www.bancherul.ro
Publicatie online stiri bancare



Raiffeisen Bank, victima colaterala a condamnarii lui Dan Voiculescu: banca pierde ipotecile pe terenurile si cladirile Romtelecom si Antena 1, cu care mogulul a garantat credite de 46 milioane euro

Autor: Bancherul.ro
2014-08-10 12:29

Terenurile si cladirile lui Dan Voiculescu in care isi au sediile Romtelecom si Antena 1 si Antena 3, confiscate de stat in urma condamnarii mogulului presei la 10 ani de inchisoare, sunt ipotecate in favoarea Raiffeisen Bank, drept garantie pentru doua credite in valoare totala de 46 de milioane de euro acordate in 2008, rezulta din informatiile disponibile in Arhiva Electronica de Garantii Reale Mobiliare, consultata de Bancherul.ro.


Curtea de Apel Bucuresti a decis ca respectivele terenuri si imobile vor trece în patrimoniul statului, libere de orice sarcini, intrucat au fost dobandite ilegal de Voiculescu de la fosta firma de stat ICA (Institutul de Cercetari Alimentare), ceea ce inseamna ca Raiffeisen Bank pierdere ipotecile constituite pentru garantarea celor doua credite.


Este vorba de terenul intravilan în suprafață de 29.220,03 metri pătrați, situat în București, sector 1, strada Gârlei nr.1D și a construcțiilor aferente, pe care se afla cladirea de birouri in care isi are sediul Romtelecom, precum și a altor două și a construcțiilor aferente acestora, în suprafață de 4.457 de mp și respectiv de 3.000 de mp, ambele situate în București, sector 1, strada Gârlei, nr. 1B.


Judecătorii au mai dispus confiscarea imobilului situat în șoseaua București — Ploiești, nr. 25 — 27, sector 1, compus din teren în suprafață de 4184,41 mp și construcție de 3.140 mp edificată pe o suprafață construită la sol de 1986,25 mp, unde isi au sediul televiziunile lui Voiculescu Antena 1 si Antena 3, care vor trece în patrimoniul statului liber de orice sarcini.


Ce va face Raiffeisen Bank?


Se pune asadar intrebarea: ce va face Raiffeisen Bank in aceasta situatie? In conditiile in care creditele au ramas negarantate, banca va cere acoperirea acestora cu alte garantii, care probabil ca nu vor avea de unde sa fie aduse de catre Grivco, avand in vedere sistuatia delicata in care se afla patronul acestei firme, condamnat la inchisoare.


Banca va fi nevoita, in consecinta, sa aduca garantii din propriul buzunar pentru respectivele credite, garantii sub forma de numerar, denumite provizioane in jargonul bancar, ce vor figura la pierderi in bilantul bancii pana in momentul in care se va rambursa creditul de 46 de milioane de euro.


Fireste ca Raiffeisen Bank ar putea cere Grivco sa ramburseze imediat creditul, ramas fara garantii, iar daca Grivco nu va putea achita datoria, atunci banca poate trece la executarea silita a altor bunuri apartinand firmei lui Voiculescu.


Iata ce inseamna pentru o banca asumarea unui risc ridicat aferent derularii unor afaceri cu firme detinute de o personalitate controversata, cum a fost Dan Voiculescu, asupra caruia planau de mult timp, inclusiv in anul 2008, cand au fost acordate cele doua credite, suspiciuni cu privire la legalitatea afacerilor sale.


Atunci cand fac afaceri cu persoane expuse politic si, mai mult decat atat, destul de controversate, bancile isi asuma nu doar riscul de credit, ci si pe cel reputational.


Intrucat in cazul in care respectivul client ajunge intr-o situatie delicata, cum este cazul de fata, Voiculescu fiind condamnat pentru fapte grave de coruptie, atunci este posibil ca si partenerii de afaceri ai acestuia sa aiba de suferit de pe urma asocierii si colaborarii cu acesta.


Se confisca si banii lui Voiculescu din conturile la BRD si RBS


Curtea de Apel Bucuresti a mai dispus indisponibilizarea sechestrului asigurător, în vederea confiscării speciale a echivalentului în lei de la data punerii în executare a dispoziției, a sumei de peste 3,5 milioane dolari plus TVA aferent, asupra bunurilor mobile și imobile ale lui Dan Voiculescu, inclusiv asupra conturilor societăților comerciale la care acesta figurează ca împuternicit, beneficiar real, asociat sau administrator, situate în țară sau în străinătate, care se vor identifica în cursul punerii în executare. 


O altă măsură luată de magistrați a fost aceea a menținerii măsurilor dispuse de DNA în cursul urmăririi penale prin care s-au instituit unele măsuri asigurătorii asupra bunurilor și a sumelor de bani aparținând inculpaților în vederea reparării pagubei produse prin infracțiune astfel cum au fost extinse prin încheierea de ședință din 1 iulie a Curții de Apel București: sumele de bani disponibile în conturile bancare deținute de Dan Voiculescu la BRD SA până la concurența sumei de 15 milioane lei, sold la data aplicării măsurii de aproximativ 310.000 euro, peste 1,1 milioane dolari, peste 93.000 lei, peste 236 franci elvețieni și, respectiv 433 GBH—n.n. și RBS Bank SA București până la concurența sumei de peste 5 milioane lei — sold la data aplicării măsurii de aproximativ 13.000 dolari, indisponibilizate prin procesul-verbal de aplicarea a sechestrului din 3 noiembrie 2008; B — imobilul situat în București, strada Șoseaua Dimitrievici Pavel Kiseleff, nr 22, et. 2, ap 6, sector 1 — aflat în proprietatea lui Dan Voiculescu cu o valoare estimata de 250.000 euro pentru care s-a dispus instituirea sechestrului asigurător prin procesul-verbal din 3.11.2008. 


Magistrații au mai dispus confiscarea, de la Camelia și Corina Voiculescu, fiicele omului de afaceri, pentru fiecare dintre acestea, a aproximativ 3 milioane de lei reprezentând contravaloarea a aproape 10 milioane de acțiuni deținute la SC Compania de Cercetări Aplicative și Investiții SA (fostă SC ICA SA), donate de Dan Voiculescu fiecăreia. 


De asemenea, instanța a dispus confiscarea, de la Dan Voiculescu, în calitate de beneficiar real al Compania GRIVCO SA la data încheierii contractului de închiriere cu SC Romtelecom SA, a sumelor încasate cu titlu de chirie, aferente cotei de participare la beneficii/pierderi, în cuantum de 76,5% în perioada 30 iunie 2003 — 6 iunie 2006, respectiv suma de peste 3,5 milioane dolari plus TVA aferent, dar și a sumelor încasate ulterior de cele două fiice în baza contractului de închiriere cu ROMTELECOM, după preluarea acționariatului Grivco începând cu iunie 2006, sume care se vor calcula de organele care vor pune în executare decizia. 


Judecatorii au menținut măsurile asigurătorii în privința a peste 5.600 de acțiuni, respectiv aproximativ 5400 de acțiuni, la Grupul Industrial Voiculescu și compania Grivco SA, în valoare de peste 2,5 milioane lei, respectiv peste 2,4 milioane lei, adică 39,125% și 37,375% din capitalul social al acestei societăți, donate celor două fiice. 


Instanța a decis ca organul însărcinat cu punerea în executare a dispoziției de indisponibilizare organele de cercetare penală să fie desemnate de procurorul-șef al Direcției Naționale Anticorupție și Administrația Finanțelor Publice a Sectorului 1 București, care vor colabora cu: Biroul pentru prevenirea criminalității și de cooperare cu oficiile de recuperare a creanțelor din statele membre ale Uniunii Europene din cadrul Ministerului Justiției, în calitate de oficiu național pentru recuperarea creanțelor în domeniul urmăririi și identificării produselor provenite din săvârșirea de infracțiuni sau a altor bunuri având legătură cu infracțiunile; Agenția Națională de Administrare Fiscală; Oficiul Național al Registrului Comerțului; Oficiul Național de Prevenire și Combatere a Spălării Banilor; Autoritatea Națională a Vămilor; Garda Financiară; Banca Națională a României; Inspectoratul General al Poliției Române; Agenția Națională de Cadastru și Publicitate Imobiliară; orice altă autoritate sau instituție publică, inclusiv cele responsabile de gestionarea, administrarea și valorificarea bunurilor asupra cărora au fost instituite măsuri asigurătorii, precum și a celor care fac obiectul confiscării speciale și va încunoștința Curtea de Apel București rezultatul verificărilor. 


Instanța a dispus sesizarea Biroului pentru prevenirea criminalității și de cooperare cu oficiile de recuperare a creanțelor din statele membre ale UE din MJ să facă verificări pentru identificarea bunurilor mobile și imobile ale lui Dan Voiculescu, celor două fiice, inclusiv a conturilor firmelor la care aceștia figurează ca împuterniciți, beneficiari reali, asociați, directori sau administratori, situate în țară sau în străinătate, cu mențiunea că în cererea ce urmează a fi adresata prin Rețeaua Interagenții Camden de Recuperare a Creanțelor (CARIN) se va specifica că este necesara și identificarea conturilor deschise pe numele unor persoane fizice/juridice care părțile menționate sunt împuterniciți, beneficiari reali, asociați, directori sau administratori, identificarea rulajului conturilor menționate in anexa in vederea stabilirii beneficiarilor reali. 


“Biroul va încunoștința de urgență rezultatul verificărilor. După identificarea bunurilor, conform 397 alin. 4 C pr. pen., Curtea va completa, după caz, un certificat de indisponibilizare (...) sau, după caz, o cerere de comisie rogatorie pentru aducerea la îndeplinire a dispoziției de indisponibilizare dispusa de instanță”, se arata în minuta instantei.