu șomaj mai mare, valoarea redusă a garantiilor și încetinirea vânzărilor de imobile", a scris Mozilon intr-un alt e-mail.
Conform comunicatului departamentului de justitie din SUA, "Bank of America a recunoscut că a vândut obligatiuni ipotecare (Residential Mortgage-Backed Securities - RMBS) de miliarde de dolari, fără a dezvălui investitorilor date cheie despre calitatea creditelor securitizate. Când piata RMBS s-a prăbușit, investitorii, inclusiv institutii financiare federale de asigurari, au suferit pierderi de miliarde de dolari. Banca a recunoscut, de asemenea, că a acordat credite ipotecare riscante și a facut evaluari false cu privire la calitatea acestor împrumuturi pentru bancile ipotecare federale Fannie Mae, Freddie Mac și Federal Housing Administration (FHA)."
"În perioada premergătoare crizei financiare, Merrill Lynch a cumparat tot mai multe credite ipotecare, le-a ambalat și le-a vândut sub forma de titluri de valoare (securities) - chiar daca banca stia ca o parte substanțiala din aceste împrumuturi erau neperformante", a spus procurorul Districtului New Jersey, Paul J. Fishman.
Mesajul pentru Wall Street: frauda nu poate fi un cost al afacerii
"Ani de zile, Countrywide si Bank of America au furnizat credite ipotecare toxice institutiilor guvernamentale Fannie Mae și Freddie Mac, prezentandu-le in mod eronat ca împrumuturile sunt investiții de calitate", a declarat procurorul Preet Bharara, reprezentanta Districtului de Sud din New York.
"Am obținut deja un verdict juridic de fraudă intr-un caz cu credite de un miliard de dolari împotriva Countrywide și Bank of America pentru angajarea acestora în comportamente similare. Aceasta intelegere transmite un mesaj clar pentru Wall Street, si anume ca frauda ipotecarelor nu poate fi un cost aferent derularii afacerilor".
Vezi in CLUBUL BANCHERILOR comunicatul departamentului de Justitie al SUA si alte detalii despre investigatia privind fraudele cu creditele ipotecare subprime