FMI, UE si Banca Mondiala vor acorda credite de 25,1 miliarde dolari Ungariei |
Autor: Bancherul.ro 2008-10-29 13:19 |
|
Fondul Monetar Internaţional (FMI), Uniunea Europeană (UE) şi Banca Mondială (BM) vor acorda Ungariei credite în valoare totală de 25,1 miliarde dolari, destinate restabilirii încrederii în economia locală, afectată semnificativ de criza financiară globală.
FMI a arătat că a ajuns la un acord cu Ungaria în privinţa unui program de creditare de 15,7 miliarde de dolari, în timp ce UE este pregătită să ofere fonduri de încă 8,1 miliarde de dolari, iar BM încă 1,4 miliarde de dolari.
Creditul FMI va fi plătit pe parcursul a 17 luni.
Acordul este cel mai mare program internaţional de salvare a unei economii emergente acordat de la începutul crizei globale internaţionale şi este primul plan destinat unei ţări membre a UE. FMI a aprobat, în ultima săptămână, un acord de 2,1 miliarde dolari pentru Islanda şi un plan de 16,5 miliarde de dolari pentru Ucraina.
Consiliul de conducere al Fondului ar putea aproba acordul cu Ungaria la începutul lunii noiembrie, datorită unei facilităţi de finanţare de urgenţă, activată în luna octombrie, care nu a mai fost utilizată de la criza asiatică din anii '90.
"Autorităţile ungare au dezvoltat un pachet de politici cuprinzătoare care vor susţine stabilitatea economică pe termen scurt şi vor îmbunătăţi potenţialul de creştere pe termen lung. În acelaşi timp, acordul este destinat restabilirii încrederii investitorilor şi temperării stresului cu care s-au confruntat pieţele financiare ungare în ultimele săptămâni", a declarat directorul FMI, Dominique Strauss-Kahn.
Finanţarea FMI este de peste zece ori mai mare decât cota fixată de instituţie pentru Ungaria şi de peste trei ori peste limita fixată pentru statele care vor să obţină împrumuturi. Pentru fiecare ţară membră a FMI este fixată o cotă în funcţie de mărimea acesteia în economia mondială.
Economia Ungariei a fost afectată grav de criza financiară, întrucât sistemul bancar local are un grad ridicat de expunere la finanţarea externă într-un moment în care investitorii se retrag din economiile în curs de dezvoltare din întreaga lume.
|
|